Rock baka

Nevjerojatna životna priča Tine Turner: Odrasla je u teškom siromaštvu, a u životu prošla pakao

Tini Turner svi su se divili zbog nesalomljivog duha, iako je u životu je prošla pakao - prvi muž ju je tukao, borila se s karcinomom i drugim teškim bolestima, ubio joj se sin... Nakon svega, najpoznatija rock baka utjehu je pronašla u budizmu, drugom suprugu i mirnom životu na obali ciriškog jezera.

Najzaokruženiju priču o le­gendarnoj rock’n’roll baki Tini Turner i tome koliko je ona jedinstvena u povijesti popularne glazbe donosi dvosatni dokumentarni film o njezinom životu jednostavno naslovljen “Tina”. Redatelji Dan Lindsay i T. J. Martin u njemu su prikazali neviđene arhivske materijale i okupili 11 sugovornika koji govore o svim fazama života Tine Turner - od djetinjstva i odrastanja u potpunom siromaštvu, prvih glazbenih uspjeha praćenih paklom obiteljskog nasilja do samostalne karijere započete iznimno kasno - tek u četrdesetima - a koja ju je sredinom 80-ih dovela do statusa svjetske zvijezde i stadionske atrakcije.

U filmu se, dakako, pojavljuje i sama Tina, koju su autori filma intervjuirali u njezinu švicarskom domu. Legendarna pjevačica pred kamerom im je objasnila kako se zahvaljujući svojoj energiji i snazi kao samohrana majka probila na vrhunce top-lista. Pritom je deset samostalnih albuma prodala u više od dvjesto milijuna primjeraka, na osam turneja obišla svijet uzduž i poprijeko te stekla osobno bogatstvo čija se vrijednost procjenjuje na 250 milijuna dolara - sve to usprkos jezivim iskustvima eksploatacije, lošeg braka i modrica od zlostavljanja bivšeg supruga.

"Taj film zapravo je komplementaran s autobiografijom “Happiness Becomes You”, objavljenom potkraj prošle godine, u kojoj čitateljima iz vlastitog iskustva donosim smjernice kako da u skladu s budističkim načelima zauvijek promijene vlastiti život, oslobode svoju kreativnu energiju i pronađu istinsku sreću. Znate da ste do nje stigli kad osjetite unutarnji mir sa samim sobom i svijetom oko sebe", izjavila je tada Tina Turner, koja je 2013. postala švicarska državljanka, odrekavši se putovnice Sjedinjenih Američkih Država. Usprkos silnom bogatstvu, godinama je živjela kao podstanarka u unajmljenoj četverokatnoj vili Algonquin na samoj obali Ciriškog jezera, kojoj pripada i prostrana okućnica od pola hektara, a koju je sa suprugom kupila prije dvije godine. U njoj je već više od dva desetljeća stanovala sa svojim drugim suprugom, njemačkim diskografom Erwinom Bachom, koji je od nje mlađi 17 godina.

image

U braku s Ikeom Turnerom bila je od 1962. do 1978.

COURTESY EVERETT COLLECTION

Ljubav na prvi pogled

U središte medijskog interesa njihova je kuća dospjela u srpnju 2013. kad se Tina Turner u Armanijevoj vjenčanici u njoj udala za Erwina Bacha. Na svadbu su pozvali 120 uzvanika, među kojima su bili David Bowie, Eros Ramazzotti, Oprah Winfrey, Giorgio Armani, Bryan Adams..., a mladenci su susjede unaprijed pismeno zamolili za razumijevanje zbog moguće buke i gužve koju će taj događaj izazvati. Lokalnoj zajednici odužili su se na razumijevanju i uplatom od 250 tisuća franaka u općinski proračun za kupnju nove božićne ulične rasvjete.

"U Švicarsku sam se zaljubila na prvi pogled, odmah sam znala da tu želim dom. To je perfektno mjesto za život jer ljudi međusobno poštuju privatnost, a pritom itekako mare jedni za druge", izjavila je Tina Turner, koju su sugrađani, kada je bila dobrog zdravlja, često mogli susresti u šetnji i kupnji, posebno u lokalnom vrtnom centru, gdje je nabavljala potrepštine za uređenje okućnice. Otkako se povukla sa scene vrtlarenje joj je - uz meditaciju - bilo omiljeni hobi.

image

Na nastupu u Dallasu s Ikeom Turnerom i bendom, 1964.

