Poslali pismo Vladi

Platforma za reproduktivnu pravdu poziva na potpis peticije protiv kršenja ženskih reproduktivnih prava!

Nakon što je u Poljskoj Ustavni sud ukinuo pravo na pobačaj, čak i u slučaju ozbiljnih malformacija ploda, žene, ali i neki muškarci, masovno su izašli na ulice. Kako ova odluka posljedično može i bude utjecala na prava svih žena na svijetu, u Hrvatskoj je pokrenuta inicijativa za oštru osudu te odluke koju može svatko potpisati!

Platforma za reproduktivnu pravdu pokrenula je peticiju za podršku pismu koje je platforma uputila Vladi RH, a kojim zahtijeva oštru osudu kršenja ljudskih prava u Poljskoj i poduzimanje političkih poteza u okviru bilateralnih odnosa s Poljskom kao i na razini raspoloživih mehanizama u okviru EU institucija.

Odluka Ustavnog suda Poljske donesena 22. listopada kojom je pobačaj u slučaju "teške i ireverzibilne malformacije ili neizlječive bolesti koja ugrožava preživljavanje fetusa" proglašen neustavnim potaknula je članice platforme da reagiraju najoštrijom osudom.

image
Restkritivna odredba zabranila bi ženama da abortiraju u slučaju teških malformacija ploda.
ASWPHOTO/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

"Uklanjanje ove mogućnosti iz zakona predstavljalo bi nazadnu mjeru kojom se gotovo u potpunosti zabranjuje pravo na pobačaj u Poljskoj. Poljska bi tako dalje kršila svoje međunarodne obveze u pogledu ljudskih prava uključujući prava žena na život, zdravlje, dostojanstvo, privatnost, ravnopravnost i nediskriminiranost, kao i pravo na slobodu od mučenja ili nečovječnog i ponižavajućeg postupanja. Takav potez bi ugrozio zdravlje i život žene: žene bi bile prisiljene roditi protivno svojoj volji čak i u slučaju ozbiljnog ili fatalnog oštećenja fetusa ili se potencijalno podvrgnutu zahvatu nesigurnog pobačaja kao i kaznenom progonu, a to se posebno odnosi na žene koje žive u lošim materijalnim uvjetima i bez sustava podrške. Premda je implementacija i objava ovog zakona obustavljena, žene koje traže pobačaj iz navedenih razloga već se suočavaju s odbijanjem u nekim bolnicama", navodi se u pismu.

Borba za prava žena

Na konferenciji ispred Hrvatskog sabora jučer se održala konferencija za medije povodom upućivanja pisma Vladi i ministrima RH, a na njoj su govorile Petra Karmelić ispred Platforme za reproduktivnu pravdu, saborska zastupnica Rada Borić ispred Kluba lijevo-zelenog bloka i Sanja Cesar iz udruge CESI (Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje).

Rekle su kako Poljakinje upravo drže lekciju kako se bori za svoja prava, da u Poljskoj još uvijek traju masovni prosvjedi zbog grubih kršenja ljudskih prava na koje država reagira prekomjernom silom policijskih snaga, angažiranjem vojske i nasiljem ekstremno desnih grupa te da prosvjednice sada traže smjenu desne vlade, sekularnu državu, neovisnost sudova, zaštitu okoliša i promjene zakona o radu.

"Ne dozvolimo da se žene prisiljava na pobačaj u nesigurnim uvjetima, ne dozvolimo da se ženama lošijeg ekonomskog statusa i bez sustava podrške uskraćuje mogućnost odlučivanja o vlastitom životu", poručile su članice Platforme. Pismo je do sada potpisalo preko 35 organizacija i kolektiva, a vi ga možete potpisati na OVOM linku.

Linker
17. travanj 2024 23:08