Feljton

Potraga za srećom u glazbenim hitovima: Fascinantan život Adele, najuspješnije mlade pjevačice

Najuspješnija pjevačica 21. stoljeća, koja je u samo 33 godine života dotakla zvijezde i spustila se na zemlju, prošla tešku operaciju glasnica i stvaralačke krize, nakon šest godina vraća se na scenu novim albumom, razvedena i 45 kilograma lakša.

Adele, pjevačica s najviše hitova na top listama i najviše prodanih albuma u 21. stoljeću, napokon je objavila datum izlaska svojeg dugoočekivanog, četvrtog albuma. Taj važan događaj i važan datum, 19. studenoga, najavili su brojni članci po novinama i portalima te čak dvije naslovnice Voguea. Niti jedna slavna osoba prije 33-godišnje Adele nije istodobno bila na naslovnici i američkog i britanskog Voguea. Styling za glamurozne fotografije proslavljenog Stevena Meisela u britanskom izdanju napravio je sam glavni urednik Edward Enninful. U američkom Vogueu, gdje su Adele snimili u Valentino haute couture kreaciji, ali i u američki ležernom izdanju - u prugastoj pamučnoj košulji i kariranom sakou - za styling je bila zadužena modna urednica Tonne Goodman.

Čemu toliko strke, nevjerojatnih večernjih haljina i promjena frizura, čemu takvo medijsko nadmetanje oko Adele? Je li to doista zbog “30”, albuma pripremanog gotovo šest godina, koji se, kao i prethodni, referira na godine kad je Adele uistinu proživjela “materijal” za pjesme? Ili je možda ipak riječ o čudesnom preobražaju pjevačice koja je u tri godine smršavjela 45 kilograma? To znaju samo urednici Voguea, a bilo bi politički nekorektno da to i otkriju. U svakom slučaju, najavna pjesma koju smo čuli zove se “Go Easy on Me” (Nemojte me oštro osuđivati), a referira se na raspad njenog braka. Adele se, naime, nakon dugogodišnje veze 2018. udala za financijaša Simona Koneckija (47), s kojim ima 9-godišnjeg sina Angela, no ubrzo ga je i ostavila (mediji dosad nisu točno znali vremenske detalje toga braka i pisalo se pogrešno da se Adele udala u tajnosti još 2016.). - Moj svijet se raspadao, bez najave, bez upozorenja, a ja sam sama bacila tu granatu... Ne mislim da će me sad zaista napasti, ali ja sam bila ta koja je izašla iz tog braka i nadala sam se da će ljudi prema meni ipak biti nježni - objasnila je u britanskom Vogueu.

image
Adele s ocem Markom Evansom, koji nije bio prisutan u njenim formativnim godinama, a umro je u svibnju 2021.
SPLASH/PROFIMEDIA

Iako je poznata po tome da mrzi biti poznata, Adele Laurie Blue Adkins, rođena i odrasla u radničkim londonskim kvartovima, ipak je u rijetkim intervjuima svoje djetinjstvo uz samohranu majku (čije prezime nosi) opisala kao idilično. Njena majka Penny ostala je trudna sa samo 18 godina, dok je još pohađala školu primijenjene umjetnosti, ali je ipak bila zrelija od njenog oca Marka Evansa pa je prekinula s njim dok je Adele još bila beba. Isprva su bili u dobrim odnosima, Penny i Adele putovale su u posjet Markovim roditeljima u Wales, a on je kasnije tvrdio da je s Adele znao ležati na kauču i uspavljivati je uz pjesme Elle Fitzgerald, Nine Simone i Boba Dylana. Kad su Adele bile tri godine, on se posve preselio u Wales, pronašao drugu ženu s kojom je dobio sina Camerona te se polako udaljio od kćeri. Kasnije se i propio pa se više nisu uopće viđali.

