velika obljetnica

Od plahe balerine do zvijezde regije: Jelena Rozga slavi četvrt stoljeća karijere

Popularna Splićanka već mjesecima ne izlazi iz studija, a nove pjesme najljepši su joj dar za 25 godina na estradnom nebu. Donosimo pregled najboljih trenutaka u karijeri omiljene Jelene Rozge.

Te 1996. Jelena Rozga nastupila je na Dori s pjesmom "Aha" i za debitanticu osvojila visoko drugo mjesto.

Devetnaestogodišnja Jelena nastupila je u baletnoj haljini, a pjesmu je izvela plešući na vrhovima prstiju poput prave balerine. Domaća publika navikla na uobičajene nastupe njezinu je izvedbu ocijenila pravim spektaklom - i zvijezda je bila rođena.

Huljići su je vrlo rano doveli u "Magazin" i tako učinili potez desetljeća

- Bilo je odlično. Jako sam zadovoljna - prokomentirala je veselo mlada Jelena svoj nastup, koji je bio početak nove suradnje. Autorski dvojac Tonči i Vjekoslava Huljić koji joj i danas piše pjesme, ekspresno su je doveli u grupu "Magazin" što je bio potez desetljeća. Rozga se ne samo pokazala dostojnom zamjenicom Danijeli Martinović, nego je u idućih deset godina grupi vratila popularnost iz 80-tih te su ona i dečki u tom periodu nastupali u najvećim dvoranama u regiji.

image
Tonči Huljić pametno je odlučio i Rozgu doveo u Magazin, gdje je zablistala i vratila bendu staru slavu.
Paun Paunović/CROPIX

Čitajte i: Tko je u pravu - Jelena Rozga ili Tonči Huljić?

Drugi veliki korak u karijeri danas 43 - godišnje splitske pjevačice dogodio se točno deset godina nakon debija na Dori.

Početkom 2006. odlučila je krenuti u samostalne vode – i opet su ona i njezin tim napravili pravu stvar. U proteklih petnaest godina Rozga je više puta pobjeđivala na Splitskom festivalu, sva tri njezina studijska albuma postigla su golemi uspjeh, a album "Moderna žena" bio je najprodavaniji u 2017. U međuvremenu je od plahe mlade žene postala vamp zvijezda koja jedno vrijeme nije izlazila iz ultrakratkih haljinica. Muška publika dodijelila joj je laskavu titulu vlasnice najboljih nogu, a nitko kao ona nije tako ispromovirao štikle s platformom koje su mnoge žene iz milja prozvale „Rozgice”.

image
U samostalnu karijeru krenula je 2006. godine.
VLADIMIR IVANOV/CROPIX

Čitajte i: Jelena Rozga počela i završila s 'Bižuterijom"

Jelena je i prvi ženski izvođač koji je napunio Spaladium Arenu. Na početku 2011. s njom je u Spaladiumu pjevalo 12 tisuća ljudi.

Malo prije toga izbacila je jednu od svojih najpopularnijih pjesama čiji je stih "majka, žena, kraljica" već godinama metafora na ovim prostorima za ženu koja može sve. "Bižuterija" joj je donijela i Porina u kategoriji hita godine, no dodjela kipića joj je ostavila gorak okus u ustima jer se protiv njezinog glazbenog izričaja na noge tada digao dio glazbenika. Ako ju je i pogodilo, nije to javno pokazala i na dodjeli 2011. bila je jedna od najveselijih i najzanosnijih uzvanica.

image
Pet godina samostalne karijere dovelo je Rozgu do Porina, što je diglo na noge cijelu glazbenu scenu. Stoički je Jelena podnijela sve komentare i neukusne napade.
ANDRIJA LUCIC/CROPIX
image
2011. godine rasprodala je Arenu te je time postala prva izvođačica kojoj je to uspjelo.
JADRAN BABIC/CROPIX

Svoju popularnost plavokosa Splićanka, koju na Instagramu prati 400 tisuća ljudi, znala je i dobro marketinški utržiti.

Prva je regionalna zvijezda koja je bila zaštitno lice francuskog kozmetičkog giganta L'Oreal za njihove boje za kosu iz linije Garnier. Taj veliki događaj ekskluzivno je podijelila s Glorijom, kojoj je priznala da je plakala kad je vidjela televizijsku reklamu s njom u glavnoj ulozi.

image
Svoju popularnost pametno je utržila i u marketinškom smislu surađivala s brojnim svjetskih brendovima.
LIVIO ANDRIJIC/CROPIX

Čitajte i: Jelena Rozga: Kosu farbam, ali grudi su mi 100 posto prirodne

Unatoč stalnim nagađanjima o tome je li povećala grudi i koga ljubi, Rozga se svih ovih godina uspjela odbraniti od skandala i sačuvati privatnost.

Svoj najotvoreniji i najiskreniji intervju dala je u jesen 2011. Gloriji. U njemu je prvi put pričala o svojoj obitelji: sestri čiju kći obožava kao vlastito dijete te roditeljima, skromnim radnicima s kojima je jako vezana. U istom intervju priznala je i da ima problema sa štitnjačom te da su joj slađi mlađi muškarci. Četiri godine kasnije svoj je ljubavni afrodizijak i dokazala - kad je u kolovozu 2015. prohodala s devet godina mlađim Stjepanom Hauserom. S obzirom da do Hausera, ali ni kasnije, nije nikada javno ljubila, mnogi su u početku mislili da je riječ o reklamnom triku, no Jelenini prijatelji tvrde da je jako voljela slavnog čelistu. Štoviše, zaljubljena Jelena u tom se periodu potpuno prepustila emocijama te je jednom prilikom otkrila da Hauser obožava kad mu pjeva Magazinov hit” Minut srca tvog”.

image
Sa Stjepanom Hauserom uživala je u ljubavnoj vezi, koja joj je ujedno i jedina javno poznata ljubav. Rozga intimu strogo čuva za sebe.
SANDRA SIMUNOVIC/CROPIX

"Sve da hoću, ja ne mogu sebi sakriti da sam na te slaba ljubavi. Sve da hoću, ja ne mogu tebi priznati da je cijeli život moj samo minut srca tvog", pjevala je Jelena Hauseru, s kojim je bila započela i zajednički život. Prekinuli su poslije dvije godine veze, a Rozga nikada nije prokomentirala razlog.

Čitajte i: Jelena Rozga prošla je kroz pakao proteklih godinu dana! Priveden pohotnik koji ju je maltretirao

Je li u njezin život u međuvremenu ušao novi muškarac, kao i kako će obilježiti veliki jubilej, Jelena za sada ne otkriva.

Uz jorkširskog terijera Ringa, jedino muško ime koje se u zadnje vrijeme vezivalo uz nju je ime njezinog uhodača. Naime, lani je policiji prijavila obožavatelja koji je već dulje vrijeme uhodi.

image
Na vrhu hrvatske estrade je više od 20 godina - naporno je radila da bi stigla gdje je danas.
RANKO SUVAR/CROPIX

- Bilo me strah čak i po danu. Morala sam izaći kako bih prošetala psa, nije mi bilo svejedno. Samo sam se okretala oko sebe. Pa tko voli živjeti u strahu, trčati prema liftu i slično? Grozan osjećaj - ispričala je pjevačica koja je prije nekoliko godina doživjela jednaku situaciju. Tada ju je opsjedao jedan splitski poštar, zbog čega je također potražila pomoć policije. Ti su problemi sada iza nje, a kako nam je otkrila prije par mjeseci, jedino o čemu misli zadnje vrijeme su nove pjesme.

Linker
25. travanj 2024 14:53