BURNA POVIJEST

Od skromnih početaka do Guinnessove knjige rekorda! Top 13 zanimljivosti o Eurosongu

Uoči 66. izdanja najpopularnijeg glazbenog showa na svijetu, čije je finale 14. svibnja u talijanskom Torinu, prisjećamo se slavne prošlosti Eurosonga.

SKROMNI POČECI

Natjecanje za najbolju pjesmu Eurovizije započelo je 1956. s izvođačima iz svega sedam zemalja koji su izveli po dvije pjesme. Prva pobjednica bila je Švicarka Lys Assia s pjesmama 'Das alte Karussell' i 'Refrain'.

image

Prva pobjednica u povijesti bila je Švicarka Lys Assia

DAILY SKETCH/SHUTTERSTOCK

POPLAVA IZVOĐAČA

Nakon raspada istočnog bloka broj zemalja koje sudjeluju na najpopularnijem glazbenom natjecanju na svijet znanto se povećao, pa se od 2004. finalna večer održava nakon dvije izlučne polufinalne večeri. Najviše učesnica, njih 43 bilo je prijavljeno 2008.

80 SATI ZABAVE

Više od 1500 pjesama je sudjelovalo na svim natjecanjima dosad, a tisućita je bila pjesma irskog kantautora Briana Kennedyja 'Every Song is a Cry for Love' iz 2006. Da ih sve preslušate bez stanke trebalo bi vam otprilike 75 sati.

image

Irski glazbenik Brian Kennedy

CRISPIN RODWELL/SHUTTERSTOCK

NAJVEĆI SHOW UŽIVO

Najviše gledatelja uživo je pratilo natjecanje u Kopenhagenu 2001. Na stadionu Parken okupilo se 38 tisuća gledatelja koji su svjedočili prvoj pobjedi Estonije s pjesmom 'Everybody'. Izveli su je Tanel Padar i Dave Benton, prvi obojeni izvođač pobjednik Eurosonga.

image

Estonski duo Tandel Padar i Dave Benton pobijedio je u Kopenhagenu 2001.

FRANCIS DEAN/SHUTTERSTOCK

LISTA USPJEHA

Najuspješnija učesnica je Irska sa sedam pobjeda, Švedska je odnijela šest pobjedničkih titula, a Luksemburg, Francuska, Velika Britanije i Nizozemska dijele treće mjesto najuspješnijih - svaka zemlja s pet pobjeda.

Čitajte i: OČI PUNE SUZA! POGLEDAJTE POTRESAN SPOT EDA SHEERANA I UKRAJINSKOG BENDA ANTYTILA

NAJUSPJEŠNIJI DEBITANTI

Nastup poljske pjevačice Edyte Gorniak s pjesmom 'To Nie Ja', koja je 1994. završila druga, smatrao se najuspješnijim debutom, sve do srpske pobjede 2007. Bio je to prvi samosatlni nastup Republike Srbije na Eurosongu, a pobjedu je odnijela Marija Šerfifović s 'Molitvom'.

image

Proslava pbbjede Marije Šerifović 2007.

LEHTIKUVA/SHUTTERSTOCK

JEDANAEST PUTA NA DNU

Norveška je čak 11 puta završila na dnu ljestvice: posljednja je bila 1963., 1969., 1974., 1976., 1978., 1981., 1990., 1997., 2001., 2004. i 2012. No, ta skandinavska zemlja može se pohvaliti i s tri pobjede 1985., 1995. i 2009.

POKER ASOVA

Čak četiri zemlje podijelile su titulu najbolje 1969. Bile su to Velika Britanija, Španjolska, Nizozemska i Francuska koje su osvojile isti broj bodova, nakon čega su pravila promijenjena.

Čitajte i: ELVIS SE STVARNO VRAĆA! PRISCILLA PRESLEY ODUŠEVLJENA FILMSKOM PRIČOM O KRALJU ROCK‘N‘ROLLA

OTKAZANO

Eurosong nije održan jedino 2020. i to zbog pandemije koronavirusa i strogih pratećih epidemioloških mjera. Nizozemski organizatori u službenom su priopćenju naveli da im je zdravlje izvođača, pratećeg osoblja, obožavatelja i posjetitelja iz cijelog svijeta važnije od zabave.

image
SHUTTERSTOCK

NAJUSPJEŠNIJI SVIH VREMENA

Švedska pop skupina ABBA bez sumnje je najuspješniji pobjednik natejcanja ikad. Pjesma 'Waterloo' im je 1974. donijela globalnu popularnost i obilježila njihovu karijeru do danas.

Pogledajte video

ZADOVOLJŠTINA

Najobrađivanija pjesma izvedena na Eurosongu je 'Nel Blu Di Pinto Di Blu' (Volare) Domenica Modugna. Izvedena je 12. ožujka 1958. u nizozemskom Hilversumu, a Modugno je s njom osvojio treće mjesto u konkurenciji deset zemalja. No, zadovoljštinu je dobio jer su 'Volare' obradili velikani poput Deana Martina, Cliffa Richarda, Davida Bowieja i mnogih drugih.

Pogledajte video

SAMO JEDAN JE JOHNNY LOGAN

Irski pjevač i tekstopisac Sean Patrick Michael Sherrard, poznatiji po umjetničkom imenu Johnny Logan, jedini s se može pohvaliti s čak tri pobjede na Eurosongu. Dvije je upisao kao izvođač 1980. i 1987. s pjesmama 'Hold Me Now' i 'What’s Another Year', a 1992. potpisao je pobjedničku pjesmu 'Why me?' za kolegicu Lindu Martin.

image

Irski glazbenik Johnny Logan

ANDRE CSILLAG/SHUTTERSTOCK

GODINA BEZ EUROSONGA - NEZAMISLIVO!

Njemački skladatelj i tekstopisac Ralph Siegel autor je čak 24 pjesme koje su se natjecale na Eurosongu. Pobjedinička je 1982. bila 'Ein Bißchen Frieden' (Malo mira), a izvela ju je tinejdžerka Nicole Seibert. Siegelove pjsme predstavljale su Njemačku, Luksemburg, Švicarsku, Crnu Goru i San Marino, a Siegelove pjesme osvojile su tri druga i dva treća mjesta.

Pogledajte video
Linker
25. travanj 2024 10:03