HORMONI NA DLANU

Poduzetnica Maja Bujas osmislila uređaj koji iz kapi sline određuje idealan trenutak za začeće!

Potaknuta vlastitim problemima, poduzetnica Maja Bujas osmislila je uređaj koji pomoću umjetne inteligencije - spojen na mobilnu aplikaciju - iz kapi sline određuje je li pravi trenutak za začeće.

Dok su mnogi inovatori u ovom trenutku fokusirani na osmišljavanje pouzdanih kućnih testova na koronavirus, 40-godišnja poduzetnica Maja Bujas ima novitet koji će biti koristan i kad pandemija prođe. Njen uređaj i mobilna aplikacija me.mum, naime, pouzdano i jednostavno određuje plodne dane kod žena iz kapi sline - što parovima omogućuje da odaberu idealan trenutak za začeće.

Čitajte i: Hrvat koji mijenja svijet društvenih mreža: Inovacija u svijetu aplikacija prvo će se isprobati u Zagrebu

Pravi tajming je presudan za trudnoću

Jer pravi tajming je, prema nekim istraživanjima, za trudnoću presudan u čak 85 slučajeva, a mnogi se pouzdaju u jednokratne, skupe, nepouzdane i nepraktične metode poput testiranja urina, menstrualnog kalendara ili ultrazvučne dijagnostike koja zahtijeva česte posjete ginekologu.

"Bila sam potaknuta vlastitim iskustvom, jer sam dvije godine pokušavala zanijeti prateći menstrualni ciklus. Vrijeme je odmicalo, ništa se nije događalo i moje frustracije su rasle. Svaki put kad bi test na trudnoću bio negativan, za mene je to bila katastrofa. Vrlo sam to emotivno proživljavala. I onda mi je jedan prijatelj rekao da se vrijeme ovulacije može utvrditi i iz kapi sline. Pokušala sam i napokon ostala trudna", govori Maja Bujas, čiji sin Vito sada ima devet godina.

image
NERA SIMIC/CROPIX

Metoda postoji već 30 godina

I iz razgovora s drugim majkama, kaže, uvjerila se da postoji bolji način za određivanje plodnih dana od menstrualnog kalendara. Metoda s pomoću sline postoji već 30 godina, sličan uređaj mogao se i prije kupiti u ljekarni, ali Majin je poseban po tome što je moderniji i spaja se s mobilnom aplikacijom. Time se podaci, umjesto golim okom, očitavaju pomoću umjetne inteligencije i takozvanog machine learninga, što je mnogo pouzdanije.

Čitajte i: Naučite izraditi biljni terarij: Ana Hrgovčić u tome je maherica, a uz njezine savjete svatko može imati živi ukras za dom

Može se koristiti neograničeno, bilo kad i bilo gdje (češćim unosom informacija moguća su predviđanja budućih ciklusa), a kako je me.mum manji od ruža za usne, žene ga uvijek mogu imati uza se. Osim toga, štedi se vrijeme i novac, korisnice otkrivaju svoj jedinstveni menstrualni ciklus, a i manje su pod stresom, koji itekako negativno utječe na trudnoću.

Postupak

  • Na stakalce na kućištu prstom se stavi kap sline, a kad se ona osuši doda se “kapica”
  • Uzorak se osvijetli i prisloni na kameru mobilnog uređaja na koji se prethodno instalira aplikacija me.mum
  • Ako je prisutan LH, to jest luteinizirajući hormon važan za pravilno funkcioniranje reproduktivnog sustava i ovulaciju, pod mikroskopskim lećama vidjet će se kristalne strukture. To je znak plodnih dana i idealno vrijeme za začeće
  • Uzorke je poželjno uzimati odmah nakon menstruacije, a prije testiranja ne bi trebalo jesti i piti ništa osim vode - kako bi slina bila što čišća
image
NERA SIMIC/CROPIX

Maja Bujas, koja se predstavlja i kao femtech inovatorica, na ovom je jedinstvenom projektu radila više od četiri godine. Djelomice i zato što je čekala natječaj EU fondova. Pomogla su joj i sredstva platforme Indiegogo, koja financijski podupire završetak startupova, a sada joj je cilj da svoje “dijete” predstavi stranim tržištima.

Neke zemlje već su i prepoznale me.mum - primjerice SAD i Singapur - pa su ga naručile online. Cijena uređaja, koji se proizvodi u Hrvatskoj, do 17. lipnja se može kupiti po promotivnoj cijeni od 59 eura, a kasnije će biti 119 eura. Dok je Maja bila zaokupirana razvojem uređaja i aplikacije me.mum, što je bilo baš u jeku korone, njezin suprug Hrvoje Bujas (47) osnovao je Udrugu Glas poduzetnika i beskompromisno se borio za interese svojih kolega, koji su se u pandemiji suočavali s brojnim izazovima i problemima.

On je inače rodom iz Šibenika, ona iz Orahovice, a žive u Zagrebu. Taj slavonsko-dalmatinski par zajedno je već dvadeset godina, a posljednjih petnaest u privatnom poduzetništvu: vode internetsku tražilicu za nekretnine GoHome, digitalnu trgovinu za popuste Crno Jaje te portal za obavezno auto osiguranje Osiguraj.me.

Hrvoje je diplomirani ekonomist, a Maja je na privatnom veleučilištu u Zaprešiću diplomirala menadžment u kulturi, iako nikad nije radila taj posao. Život ju je odveo u drugom smjeru, izazovnom i nesigurnom, no nikad zbog toga nije požalila.

"Sada mi je glavni cilj da me.mum dođe do što više žena, ali i da se nakon stresnog razdoblja unatrag godinu dana dobro odmorim. Najradije bih otišla tri mjeseca na pusti otok", zaključuje u šali Maja Bujas.

Linker
17. travanj 2024 21:04