MICHAEL OCHS ARCHIVES

Ponekad je u meditaciji provodila i četiri sata dnevno, neprestano ponavljajući budističku mantru “Nam Myoho Renge Kyo”, što u prijevodu znači “Bože, daj mi snage i znanje za duhovni napredak i svladavanje svih prepreka koje mi stoje na putu”. "Sreća stanuje u svakome od nas, samo je pitanje znamo li je prepoznati. Ona se ne kupuje novcem niti ovisi o vanjskim okolnostima, a do nje vode empatija, solidarnost, ljubav i pomaganje drugima ", tvrdila je Tina Turner.

Pravim imenom Anna Mae Bullock, rođena je 26. studenog 1939. u američkom gradu Brownsvilleu u državi Tennessee, kao treća, najmlađa kći zemljoradnika Floyda Richarda i Zelme Priscille Bullock. Neka od Tininih najranijih sjećanja vezana su uz berbu pamuka na tamošnjim nepreglednim poljima. Za vrijeme Drugog svjetskog rata većinu vremena je provela s bakom i djedom s očeve strane, đakonima lokalne baptističke crkve, jer su njezini roditelji mobilizirani na rad u tvorničkim pogonima u Knoxvilleu.

Puno sam naučila od Ikea i zaista sam ga voljela, ali je bio izrazito nasilan, osobito nakon što se navukao na kokain.

Školovala se u Nutbushu, odakle je njezina majka jednog dana bez najave i pozdrava otišla u St. Louis, jer više nije mogla podnositi suprugovo zlostavljanje. Kao 13-godišnjakinja Tina se ponovno preselila baki, ovaj put s majčine strane, jer joj se otac ponovno oženio i novi život 1952. započeo u Detroitu. “Osjećala sam se poput neželjenog djeteta: majka me nije voljela, a oca nije bilo briga za mene”, zapisala je u autobiografiji “Ja, Tina”. Kao tinejdžerica sama se izdržavala kao kućna pomoćnica u obitelji Henderson, a istovremeno je bila cheerleadersica u navijačkoj skupini školskog košarkaškog tima. Prvi pravi posao nakon bakine smrti dobila je kao pomoćna medicinska sestra u bolnici Barnes-Jewish u St. Louisu.

image

U Londonu 1978., na prvom samostalnom nastupu nakon bijega od Ikea Turnera.

SHUTTERSTOCK

"Da nisam upoznala Ikea, bila bih potpuno izgubljena. Mogla sam nastaviti raditi u bolnici, a taj posao me uopće nije zanimao, dok sam uz Ikea otkrila pozornicu i pjevanje. To je bilo jedino što me zanimalo", govorila je. Upoznali su se 1957., na nastupu Ikeovog benda Kings of Rhythm (Kraljevi ritma) u klubu Manhattan u St. Louisu, nakon kojeg mu je prišla i zamolila ga da je pozove na probu - što se nikad nije dogodilo. No, imala je sreću, jer joj je bubnjar benda Eugene Washington, s kojim je hodala njezina starija sestra Alline, u stanci drugog nastupa posudio mikrofon da otpjeva baladu “You Know I Love You” B. B. Kinga. Ike Turner se oduševio izvedbom i tako je postala prateća pjevačica u bendu. Ubrzo je prohodala sa saksofonistom Raymondom Hillom, s kojim je ostala trudna. No, nisu zajedno dočekali rođenje sina Craiga u kolovozu 1958. jer je Raymond za vrijeme hrvačkog meča slomio zglob i vratio se u svoj rodni grad Clarksdale.

Čitajte i: Ispovijest slavnog holivudskog negativca: ‘Dobivam bolje uloge jer sam ružan‘

Ubrzo je prohodala sa svojim šefom, a nakon što je prvi put htjela prekinuti s Ikeom - izudarao ju je drvenim uloškom za cipele. Bilo je to baš nakon snimanja njezinog prvog hit-singla “A Fool in Love” 1960., koji je Turner napisao za pjevača Arta Lassitera. Kako se ovaj nije pojavio na plaćenom terminu u studiju, pjesmu je otpjevala Tina i oduševila sve svojom izvedbom. Singl je objavljen 1960. pod njezinim umjetničkim pseudonimom Tina Turner, a nakon uspjeha pjesme Ike je svoj bend preimenovao u Ike & Tina Turner Revue. Kritičari su ih opisivali kao jedan od najvrućih, najspektakularnijih i najeksplozivnijih R&B izvođača - uz Jamesa Browna i njegov bend - a najveće uspjehe postigli su kad je proslavljeni producent Phil Spector za njih izmislio efekt tzv. zvučnog zida (Wall of Sound) na snimanju pjesme “River Deep - Mountain High”. Zahvaljujući fenomenalnom uspjehu u Europi i Americi Tina Turner je postala prva Afroamerikanka na naslovnici časopisa Rolling Stone.

