mama u akciji

‘Parental control‘: Dubrovčanka osmislila aplikaciju za roditelje potaknuta vlastitim iskustvom

Zabrinuta zbog kćerine fokusiranosti na mobitel, bez kojeg nije htjela ni jesti, Lea Perić - i sama zaljubljenica u tehnologiju - osmislila je prvu edukativnu aplikaciju roditeljske zaštite na svijetu, kako bi djeca na pametan način iskoristila vrijeme provedeno ispred ekrana.

Većina roditelja danas muku muči s djecom koja provode previše vremena na mobitelu, a to se prije dvije godine dogodilo i dubrovačkoj poduzetnici Lei Perić (39). Njezina tada dvogodišnja kći Marta odbijala je jesti ako uz nju nije bio mobitel, a ona nije znala kako izaći iz tog začaranog kruga. No kako je oduvijek voljela tehnologiju i u to vrijeme bila na rodiljnom dopustu sa sinom Tomom - što joj je dalo dovoljno vremena za razmišljanje - dosjetila se rješenju i osmislila Xoink, prvu edukativnu aplikaciju roditeljske zaštite na svijetu. Zahvaljujući njoj, napustila je dotadašnju uspješnu karijeru menadžerice u velikoj hotelijerskoj tvrtki i ostvarila životni san - da bude sama svoja šefica.

- Napravila sam pogrešku jer sam već od prvih hranjenja Marti uključivala mobitel. Kako je vrijeme prolazilo, tako joj je asocijacija na hranu postao mobitel, a puno toga u danu vrtjelo nam se oko njega. Marta ga je ili tražila ili gledala ili plakala jer sam joj ga uzela. Na kraju sam joj ga morala trajno oduzeti, jer sam shvatila da je više ne odgajam ja, nego mobitel ili tablet. Bilo je to kao da odvikavate dijete od pelene, nekoliko dana vladao je kaos, a nakon toga kao da mobitela nikada nije ni bilo. Srećom, reagirala sam na vrijeme, jer mislim da bi ovakve promjene kasnije bile puno teže - priča Lea, koja je Xoink osmislila kako bi pomogla roditeljima čija su djeca starija, a s kojima metoda oduzimanja mobitela ne bi upalila.

Putem Xoinka roditelji mogu postaviti dnevno vrijeme koje će njihovo dijete provesti na mobitelu ili unutar neke aplikacije.

image

Poslovna žena i majka, Lea Perić

BOZO RADIC CROPIX

Ono što ga razlikuje od ostalih aplikacija za roditeljsku kontrolu je edukativna komponeneta, odnosno mogućnost da dijete samostalno produži dnevno vrijeme koje mu je roditelj postavio, rješavajući pitanja iz kviza znanja. Pitanja su prilagođena njegovoj dobi i gradivu koje uči u školi, a Xoink trenutačno u bazi ima više od 13.000 pitanja iz književnosti, pravopisa, biologije, prirode, zemljopisa, matematike, opće kulture i engleskog jezika, koja su osmislili stručnjaci.

- Xoink na drugačiji način pristupa roditeljima i djeci. Nudimo dodatan sadržaj, edukaciju, neku vrstu igre. Pokušavamo popularizirati taj nesretni "parental control" i pokazati roditeljima da to ne znači da ćete špijunirati dijete, kažnjavati ga i narušiti njegovu privatnost, već da je moguće i kroz takav tip aplikacije poticati na dobre navike, učenje i graditi povjerenje u odnosu s djetetom, a sve na zabavan i edukativan način. Inače, stručnjaci tvrde da djeca do dvije godine uopće ne bi trebala koristiti mobitel, ona predškolske dobi trebala bi ga koristiti do jedan sat dnevno, a školska maksimalno dva sata - kaže Lea, čiju je aplikaciju dosad preuzelo 2500 roditelja, a svakodnevno ga koristi njih 700.

Priznaje da nije bilo lako otisnuti se u privatne vode, pogotovo jer je imala dobro plaćen posao menadžerice za nabavu i logistiku u velikoj talijanskoj hotelskoj kući. Prije toga je godinama radila na rukovodećim pozicijama u jednom trgovačkom lancu i vodila drogeriju u Dubrovniku. Nije imala nikakvog iskustva pokretanju startupa, ali je od početka imala veliku podršku supruga Tomislava Perića, dubrovačkog ugostitelja.

Ključna prekretnica dogodila se kad je, uvjerena da ima dobru ideju, zatražila 200.000 eura bespovratnih sredstava iz EU fondova za razvoj aplikacije.

- Bio je to veliki rizik jer je samo izrada dokumentacije stajala 20.000 kuna, a da sam prošla doznala sam nekoliko dana prije završetka rodiljnog dopusta. Bila je to životna prilika koju nisam htjela propustiti - priznaje Lea, koja je na izradi aplikacije surađivala s tvrtkom Shape 404.

Prva ju je testirala njezina mlađa sestra Melanija, majka četvero djece i - oduševila se.

Umjesto na skupe cipele i torbe, Lea najradije troši upravo na tehnologiju - na ženske gadgete poput lampe za trajni lak na noktima i turbo pegle za kosu. Kondiciju nabija u fitness centru, gdje odlazi pet puta tjedno na trening.

- Cilj mi je dobro izbalansirati privatni i poslovni život, a za to treba snage. U poslu bih željela napraviti nešto konkretno i opipljivo jer želim svojoj djeci pokazati da se sve može. Da ako jednog dana požele otići na Mars, to mogu ostvariti, ako se potrude. Zato mi je važno da radim na nečemu što je korisno i može inspirirati ljude - kaže Lea Perić.

Linker
25. travanj 2024 04:31