Profimedia, AFP
solidarnost na djelu

Planira se #freenipplesday! Žene zbog prozvane kapetanice broda odlučile subotu provesti bez grudnjaka

Njemica Carola Rackete (31), kapetanica broda humanitarne organizacije Sea-Watch, unatoč zabrani talijanskih vlasti krajem lipnja uplovila je u luku Lampedusa i iskrcala 42 ilegalna migranta iz Afrike. Videći ih kako plutaju na trošnom čamcu, primila ih je na svoj brod i spasila od smrti, no to nije bilo dobro prihvaćeno. Dobila je kaznu kućnog pritvora i prijetila joj je kazna od tri do 10 godina zatvora. Sutkinja ju je prošli tjedan oslobodila pritvora, ali kapetanica se sada našla na meti talijanskih medija koji su je optužili da se neprimjereno odjenula za sud. Kao odgovor na to, ovih dana stotine žena obećaju da će u subotu hodati bez grudnjaka u znak solidarnosti s Njemicom te su pokrenule inicijativu #freenipplesday.

Primivši 42 ilegalna migranta kod obale Liberije, kapetanica broda Carola Rackete zatražila je pristajanje u najbližu sigurnu luku, no to joj talijanske vlasti ni nakon 17 dana nisu dopustile. Tada je donijela odluku samovoljno pristati na Lampedusi, a odmah nakon iskrcavanja je uhićena i upućena u kućni pritvor. Prijetila joj je kazna od tri do 10 godina zatvora. Optužena je za “pružanje otpora ratnom brodu” i pokušaj opasnog manevra protiv patrolnog čamca koji je trebao spriječiti pristajanje njezina broda.

Captain of Sea Watch 3 rescue ship Carola Rackete is taken away by the Finance Guard  Lampedusa,ITALY-29-06-2019, Image: 453167045, License: Rights-managed, Restrictions: UK and ITALY OUT - Fee Payable Upon Reproduction - For queries contact Avalon.red - sales@avalon.red London: +44 (0) 20 7421 6000 Los Angeles: +1 (310) 822 0419 Berlin: +49 (0) 30 76 212 251, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Avalon Editorial
Profimedia, Avalon Editorial

Peticiju za njezino puštanje na slobodu potpisale su tisuće ljudi, shvativši njezinu izjavu da to "nije bio čin nasilja, samo neposluh. Situacija je bila očajna, a moj je cilj samo bio da iskrcam na tlo iscrpljene i očajne ljude. Bilo me strah da će migranti počiniti samoubojstvo skakanjem u more jer ne znaju plivati. Zasigurno mi nije bila namjera udariti u patrolni čamac niti ikoga dovesti u opasnost", rekla je za Corriere della Sera.

No, kad je izašla pred sud u gradu Agrigentu na Siciliji, talijanska sutkinja Alessandra Vella presudila je da nije prekršila zakon i naredila ukidanje pritvora, rekavši kako je provodila svoju dužnost u zaštiti života.

No, uslijedila je nova osuda - ovaj put odnosila se na outfit koji je 31-godišnjakinja izabrala za dolazak na sud. "Malo više pristojnosti ne bi bilo naodmet", napisao je prošli tjedan talijanski tabloid "Libero", nakon što se 18. srpnja Rackete pojavila na sudu. Kao odgovor na to, ovih dana stotine žena obećalo je da će u subotu hodati bez grudnjaka u znak solidarnosti s Njemicom te su pokrenule inicijativu #freenipplesday.

Sea Watch 3 ship, the Commander Carola Rackete in Lampedusa, ITALY-27-06-2019//AGFEDITORIAL_sea011180/1906281107/Credit:Alessandro Serrano'/AGF/SIPA/1906281111, Image: 452119620, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Sipa Press
Profimedia, TEMP Sipa Press

"Pokažimo da imamo pravo ne nositi grudnjak i da nas se zbog toga ne bi trebalo shvaćati kao neozbiljne", objavilo je na Facebooku pet žena inicijatorica prosvjedne akcije pod nazivom #freenipplesday (doslovce "dan slobodnih bradavica"). U srijedu do tri sata poslije podne gotovo 300 osoba pridružilo se na događaju na Facebooku, a još 230 pokazalo je zanimanje.

Čin kapetanice broda podijelio je javnost skrenuvši ponovno pozornost na podijeljenost Europe koja ne uspijeva godinama iznjedriti zajedničko stajalište prema priljevu migranata koji preko Sredozemnog mora bježe iz Afrike prema Europi. Grupa krajnje ljevice GUE/NGL u Europskom parlamentu rekla je u srijedu da je "očarana" što će se Rackete obratiti odboru za unutarnje poslove 3. listopada. Na taj dan obilježit će se šest godina od tragedije u vodama otoka Lampeduse kada je u potonuću broda poginulo gotovo 370 migranata, u najsmrtonosnijoj nesreća novije europske povijesti.

Demonstrators hold a banner reading
Profimedia, AFP

Lider talijanske stranke krajnje desnice Matteo Salvini, koji je zauzeo oštro stajalište protiv migranata, u srijedu se narugao podršci žena bez grudnjaka. "Zbilja mi nije jasno što neki ljudi imaju u glavama", objavio je pa dodao "Zadnja mi je briga hodate li okolo noseći grudnjak, hlače ili minicu". Rackete je tužila Salvinija za klevetu i za poticanje "ksenofobnih i mizoginih osjećaja" uperenih protiv nje.

People supporting German captain of humanitarian ship Sea-Watch 3, Carola Rackete, hold a banner on July 1, 2019 outside the courhouse where she currently appears before a judge in Agrigento, Sicily.   The captain of migrant rescue ship Sea-Watch 3, Germany's Carola Rackete was due to appear in court on July 1 accused of hitting a police boat while entering Italy's Lampedusa port with 40 people rescued from the Mediterranean. Rackete was arrested after a two week standoff at sea and faces up to 10 years in jail if convicted., Image: 453211697, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, AFP
Profimedia, AFP

Linker
19. travanj 2024 11:49