Teške godine

S Ikeom Turnerom je u listopadu 1960. dobila sina Ronnieja, a vjenčali su se dvije godine kasnije u Tijuani u Meksiku. U kući na obroncima Windsor Hillsa u Los Angelesu živjeli su s četvero djece: sinom Ronniejem, Tininim sinom Craigom te njegovim sinovima Ikeom Jr. i Michaelom iz prethodnog braka. "Mnogo sam naučila uz Ikea i jako sam ga voljela, ali mi je uz njega postalo nepodnošljivo: bio je apsolutno nepredvidiv, izrazito promiskuitetan i nasilan, pogotovo otkako se navukao na kokain", izjavila je Tina Turner, koja je u trenucima najcrnjeg očaja pomišljala i na samoubojstvo. Svakodnevno je gutala tablete za smirenje, a nakon svađe i tučnjave u autu u Dallasu 1. srpnja 1976. Ikea je zauvijek napustila. Iz hotelske sobe izjurila je samo s osobnim dokumentima, kreditnom karticom i 36 centa u novčaniku: od njega joj je ostalo samo prezime i umjetničko ime koje joj je on odabrao.

image

Tina Turner na pozornici s Mickom Jaggerom, 1980.

BUSACCA/MEDIAPUNCH/SHUTTERSTOCK

Godinama je živjela od hotelskih i televizijskih nastupa - u Italiji - te showova u Las Vegasu, otplaćujući penale i dugove za otkazane nastupe s bivšim bendom. Statusa bivše zvijezde na čije nastupe dolaze jedino nostalgičari riješila se tek 1983. kad je objavljen hit-singl “Let’s Stay Together”, obrada pjesme Ala Greena. Zahvaljujući njemu dobila je termine za snimanje albuma “Private Dancer”, koji je prodan u nakladi od 10 milijuna primjeraka. Tininoj slavi pridonijela je i uloga glamurozne divljakinje Aunty Entity, vladarice Bartertowna iz trećeg dijela filmske sage Mela Gibsona o “Pobješnjelom Maxu” iz 1985.: u njemu je otpjevala i glavnu glazbenu temu “We Don’t Need Another Hero”. Stvari su joj se na najbolji mogući način posložile i u privatnom životu nakon što je upoznala njemačkog diskografa Erwina Bacha: dočekao ju je 1986. u londonskoj zračnoj luci Heathrow i bila je to ljubav na prvi pogled.

Usprkos velikoj razlici u godinama Tina se ubrzo s deset kovčega s potpisom Louisa Vuittona uselila u njegov minimalistički uređen stan u njemačkom Kölnu. Godinama su živjeli između Njemačke, Velike Britanije, Francuske i Sjedinjenih Država, sve dok se 1995. nisu definitivno preselili u Švicarsku.

Premda je najavljivala kako će joj svjetska turneja “Twenty Four Seven” iz 2000. biti oproštajna, bez publike nije izdržala, pa se na pozornicu vratila stadionskom turnejom “Tina!” kojom je 2008. i 2009. obilježila svojih pola stoljeća u show biznisu. Publiku je oduševljavala moćnim glasom, neiscrpnom energijom, divljim frizurama, furioznim scenskim i plesnim nastupom, ali i imidžem najseksi bake rock’n’rolla, koja i u sedamdesetoj godini na pozornicu može u minici, mrežastim čarapama i kožnoj jakni. "Moj scenski kostim zapravo je najpraktičnija koncertna odjeća: na mrežastim čarapama očice ne pucaju lako kao na običnim najlonkama, kratke haljine mi trebaju za ples, na kožnoj odjeći ne primjećuju se znoj i prljavština, a k tome se ne gužva", izjavila je Tina Turner.

image

U filmu ‘Pobješnjeli Max 3’ s Melom Gibsonom, 1985.

©WARNER BROS/COURTESY EVERETT

Iste godine kad je postala uvjerljivo najstarija žena na naslovnici Vogueova izdanja - riječ je bila o njemačkom izdanju za travanj 2013., položila je test iz švicarske povijesti i naprednog znanja njemačkog jezika, što je bio uvjet za dobivanje švicarskog državljanstva, te se vjenčala s Erwinom Bachom. Nedugo potom doživjela je teži moždani udar, nakon kojeg je ponovno morala naučiti hodati. Tri godine kasnije dijagnosticiran joj je rak debelog crijeva, nakon čega su joj otkazali i bubrezi.

Uz Bacha je položila test iz švicarske povijesti i postala državljanka.