Tek kad je Adele objavila prvi album, otac je poželio s njom opet uspostaviti odnos. No, ubrzo se razočarala i zbog toga navodno počela piti.

No, kad je Adele objavila prvi album, prestao je piti i želio je ponovno uspostaviti odnos s kćeri, a nakon drugog albuma (2011.) odnosi su se nakratko popravili. U jednom je trenutku čak odlučila dati zajednički intervju s tatom i njegovom mamom, no u zadnjem trenutku je odustala, a Mark je sam dao intervju. To ju je jako povrijedilo, navodno je i ona tad počela piti (i u ranoj mladosti je imala manji problem s pićem), i opet je došlo do prekida veze između oca i kćeri. Dvije godine kasnije javio joj se i rekao da boluje od raka crijeva, od čega je mlad umro i njegov otac, i želio je upoznati unuka. Adele je pristala, no kad je primala nagradu Grammy 2017., u govoru je zahvalila svojem menadžeru Jonathanu Dickinsu “jer joj je bio poput oca”. Marka, koji je ove godine umro, nije spomenula.

Čitajte i: Mučna borba za život Michaela Schumachera: Bio je i ostao vjeran jednoj ženi, ali i adrenalinu

S četiri godine je već znala

S majkom je Adele pak vrlo bliska. Kako su njih dvije bile same, Penny se snalazila za novac kako je znala i umjela, obavljajući najrazličitije poslove, a najdulje se zadržala u stolarskoj radionici za izradu namještaja. Uvijek je bila puna energije i strpljenja, poticajna i vedra, a njihovim stanom odzvanjala je glasna muzika. Vodila je Adele na koncerte, skrivala je ispod balonera na ulazu u dvoranu, a kad joj je bilo 10 godina, odvela ju je na koncert grupe The Cure. Adele se tad, doduše, “furala” samo i isključivo na Spice Girls, čijim je posterima oblijepila svoju sobu.

image
Adele S majkom Penny Adkins, koja joj je unatoč skromnim uvjetima omogućila sretno djetinjstvo.
PROFIMEDIA

Adele je već s četiri godine željela samo pjevati. U svojoj prvoj pjesmi “Hometown Girl” opisala je tinejdžerske godine, koje je provela s gitarom u lokalnom parku, pjevajući prijateljima. Tog parka prisjetila se i na trećem albumu “25”, u pjesmi “Million Years Ago”, koju je napisala nakon što se slučajno u autu provezla pokraj mjesta svog odrastanja. Prolazeći pored parka, pod naletom snažnih emocija briznula je u plač.

Najveća sreća u njezinu ranom životu bio je upis u školu BRIT u Croydonu, posvećenu upravo izvođačkim umjetnostima, s pravom pripremom za nastupe, koju je završila i Amy Winehouse. Prije toga Adele nije voljela školu, no tu su njezin talent prepoznali i shvatili ozbiljno. Svoju prvu demo snimku s tri pjesme napravila je još u toj srednjoj školi i dala je prijatelju koji ju je objavio na pretpotopnoj društvenoj mreži MySpace. Ubrzo je uslijedila ponuda da napravi prvi album “19”, s kojim je odmah osvojila prva dva Grammyja - za najboljeg novog izvođača i za najbolji ženski vokalni pop nastup. Što se stila izvedbe tiče, Adele se nije puno mijenjala: znala je da ne zna plesati, da je samo obična, punašna cura s neobično dobrim glasom i zato je samo pjevala, stojeći ili sjedeći, svejedno, bez nekih specijalnih efekata. Tad se odselila od kuće, i to u londonski Notting Hill, samo zato što se tako zvao njezin najdraži film.

image
Pune ruke nagrada Grammy za album ‘25’, na dodjeli u Los Angelesu, 2017.
CBS PHOTO ARCHIVE GETTY IMAGES

