Hit do hita

Povratak disco ritma: ABBA se vraća, bolja i mlađa nego ikad, donosimo sve o njihovom projektu ‘abbatari‘

Ponovno okupljanje švedske grupe ABBA nije motivirano samo novcem: dva bivša bračna para, koji su prije 50 godina vladali glazbenom scenom, htjeli su prije smrti učiniti nešto revolucionarno - pa su najavili žestoki ritam nastupa na kojima će ih mijenjati ‘abbatari’.

Bezbrojni fanovi grupe ABBA na­­­­pokon će do­­­čekati novi album svoje obožavane fantastične četvorke, a zaista su se načekali od 2016., kad je najavljen njihov povratak. No, album pod nazivom “Voyage” samo je početak spektakla koji će uslijediti u godini u kojoj slave 50. obljetnicu osnutka: u proljeće 2022. ABBA planira održati brojne koncerte u Londonu, a ulaznice su već u prodaji. Za malobrojne koji ne znaju puno o najpopularnijoj švedskoj grupi svih vremena, koja je na vrhuncu slave zarađivala koliko i multinacionalne kompanije IKEA ili Volvo, ime je akronim od početnih slova imena članova grupe: Agnetha Fältskog (71), Anni-Frid Lyngstad, danas udova grofica od Plauena (75), Benny Andersson (74) i Björn Ulvaeus (76).

Prvi koncert najavljen je za 27. svibnja 2022., a potom će šest puta tjedno u sljedeća četiri mjeseca nastupati u dvorani ABBA Arena, koju će izgraditi u londonskom parku Queen Elizabeth. Dosta ambiciozan plan za 70-godišnjake (koji su odbili ponudu za veliku turneju 2000., s očekivanom zaradom od milijardu dolara), ali planirani koncerti ne bi im trebali biti naporni - samo će orkestar od 10 članova svirati uživo, a grupa će dobiti svoje “abbatare”. Bit će to, kako tvrde, revolucionarni, virtualni koncerti.

image
Abbatari: zahvaljujući modernoj tehnologiji, švedske pop zvijezde na pozornicu će ‘izaći’ pomlađene
UNIVERSAL MUSIC

“Abbatare” ne smijemo miješati s hologramskim prikazima izvođača kakve smo već vidjeli na pozornicama, jer su njihove digitalne avatare napravili umjetnici iz kompanije za specijalne efekte, Industrial Light and Magic Georgea Lucasa, koja je nakon filmskih epopeja “Ratova zvijezda” prvi put uskočila u glazbenu industriju. Björn Ulvaeus smatra da su hologrami “stara tehnologija, a naša je vizija stvoriti svoja digitalna bića”. Hologramski koncerti mogu djelovati jezivo kad na sceni gledamo miksane snimke preminulih izvođača, no što možemo očekivati od “abbatara”, digitalno pomlađenih članova grupe? Možda nešto poput likova iz kompjutorskih igrica?

Brojni hitovi

No, ABBA je svojim obožavateljima barem čvrsto obećala da će na koncertima biti izvede­­­ni svi veliki hitovi grupe poput “Money, Money, Mo­­­ney”, “Dancing Queen”, “Fernando”, “Waterloo”, “Mamma Mia”. To je u redu, ali što je s novim ma­­­­terijalom s albuma “Voyage”? Hoće li razočarati? Dvije tipične, prepoznatljive pjesme dobili smo unaprijed, a kritičari su ih uglavnom mlako dočekali. No, kritičari nisu nikad osobito cijenili švedsku grupu u jeftinim, camp kostimima koja se proslavila na Eurosongu. U vrijeme najvećeg uspjeha benda u utjecajnim glazbenim novinama NME pisalo se kako je to grupa koju vole osmogodišnjaci, a drugi to i ne bi trebali slušati.

image
Abbatari: zahvaljujući modernoj tehnologiji, švedske pop zvijezde na pozornicu će ‘izaći’ pomlađene
UNIVERSAL MUSIC

Nova pjesma “Don’t Shut Me Down” jako podsjeća na najpoznatije disko hitove grupe, a druga je refleksivna ljubavna balada “I Still Have Faith in You” (Još vjerujem u tebe), koja se vjerojatno odnosi na vjeru samih članova grupe u svoju neraskidivu povezanost i bliskost, bez obzira na to što su ih životi rastavili. ABBA je oduvijek skrivala od svojih obožavatelja i kritičara svoju pravu, podosta mračnu prirodu iza komercijalne, disko estetike i vedrih ritmova.

