Getty Images
Gloria osobno

'Od prave spavalice - štreberice postala sam netko tko ne može odspavati noć u komadu'

Čitateljica Vesna iz Sesveta otkrila je koji problemi sa spavanjem je muče u posljednje vrijeme, bila je netko tko prijateljima dijeli savjete o kvalitetnom snu, a sada i sama ne može spojiti barem šest sati sna.

Piše: Vesna iz Sesveta

U posljednje vrijeme muči me nesanica. I to neki jako čudan oblik s kojim se ne mogu i ne znam nositi. Inače, već jako dugo nisam imala problem sa spavanjem. Usvojila sam jedan, po meni, jako dobar ritam, ranog lijeganja i ranog buđenja. Kako je zima bila blaga, prije posla odradila sam tjelovježbu na otvorenom, zbog čega sam se ustajala u šest sati.

Smatrala sam da me u tome pandemija koronavirusa neće zaustaviti. Pa ipak samo sam jednom otišla na svoju stazu za trčanje i nisam se osjećala dobro. Svako jutro počela sam ustajati sve kasnije, a lijegati u nepravilno vrijeme. Ne svojom voljom. Mislim da me moj mozak drži budnom, iako bih ja tako rado htjela ponovno dobro i čvrsto spavati.


Muče me ružni snovi

Otkako je Zagreb i okolicu uzdrmao potres teško mi se opustiti i zaspati. Prvih dana imala sam upaljen televizor po cijele dane i noći. Slušala sam kanale s vijestima i nisam mogla dopustiti da ni u jednom trenutku ostanem bez informacija, kao što tog nedjeljnog jutra dok smo se smrzavali na livadi ispred zgrade nitko još nije imao detalje o tome što se točno dogodilo i koje su posljedice.

Prvo vijesti, zatim filmovi, serije, reklame - počela sam spavati uz televizor, ako ga ugasim krenu misli svakakve po glavi.

Sve to utječe na kvalitetu sna, koja je sve lošija. Kad i zaspem imam neke loše nove, kojih se ne sjećam u detalje. Isprva sam sanjala kako sam u potresu, kako se sve ljulja. Onda sam sanjala otkaze na poslu. Uglavnom nemam neku ludu želju spavati, a ni drijemati uz takve crne misli. Ono malo što spavam to je pred upaljenim televizorom, kada se u neko doba noći probudim kraj televizora i prebacim u spavaću sobu, više ne mogu zaspati. I često tako budna dočekam pet ili šest ujutro i tek pred zvuk alarma malo usnem.

Photo of a young woman coping with loneliness and isolation during CoVid 19 outbreak
Getty Images
Sve što se događalo posljednjih dana ostavilo je traga na Vesni...

Propustila sam alarme i zaspala

Sve je to ostavilo traga na mom ritmu spavanja i malo po malo, u ovih dva tjedna od štreberskog i veselog buđenja u šest, postala sam jutarnja spavalica koja se jedva ustane i 'spremi' za rad od kuće. Jedan sam dan, potpuno nesvjesna kako je to moguće, propustila i alarme na budilici. I njih, i lajanje mog kućnog ljubimca.

Cijeli dan sam nakon toga umorna, nalijevam se kavom da bih mogla funkcionirati.

A kad dođe vrijeme spavanja, opet su mi oči otvorene kao kod neke sove. Pokušala sam se smiriti s čajem od matičnjaka, nije uspjelo. Zatim sam probala s jednom pivom, nije ni to uspjelo. Mislim si, ne bih htjela navući se na neke tablete, pa ću pokušato i dalje s čajem i pivom - mora mi jednom uspjeti.

Razgovaram s prijateljima, s kolegama, svi su u nekom sličnom grču. Jedna kaže da ne može zaspati bez jedne do dvije pive, tako da joj se tjedna obvezna nabavka svela na računanje koliko dana ima do idućeg odlaska u dućan i to pomnoži s dva, toliko piva mora imati doma.

Photo of a young woman coping with loneliness and isolation during CoVid 19 outbreak
Getty Images
Probala je sve, ali san nikako ne ide na oči.

Prije sam savjetovala druge kako da mirno spavaju

Druga prijateljica veteranka je u problemu sa spavanjem, ona ima ozbiljni problema s time. Nakon cijelog dana obaveza teško se opušta, na to je utjecao i način života još od studentskih dana. Učenje kasno navečer, tulumi, drugačiji ritam. Poslovne obaveze i egzistencijalni problemi dodatno su utjecali na sposobnost normalnog spavanja i odmora. Zbog toga nema što nije probala - tablete za smirivanje na biljnoj bazi, razne biljne pripravke, toplo mlijeko...

U životu prije korone ja sam bila jedna od onih koja ju je savjetovala da si uvede strogu rutinu, isto vrijeme spavanja i buđenja, da pogasi svu elektroniku, čita knjigu. Kaže to joj pomaže u danima bez stresa. I evo nas sad zajedno tu gdje jesmo, svaki dan ne znaš koji je stresniji.

Pokušavam se u najcrnjim trenucima smiriti, ali zaboravim sve što znam, i duboko disanje i razmišljanje o pozitivnim stvarima i gašenje elektornike na vrijeme. Nekako živim dan po dan i tješim se da će sve ovo brzo proći.

Dragi naši čitatelji, šaljite nam svoje priče putem Hrvatske pošte na adresu Gloria, Koranska 2, 10000 Zagreb ili na e-mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. s naznakom ‘Gloria osobno’


Čitajte i:

Linker
05. travanj 2024 17:46