Rano je osjetila veliku stvaralačku krizu; bilo je to 2012., nakon drugog albuma - “21” - i rođenja sina. Nije mogla pisati o majčinstvu, izgubila je samopouzdanje jer se ni njoj ni njezinim producentima nije svidjela prva pjesma koju je napisala. Osim toga, tad je već bila dovoljno bogata da ne mora raditi, a nije željela ostavljati sina samog. Presahnule su teme o mladenačkoj tuzi i slomljenom srcu, a pjesme o tome kako živi veoma uspješna i bogata pjevačica nisu joj se činile autentičnima. To nije bio njezin glas. No, nakon dugih priprema ipak je krajem 2015. objavila treći album “25”, koji je predstavila kao Steve Jobs novi kompjutor - tako da nitko nije znao što sprema. Opisala ga je kao “album kojim nadoknađuje izgubljeno vrijeme”. Dakako, i on je bio veoma uspješan.

No, u ljeto 2017., kad je zakazala četiri koncerta zaredom na stadionu Wembley, Adele je već tijekom drugog nastupa osjetila da se na pozornici stravično muči. Otišla je liječniku, koji joj je objasnio da je oštetila glasnice i da dva preostala koncerta mora otkazati. U Guardianu su napisali da je utihnuo najmoćniji mladi glas show businessa, a Adele je napisala na svom Instagramu kako “riječi nisu dovoljne da opišu kako joj je to slomilo srce”. Bilo joj je tad samo 29 godina, a zapravo je sve to već jednom proživjela. Šest godina ranije glasnice su joj prokrvarile nakon nastupa uživo za francuski radio. Podvrgnula se mikrokirurškom zahvatu, koji može biti fatalan ako dođe i do najmanjeg pomaka skalpela, samo djelić milimetra može biti opasan. No, operacija je dobro prošla, a bol i stres donekle je ublažilo šest nagrada Grammy. Na dodjeli je zahvalila kirurgu koji joj je spasio glas (petnaest godina ranije Julie Andrews nakon slične operacije ostala je zauvijek bez glasa).

image
Koncert u Australiji u sklopu svjetske turnje, 2018.
MORNE DE KLERK GETTY IMAGES

Grandiozan povratak

I novi album bavi se minuciozno Adeleinim životom, krajem jednog i početkom novog razdoblja. Željela je na neki način i sebi i svome sinu Angelu objasniti što se to događa u njihovim životima. Nakon prve pjesme, u kojoj moli da prema njoj budemo blagi, stala je i pomislila: “To je to, sve sam rekla”. Trebalo je proći šest mjeseci da napiše još jednu pjesmu, u kojoj će na neki način poručiti sinu kako bi se on u budućnosti trebao odnositi prema svojoj partnerici te što od njega očekuje kad bude stariji.

Čitajte i: Daniel Craig i njegov gorko-slatki rastanak od Bonda: Uloga koja mu je promijenila život, donijela mu je i probleme

Koneckiju, Amerikancu koji od desete godine živi u Engleskoj i završio je prestižnu gimnaziju Eton, a radi za neprofitnu udrugu posvećenu nabavi čiste vode za zemlje u razvoju, Adele je bila druga žena. Osim Angela, ima i kćer iz prvog braka. Adele i on razveli su se prijateljski, s odlučnim “ne” medijima koji o razvodu i podjeli novca nisu puno saznali. Konecki ne ovisi baš o novcu svoje bivše žene i dugogodišnje partnerice, no u odnosu na Adele, čije se bogatstvo procjenjuje na nešto manje od sto milijuna dolara, on je puno siromašniji sa svoja dva milijuna. Novac, inače, nije osobito važan faktor u Adeleinom životu. Simon i dalje živi na njezinom golemom imanju s tri kuće na Beverly Hillsu, koje je kupovala jednu po jednu otkako se 2015. odlučila preseliti u Ameriku. Nedavno je izjavila da se preselila u Los Angeles jer si imanje te veličine u Londonu ne bi mogla priuštiti.

