‘Rum na usnama‘

Poslušajte najneobičniji duet! Vatra i Božo Vrećo imaju hit: ‘On je začin koji je nedostajao!‘

Spojiti nespojivo, izbrisati ograde i granice, biti hrabar i slobodan - svemu tome teži ovaj duet! Kako su otkrili za Gloria.hr, zvijezda World music scene otpjevala je pjesmu - u jednom dahu.

Glazbenici često dokazuju da za njih ne postoje granice, kako one zemljopisne, tako i umjetničke. Još jedan dokaz tome je i duet koji su ostvarili virovitički bend Vatra i bosanskohercegovački princ sevdaha Božo Vrećo. Pjesma Rum na usnama već je proglašena kao neočekivana suradnja, a njezin autor i pjevač Ivan Dečak kao i gost izvođač Božo Vrećo ispričali su za Gloria.hr kako je do ove suradnje došlo te što će njihovo novo prijateljstvo još novoga donijeti.


Odakle ideja da napravite duet s princom sevdaha?

Ivan Dečak: Duete nisam nikada pisao planski. Pjesma sama, da tako kažem, zatraži začin u vidu određenog pjevača. Ovog puta pjesma je zatražila Božu Vreću. Nabavio sam njegov broj, predstavio se i poslao mu pjesmu, a Božo je već drugoga dana potvrdio sudjelovanje na “ekspediciji”. Presretan sam i zahvalan mu na takvoj odluci.

Je li možda netko drugi dolazio u obzir ili ste htjeli baš Božu?

Ivan Dečak: Božo je "jedini začin" koji je nedostajao, svi drugi bili bi ili previše ili premalo, on je dodao točno onu žličicu koja je nedostajala za potpunu čaroliju.

Je li vas iznenadio poziv Ivana Dečaka da snimite pjesmu s Vatrom? Koja je vaša prva misao i reakcija bila?

Božo Vrećo: Pa nemam ja uopće predrasude i jedino važno je bilo da se pronađem u pjesmi. Dio koji kaže "pust sam otok bez tebe" bio mi je vrlo poseban kako obožavam otoke, i dalje cijela melodijska linija, rekao sam sebi: 'Zašto ne?'. Ima me unutra, osjećam da ima. Za mene ne postoje granice i glazba generalno ne poznaje bilo kakve barijere, tako da sam uplovio u sve to, javio se sutradan i potvrdio poslije preslušanog uratka, teklo je vrlo lako. Moj prvi take u studiju je i onaj koji čujete - naprosto sam "disao more" i to je bilo odlično.

image

Princ sevdaha ne krije zadovoljstvo što je mogao surađivati s Vatrom i Ivanom Dečakom

MARE MILIN

Kakva je bila Božina reakcija kad ste ga nazvali, kako je prošao prvi susret?

Ivan Dečak: Više se sjećam susreta. Prvi puta sreli smo se uživo na Krku, gdje smo otišli na ručak. Klopa nas nije oduševila, ali međusobno razumijevanje i energija bljesnuli su na prvu. Oboje smo prilično hiperaktivni pa nam nije trebao prevoditelj u niti jednom segmentu komunikacije. Kasnije sam ga otišao poslušati na dva njegova koncerta, kako bih se uvjerio da je moja odluka o suradnji bila ispravna. Energija i sloboda koje sam doživio na njegovim nastupima samo su pojačali moju želju za suradnjom.

Čitajte i: 'Svega ima u mojoj okolini, ali ne bih o tome': Ivan Dečak progovorio o svom drugačijem životu

Kako su izgledali dogovori i snimanje, jeste se brzo našli na istoj valnoj duljini?

Ivan Dečak: Božo nam se pridružio u studiju naših producenata Jure Ferine i Pavla Miholjevića, dan nakon nastupa u Lisinskom. Ušao je u studio i rekao nam da se ide malo upjevati, ja sam rekao Pavlu neka on snima i to upjevavanje. Na kraju smo zaključili da taj prvi snimak ostaje, tako da ovo što čujete u pjesmi je Božino “upjevavanje”. Producenti su me nazvali kasnije te večeri, kako bi mi rekli da takvu čaroliju pjevanja i interpretacije nisu baš imali prilike čuti i snimati u svojoj dugogodišnjoj karijeri. Mislim da je to jedini puta da me Pavle Miholjević nazvao nakon nekog snimanja.

image

Glazbenici su zaključili da su u nekim stvarima vrlo slični.

MARE MILIN

Božo, kako se vama sviđa ova suradnja?

Božo Vrećo: Jako, neobična je i drugačija, progovara nekom vrlo dramatičnom obojenošću. Dečki u bendu su sjajni i vrlo su me toplo prihvatili, obostrano je i poštovanje i prijateljstvo, najprije s mojim dragim Ivanom koji ima tu hiper-energičnost koja je i meni svojstvena, i drag je i pozitivan - volim ljude koji imaju prizmu dobrote i humanosti, drugarstva i iskrenosti.

Je li vam lakše pjevati sam ili u duetu?

Božo Vrećo: U pjevanju nije nikada pitanje toga što je lakše već što je izazovnije, sam sebi postavljam visoke kriterije jer nemam rivale i ne natječem se s drugima, uvijek je posebno inspirativno i nadahnjujuće, treba se prepustiti pjesmi da ona pronađe put. Sve duete koje sam snimio i koje ću snimiti jako volim i svaki je potpuno drugačiji od prethodnog, u svakoj domeni - u tome i jest draž. No, dakako najviše uživam u radu vlastitih albuma, gdje su moji tekstovi koje pišem i skladam i gdje onda suradnja s mojim inozemnim muzičarima prelazi sve granice i epohe, teritorijalno, ali i kulturološki... i sve se spaja u jedan sad već i prepoznatljiv opus i moj mikro-makro univerzum glazbe. Radim vrijedno na sedmom kantautorskom albumu koji će vjerujem na jesen ili zimu ugledati svjetlo dana za Croatia Records i bit će još dueta, no nek ostane za sada i mala tajna.

image
MARE MILIN

Ivane, kazali ste da vas je Božo oduševio i kao osoba, a zatim i kao umjetnik, po čemu ga najviše cijenite? Jeste li ostali na vezi, družite li se?

Ivan Dečak: Božo zrači dobrotom i živi slobodu, a istovremeno ima više muda od mnogih “mačo” muškaraca koji se baš time hvale. Živimo u različitim državama, zbog načina posla i života često smo na putu, tako da susreti nisu česti, ali čujemo se uistinu često i veselim se svakom našem susretu, jer Božo je prije svega divna duša.

Čitajte i: Ivan Dečak opjevao prošlu Novu godinu: ‘Korona mi je ukrala blagdane, a ja sam joj se odlučio osvetiti pjesmom‘

Hoće li biti neki zajednički nastup Vatre i Bože Vreće?

Ivan Dečak: Već smo pričali o tome, imamo ideju i gdje bi to moglo biti, javimo vam na vrijeme, do tada nas pogledajte u zajedničkom spotu za pjesmu Rum na usnama u režiji Filipa Gržinčića.

Božo, hoćemo li vas imati prilike slušati ove godine i u Hrvatskoj?

Božo Vrećo: Naravno, već je jako puno koncerata potvrđeno. I u Istri i u Dalmaciji, koncert u Zagrebu je bio prošle godine, kao i uvijek sjajan i regenerirajući od sve te čudesne energije i emocija koje se dogode. Već se radujem svakom od njih, a posebno voljenom Splitu i Sustipanu.

Linker
19. travanj 2024 19:48