Zbog nagomilanih zdravstvenih tegoba prijavila se u Exit, grupu koja svojim članovima jamči pravo na dostojanstvenu smrt i eutanaziju. Za tim radikalnim potezom, srećom, nije bilo potrebe, jer je operacija presađivanja bubrega koji joj je donirao životni partner - uspjela. Nakon svega morala se suočiti i sa smrću sina Craiga, koji je počinio samoubojstvo u srpnju 2018. ustrijelivši se u glavu, nekoliko tjedana prije svog 60. rođendana. "Craig je otpočetka bio drukčiji dječak, povučen i zatvoren u svoj svijet: usamljen, nesiguran i nesretan. Voljela bih da sam dio svoje snage mogla prenijeti njemu, ali to, nažalost, nije bilo moguće", izjavila je Tina Turner, koja se od sina oprostila crvenom ružom koju je bacila u more za njegovim kremiranim ostacima.

image

Za Erwina Bacha udala se 2013., nakon što su bili u vezi 27 godina.

SHUTTERSTOCK

Ike Turner: Čovjek koji je Tinu izmislio i gotovo uništio

Jedan od pionira rock’n’rolla, Ike Turner bio je nevjerojatno talentiran glazbenik, tekstopisac, producent i lovac na talente: 1991. uvršten je u Kuću slavnih rock’n’rolla u Clevelandu, ali svečanosti nije mogao nazočiti jer je tada bio u zatvoru. Osam godina stariji od Tine Turner karijeru je započeo nakon Drugog svjetskog rata, a aktivan je bio do posljednjeg daha: 2008., godinu dana nakon njegove smrti, objavljen je album ‘Attack&Release’ dua The Black Keys koji je Ike dijelom producirao. Ni privatni život nije mu bio manje uzbudljiv: ženio se čak 14 puta i iz tih brakova imao šestero djece te još nekolicinu izvanbračne. U probleme sa zakonom upadao je zbog korištenja čekova bez pokrića, prevara i napada, neplaćanja poreza, posjedovanja ilegalnog naoružanja poput ručne bombe, a najviše zbog - kokaina.

Kad je upoznao Tinu Turner 1957. u klubu Manhattan u St. Louisu, Ike Turner bio je čist kao suza i živio čedno poput opatice: niti je pušio, niti se drogirao, niti pio alkohol. Fatalni susret s bijelim prahom dogodio se u Las Vegasu početkom šezdesetih. I to u društvu kralja rock’n’rolla Elvisa Presleyja te slavnog komičara Redda Foxxa: oni su mu kokain predstavili kao sredstvo za povećanje kreativnosti i radne sposobnosti, jer se na njemu bez problema probdije noć. Jednom prilikom je Ike Turner procijenio da je na drogu, kojom je široke ruke častio prijatelje i poznanike, potrošio više od 11 milijuna dolara.

image

Ike i Tina Turner na koncertu u Beču 1972.

VOTAVA/IMAGNO/PROFIMEDIA

Zbog kokaina je u veljači 1990. osuđen na četiri godine zatvora. Nakon 18 mjeseci pušten je zbog dobrog vladanja: u zatvoru je bio knjižničar, a izašao je s 13 tisuća dolara što ih je zaradio prodajući cigarete, čokoladice i kavu drugim zatvorenicima. Pokopan je u Gardeni u Kaliforniji, a na njegovom sprovodu 21. prosinca 2007. nazočni su bili velikani poput Little Richarda, Solomona Burkea i Phila Spectora.

Hrvatica u bendu

Jedina Hrvatica koja se može pohvaliti da je bila članica Tininog benda je 49-godišnja Riječanka Ivona Brnelić. Nakon pobjede na izboru za Miss Jugoslavije 1990. Ivona se preselila u London i posvetila svojoj najvećoj ljubavi - plesu. Tinu Turner pratila je na svjetskog turneji ‘Twenty Four Seven’ 2000., na kojoj je 121 koncert u Sjevernoj Americi i Europi uživo gledalo više od 2,5 milijuna ljudi. Ivona je mjesto u bendu dobila na audiciji, a s Tinom Turner se sprijateljila i naučila je nekoliko fraza na hrvatskom. Nastupe s prvom bakom rock’n’rolla, kako su je mediji prozvali, smatrala je vrhuncem svoje karijere. "Tina nije samo vrhunski izvođač i profesionalac nego i sjajna osoba. Bezgranično cijeni svoje suradnike, a poseban odnos ima s djevojkama u bendu. Uvijek nas na neki način štiti, ponaša se majčinski prema nama. Za Tinu je bend njezina obitelj i svatko od nas može joj se u svakom trenutku obratiti za pomoć", ispričala je za Gloriju Ivona Brnelić nakon minhenskog koncerta u lipnju 2000. Dodala je da su uglavnom razgovarale o ženskim temama te da je Tinu krasio nevjerojatan smisao za humor.

Linker
18. travanj 2024 14:04