image
Sa Simonom Koneckim je godinama bila u vezi, a od 2018. u braku. Ubrzo nakon vjenčanja ga je ostavila, a razvod je finaliziran u ožujku ove godine.
MIRRORPIX/PROFIMEDIA

Simon živi u modernističkoj kući iz 1961., a Adeleina izvana i iznutra najviše podsjeća na neko englesko staro zdanje u prirodi. Treću kuću kupila je nedavno za deset milijuna dolara od svoje prijateljice Nicole Richie, koja je na toj transakciji podosta zaradila. Možda Adele doista nije fokusirana na novac i materijalno. No, tako okrupnjeno imanje sad vrijedi barem 30 milijuna dolara, djelomično zbog veličine kuća i vrtova te tri bazena, a djelomično zbog lokacije, susjedstva. Neposredno do Adele kuće imaju pjevačica Katy Perry, glumice Penelope Cruz i Nicole Kidman, tu su i Jennifer Lawrence te Zoe Saldana.

'Ništa strašno se nije dogodilo među nama, ali shvatila sam da ta veza za mene nije više ono što mi treba', objasnila je Adele razloge razvoda.

Zašto se, zapravo, rastala od partnera s kojim je bila u vezi desetak godina? - Osjećala sam da to za mene nije više ono što mi treba. Nisam ja u toj vezi bila baš ono - nesretno nesretna. No, shvatila sam da ću zaista postati nesretna ako ne stavim svoje želje i samu sebe na prvo mjesto. Ali odmah ću vam reći iskreno da se ništa strašno nije dogodilo među nama - objasnila je Adele u intervjuu za Vogue. Shvatila je da ima pravo na vlastitu potragu za srećom, bez obzira što je ta odluka doista Angela učinila nesretnim. U jednom televizijskom intervjuu Adele je objasnila glasno i neobuzdano, kakva jest, s onim svojim karakterističnim uličnim londonskim naglaskom, da je u mladosti bila puna žudnje za životom, iščekivala prve izlaske, prva cjelonoćna druženjima, prvi seks, prvi alkohol, prvi nastup... a sve je kasnije postalo onako... flah, bez uzbuđenja, bez tog iščekivanja.

image
S Koneckim ima devetogodišnjeg sina Angela.
BACKGRID UK/PROFIMEDIA

- Sad bi bilo idealno da doista tu svoju sreću i pronađem, da me Angel vidi tako sretnu, i onda ću možda moći samoj sebi oprostiti to što sam učinila - zaključila je filozofski Adele nakon što je konačno počela opet govoriti za medije. Dodala je kriptično da album “30” nikad neće smatrati albumom o razvodu, jer je to puno više album “o meni koja se razvodim od svoje bivše ja”. U skladu s tim promijenila je pomalo i stil pjevanja, svoj R&B koji su nazivali i “blue eyed soul” i približila se ponešto zvuku Marvina Gayea i gospela. Njezini producenti i diskografska kompanija Columbia očekuju opet nezapamćen uspjeh.

Svi njeni prijatelji

- Ovaj album bio mi je najbolji prijatelj tijekom razvoda i napokon se osjećam mirnije nego ikad - rekla je nedavno Adele svojim obožavateljima. No, tu su bili i bliski prijatelji. Jedna od najbližih je glumica Jennifer Lawrence, s kojom se upoznala u profesionalno zvjezdanom trenutku za obje, na dodjelama Oscara 2013. Obje su dobile nagrade Američke akademije filmske umjetnosti - Adele za naslovnu Bondovu temu ‘Skyfall’. Jennifer, koja se u svojoj svečanoj haljini provukla iza pozornice i upetljala u kablove da bi bolje čula i vidjela Adele, rekla joj je kasnije da je obožava još od 2008. i pjesme ‘Chasing Pavements’, u kojoj Adele shvaća koliko je besmisleno ganjati dečka koji ju je prevario i ne voli je. Otada su velike prijateljice, a Jennifer ju je i upoznala i sa ‘svojom’ Emmom Stone pa često izlaze i druže se utroje.

