Profimedia
Zvijezda filma "Noćne životinje"

Pet pitanja za Amy Adams

Ovo bi mogla biti godina američke glumice Amy Adams (42), budući da joj filmski kritičari prognoziraju da bi napokon mogla dobiti nagradu Oscar, za koju je do sada bila nominirana čak pet puta.

Zvijezdu filmova "Sumnja", "Američki varalice" i "Batman protiv Supermana" trenutno u kinima možemo gledati u drami Toma Forda "Noćne životinje", nagrađenom Grand Prixom na Filmskom festivalu u Veneciji, kao i u najnovijoj znanstveno-fantastičnoj ljubavnoj priči "Dolazak" redatelja Denisa Villeneuvea. U tom filmu Amy glumi lingvisticu dr. Louise Banks, pozvanu da dešifrira jezik svemiraca, čije su se tajanstvene letjelice naglo pojavile na raznim stranama svijeta. Uz nju u filmu glumi i Jeremy Renner, s kojim se crvenokosa glumica pojavila na premijeri i druženju s gledateljima u njujorškom Muzeju moderne umjetnosti (MoMA-i).

U filmu se dobro sporazumijevate sa svemircima.

Nije mi bilo teško. Napokon smo saznali da su svemirci ljubazni (smijeh).

Što vas je privuklo ulozi?

Iskreno, nisam pretjerani ljubitelj znanstvene-fantastike, istraživanja svemira i filmova s invazijom svemiraca. Nekako sam više bila za filmove čiji je predložak strip, možda sam zato i pristala glumiti reporterku Louis Lane, ljubav Clarka Kenta, odnosno Supermana, u čak dva filma. Naravno, iznimka je Spielbergov "E.T", što je filmski klasik i predivna priča. Stoga me u "Dolasku" nije privukla znanstvena-fantastika, nego radnja filma, nastala po predlošku kratke priče "Story of Your Life" pisca Teda Chianga i izazov da glumim senzibilnu ženu koja vrlo suptilno i osjećajno komunicira s pripadnicima drugog planeta.

Marijana Marinović

Osim komunikacije sa svemircima, u filmu se govori i o odnosu mame i kćerke. Koliko vam je pomoglo vlastito iskustvo roditelja?

Imati dijete pomaže dosta u komunikaciji, jer ste predani učenju vašeg djeteta i to ne samo jezika. Sjećam se kad je moja šestogodišnja kćer Aviana izgovorila prvu riječ, a ponekad je nije bilo lako razumjeti što želi. I ja sam morala učiti, kako pristupiti njenom dječjem svijetu i prilagoditi se njenom uzrastu. Trudim se strpljivo joj sve objasniti, kao primjerice zašto nas neki ljudi žele snimiti mobitelom kada izađemo iz kuće u šetnju, na ručak u restoran, idemo u shopping…Nije mi lako jer takve stvari me kontinuirano šokiraju.

Marijana Marinović

Kako se pripremate za razne uloge?

Dosta je bitna komunikacija s redateljem, znati što on želi i koliko vi toga možete dati, što tehnički, što intuitivno. Ovaj me scenarij privukao na prvu i zato što se sjećanja glavne junakinje provlače kroz cijeli film. Nekako sam i ja oživjela neka svoja sjećanja na mladost, a po uspomenama najčešće prebirem kada imam nesanicu. Tada se uhvatim nekog djelića iz prošlosti i analiziram ga do detalja, tako da me to iscrpi i pomogne da zaspim.

S obzirom da imate pjevačkog iskustva, hoćemo li vas negdje vidjeti kako pjevate?

Trenutno snimam film o Janis Joplin, a jako volim pjevati i svakako bih razmislila da mi ponude ulogu na Broadwayju.

Linker
16. travanj 2024 22:57