Matej Dokić
imao je najmaligniji karcinom

Onkolog Egidio Ćepulić sam si je otkrio rak: 'Kolege su govorili da haluciniram i dali mi antibiotik'

Vrhunski onkolozi i kirurzi te poznate osobe oboljele od raka prostate, koji sve češće pogađa i mlađe od 50 godina, akcijom ‘Svi za njega’ žele potaknuti muškarce na preventivne preglede te otkrivaju da, zahvaljujući robotu, može biti seksa i nakon operacije. Samo za magazin Gloria svoju je priču podijelio i poznati onkolog.

Što uzrokuje karcinom prostate, znanost ne zna, ali statistika je neumoljiva: to je najčešći karcinom kod muškaraca u Hrvatskoj. Svake godine oboli ih nekoliko stotina više u odnosu na prethodnu, a posebno zabrinjava što se udvostručio broj mlađih od 50 godina. No ako se otkrije na vrijeme, gotovo je potpuno izlječiva. Na dugotrajnije liječenje “osuđeni” su samo oni koji imaju najmaligniji oblik, no i tada ima nade za još mnogo godina života.

Tome svjedoči i naš vrhunski onkolog Egidio Ćepulić, koji si je sam prije 13 godina otkrio karcinom prostate. "Kad sam 2007. posumnjao da imam karcinom zbog povećanog PSA, specifičnog antigena koji na to upućuje, kolege su mi govorili da haluciniram. Dali su mi antibiotik", prisjeća se predsjednik Hrvatskog društva bolesnika s rakom prostate.

Naši poznati chefovi kuhali s ciljem osvješćivanja o važnosti pregleda prostate

"Nakon toga se vrijednost tog antigena smanjila, jer uvijek u organizmu tinja i neka upala, ali za mjesec povećala se do gornje granice normale. Taj skok je potvrdio moje sumnje i zato sam danas živ. Liječiti se može na dva načina: zračenjem ili operacijom. Prije odluke treba napraviti temeljite pretrage, CT i magnetsku rezonanciju da se vidi je li tumor za čahuren u prostati, ili je možda “krenuo” nekamo dalje. S druge strane, treba znati, kaže primarijus Ćepulić, da oba izbora mogu imati ozbiljne posljedice: impotenciju i inkontinenciju nakon operacije ili karcinom debelog crijeva, koji se u desetak posto pacijenata javlja 15 godina nakon zračenja.

"Imao sam najmaligniji karcinom u početnoj fazi pa sam se odlučio za zračenje. Svako jutro, osim subote i nedjelje, išao sam na terapiju i nakon toga u ordinaciju."

"Prostatom se bavim od 1976. i točno sam znao što me čeka, ali nisam se prestrašio. Imao sam najmaligniji karcinom u početnoj fazi pa sam se odlučio za zračenje. Svako jutro, osim subote i nedjelje, išao sam na terapiju i nakon toga u ordinaciju. Samo sam tri tjedna bio na bolovanju, i to zbog učestalog mokrenja, što bi mi stvaralo nelagodu pred pacijentima. Prošlo je 13 godina, odlično se osjećam, mada je moj tumor u nekom kutku malo živahan pa kad vidim da je PSA skočio, uzimam tri mjeseca hormonsku terapiju i tako se nas dvojica stalno pomalo igramo. Svakom pacijentu starijem od sedamdeset godina prim. dr. Ćepulić bi preporučio zračenje. A za one koji se odluče na operaciju sjajna je vijest da zagrebačko Rebro ima takozvani Da Vincijev aparat", kojim se kroz pet tubusa u trbušnu šupljinu unose škarice, pinceta, skalpel, a kirurg operira pritišćući tipke na kompjutoru. Ta operacija traje dugo, ali nema krvarenja pa je struktura prostate puno vidljivija, a time je i manja opasnost da se oštete živci.

Supruga Roda Stewarta progovorila o užasima koje su prošli zbog njegove borbe s rakom

Nakon takvih zahvata, kaže prim. dr. Ćepulić, potencija može ostati, a i manja je opasnost od inkontinencije.

"Važno je samo doći na vrijeme liječniku", ­savjetuje. Kao što žene svake dvije godine idu preventivno na mamografiju, tako bi i muškarci nakon pedesete trebali kontrolirati PSA i učiniti urološki pregled, posebno ako su u obitelji imali jednu ili više osoba s tom dijagnozom. Akcijom “Svi za njega” nastojimo kod muškaraca poticati svijest o nužnosti redovitih pregleda.

Primarijus Egidio Cepulic dr.med.
Zagreb
Fotograf Matej Dokic 270120
Matej Dokić

Linker
02. travanj 2024 17:41