image
U protekle dvije godine doživjela je preobražaj.
BACKGRID/PROFIMEDIA

S komičarem i voditeljem Jamesom Cordenom, još jednim Britancem koji je London zamijenio Los Angelesom, Adele se upoznala u Walesu 2009. - Ostali smo si najbolji i ni s kim se toliko histerično ne smijem - rekla je jednom. Adele je upoznala Nicole Richie u svojem novom susjedstvu, na Beverly Hillsu, i odmah su kliknule jer je Nicole ‘primjer žene koja zna zaštititi samu sebe i voljeti se, a pritom se i dobro zabavljati’. Sačuvala je i najbolju prijateljicu iz doba prije slave, pjesnikinju Lauru Dockrill, iz lošeg londonskog kvarta, kojoj je ‘spasila život’ shvativši u videorazgovoru da je ova zapala u tešku postporođajnu depresiju. Neprestano se čuju i dugo razgovaraju.

Čitajte i: Albert Gajšak tvorac je igračaka za kojima ludi svijet: ‘Prvo sam otvorio tvrtku pa guglao što je to porezna olakšica‘

Ostala sam uvijek ista

Sve što je Adele dosad napravila, sve njezine proživljene pjesme o životu, ljubavi i rastanku, novac koji je zaradila sa svojim nezamislivo komercijalnim albumima i turnejama, ništa od toga nije tako zaokupilo medije kao njezina posvemašnja fizička preobrazba. Od punašne žene lijepog lica, koje je već prije krasilo brojeve Voguea (ali samo lice, ne čitava figura!), Adele je najednom postala vitka ljepotica, model s naslovnica.

image
Danas je Adele, 45 kilograma lakša, vitka ljepotica.
INSTAGRAM ADELE

S novinarkom američkog Voguea čak je dogovorila intervju u svojoj teretani u West Hollywoodu, kamo odlazi svako jutro (ponekad, kad je posebno u stresu, navrati i popodne, a za vrijeme najstrožih lockdowna vježbala je i po tri puta dnevno). Novinarka je bila zaprepaštena definiranim mišićima nogu i ruku ‘nove’ Adele u tajicama, koju je opisala otprilike kao G.I. Jane, koja s nevjerojatnom lakoćom radi duboke čučnjeve s teškim utezima na leđima. Adele tako vježba već tri godine i poriče bilo kakvu vezu između svojeg radikalnog gubitka kilograma i posebnih, striktnih dijeta sokovima ili postom od 16 sati. Tvrdi da sve to vježbanje nema puno veze sa željom da smršavi: ‘Željela sam postati snažnija, fizički i mentalno. Dok vježbam, naprosto se osjećam bolje’.

Zašto nije s fanovima dijelila fotografije svojeg napretka? - To sam radila zbog sebe, ni zbog koga drugog. Zašto bih to dijelila, nije to meni tako fascinantno kao ostalima, to je naprosto moje tijelo - rekla je za Vogue i objasnila da su je tuđi pogledi objektificirali čitav život, a najteže uvrede zbog izgleda doživjela je upravo od žena. No, najdublje razumije zašto se neke obožavateljice osjećaju izdanima, kao da ih je povrijedila. - Vizualno, ja sam predstavljala jako velik broj žena oko nas. Ali ja se uopće nisam promijenila, još sam ona posve ista osoba. Ne moraš biti debeo da bi pokazao da prihvaćaš svoje tijelo, ono se može voljeti u svakoj veličini - rekla je Adele za Vogue.

image
Zadnjih mjeseci u vezi je sa sportskim agentom Richom Paulom.
CHRISTIAN PETERSEN GETTY IMAGES
Linker
16. travanj 2024 20:38