Najljepše u vezi s grupom ABBA bilo je, rekao je jednom Benny Andersson, to što od sedamdesetih više nisu imali novčanih briga

- Prošlo je dosta vremena otkako smo zajedno stvarali glazbu, gotovo 40 godina - objavili su članovi benda i lakonski objasnili da su si u proljeće 1982. uzeli stanku, a sad su napokon shvatili da je došao trenutak da ona završi. - Rekli su nam da je suludo čekati više od 40 godina između dva albuma i zato smo napravili nastavak albuma “The Visitors” i nazvali ga jednostavno “Voyage” jer smo se doista zaputili u neistražene vode.

image
Agnetha Fältskog s nekadašnjim menadžerom benda Thomasom Johanssonom
IBL/SHUTTERSTOCK

Na pitanje zašto svoj povratak na scenu grupa neće obilježiti u Stockholmu, Ulvaeus je bez patetike objasnio da je London najbolji grad za sve što oni žele. To je grad najboljih kazališta i mjuzikla, grad s beskrajnim talentom za ono što oni rade, s modernom infrastrukturom i tehnologijom. Osim toga, ABBA je u Velikoj Britaniji uvijek bila “njihova do kraja”.

Čitajte i: ABBA se vraća nakon 40 godina! Snimaju se nove pjesme, a za sljedeću godinu zakazan je i specijalan koncert

Nije sve u novcu

Ostaje otvoreno pitanje zašto se ABBA baš sada odlučila reaktivirati. Njihovi životi u posljednjih četrdeset godina doista su krenuli u različitim smjerovima. Kao prvo, nekad bračni parovi, Agnetha i Björn te Anni-Frid i Benny, odavno su se razveli. Agnetha je imala jezivu tremu zbog koje je mrzila nastupe, počela je piti, razvila brojne fobije i psihičke probleme koji su joj otežavali život. Jedino je željela biti kod kuće sa svoje dvoje djece. I danas živi u kući sa sinom i njegovom obitelji, a i kći joj je ostala blizu.

Anni-Frid se još početkom 80-ih razvela od Ben­­­nyja, svojeg drugog muža, preselila se u Lon­­­don, upoznala princa Heinricha Ruzza od Reussa, grofa od Plauena, kasnije se za njega i udala i živjela s njim u njegovu dvorcu u Fribourgu. Preko njega upoznala je i švedskog kralja Carla Gustafa. Nakon Heinrichove smrti počela je živjeti s britanskim aristokratom Henryjem Smithom u Zermattu. Aktivna je u radu dobrotvornih udruga posvećenih ekologiji i feminizmu.

image
Benny Andersson, koji je bio u braku s Anni-Frid, zajedno s Bjornom je producirao oba nastavka filma ‘Mamma Mia!’
JENS KALAENE AFP

Björn i Benny ostali su bliski prijatelji i suradnici. Nastavili su se izuzetno uspješno baviti glazbom i napravili nekoliko kazališnih mjuzikla pa i velike filmske hitove, prave tvornice novca, mjuzikle “Mamma Mia!” (2008.) i nastavak “Mamma Mia! Here We Go Again” (2018.), sniman kod nas na Visu.

image
Björn Ulvaeus s Anni-Frid Lyngstad na premijeri mjuzikla ‘Mamma Mia!’ 2007.
RAINER JENSEN AFP

Dakle, zasigurno se ABBA ne okuplja ponovno zbog novca. Andersson je na presici jasno rekao da je najljepše u vezi s grupom ABBA upravo to da od sedamdesetih više nikad nisu imali novčanih briga. - Bili smo slobodni i radili smo što želimo, pisali pjesme - objasnio je. Ulvaeus je dodao da su to naprosto željeli napraviti prije nego što umru. Osim toga, nije li upravo sad pravi trenutak za nostalgiju, povratak u pradavna vremena kad se mahnito, bez straha od bliskog kontakta, plesalo na naguranom podiju, tijelo uz tijelo, uz njihove hitove?

Linker
25. travanj 2024 21:12