Nesalomljiv

O uspjehu i boli: Životna priča novog američkog predsjednika dostojna je filmskog scenarija!

Novoizabrani predsjednik SAD-a rođen je u skromnoj obitelji. Uspjeh je gradio zahvaljujući inteligenciji, društvenu poziciju i novac nije imao. Život mu je zadao nekoliko iznimno teških udaraca - no Biden se, ni privatno ni politički, nikada nije predao.

"Postignuća se ne mjere nizanjem uspjeha nego brzinom kojom ćete ustati nakon poraza", omiljena je uzrečica američkog političara Joea Bidena, demokratskog predsjedničkog kandidata koji je upravo osvojio nikad napetije izbore za tu funkciju u novijoj povijesti SAD-a. "Trump je uveo Ameriku u tamu. Ja ću biti saveznik svjetla", nedavno je poručio.

Dao si je u zadatak uvesti promjene kojima će biti zadovoljni svi građani, neovisno o boji kože i bankovnom računu. Među ostalim, obećao je da će se zauzeti za izjednačavanje plaća žena i muškaraca i obvezao se da će vratiti SAD obvezama Pariškog klimatskog sporazuma iz kojeg ih je sadašnji predsjednik povukao. S njim je u utrku za preuzimanje Bijele kuće ušla karizmatična kalifornijska senatorica Kamala Harris, prva političarka koja se odvažila i uspjela u naumu da postane prva žena potpredsjednica u američkoj povijesti.

Tko je desna ruka Joe Bidena, prva žena u povijesti Amerike koja će obnašati tu funkciju?

Uzrečicu o životnim postignućima s početka ove priče Biden je usvojio od oca Josepha, radnika iz Scrantona u sjeveroistočnoj Pennsylvaniji i majke Catherine, koji su osim najstarijeg Joea dobili kćer Valerie te sinove Francisa i Jamesa. Roditelji, oboje irskog podrijetla, poticali su ga da postane izdržljiv, marljiv i uporan, a kad bi zapao u probleme s vršnjacima, ohrabrivali su ga da se izbori za sebe.

Kad bih iz škole došao kući natmuren zbog okršaja sa snažnijim dječakom, mama mi je govorila da mu raskrvarim nos pa će me ostaviti na miru.

"Postao je moj najbolji hvatač", prisjetio se njegov bivši trener.

Tijekom prve godine studija povijesti i političkih znanosti na sveučilištu Delaware u Newarku, upoznao je Neiliu Hunter, studenticu engleskog jezika i književnosti na sveučilištu Syracuse: zaljubili su se tijekom proljetnih praznika u Nassau, glavnom gradu Bahama. Za razliku od studentskih romansi koje se često rasplinu nakon praznika, osjećaji Joea Bidena prema lijepoj vršnjakinji još su se više rasplamsali kad se vratio u Newark. Što je prije mogao, preselio se u gradić Syracuse u državi New York te upisao studij prava. Vjenčali su se 27. kolovoza 1966. i preselili u Wilmington, najveći grad države Delaware gdje je otvorio odvjetnički ured. Zbog zalaganja za građanska prava Afroamerikanaca potkraj 60-ih primili su ga u Demokratsku stranku, a nedugo potom pobijedio je na izborima za građansko vijeće New Castlea nedaleko od Wilmingtona.

image
Prvi put je u predsjedničku utrku Biden ušao krajem osamdesetih godina.
CNP/INSTAR IMAGES/PROFIMEDIA

Prva ljubav stigla je tijekom studentskih dana, a nedugo zatim stigli su i prvi političku uspjesi

Nije bio imućan, nije imao poznanstva u političkom establišmentu i širokogrudne donatore, no te "nedostatke" nadoknadio je čeličnom upornošću i hrabrošću mladog lava koji ima samo sebe i svoja politička uvjerenja, pa ipak je spreman uhvatiti se u koštac s cijelim svijetom. Da je to moguće, pokazao je 1972., kad se na prijedlog stranke kandidirao za senatora države Delaware. Protukandidat mu je bio prekaljen republikanac J. Caleb Boggs stoga se činilo da je pobjeda nemoguća misija. No, pokazalo se da je najjači kad ga podcjenjuju: zahvaljujući neumornoj kampanji u koju se uključila cijela obitelj Biden - vodila ju je njegova sestra, pravnica Valerie Biden Owens, a sudjelovali su i njihovi roditelji - potkraj 1972., kad je u studenom napunio 30 godina, postao je jedan od najmlađih senatora u američkoj povijesti - koji je u toj dobi već bio trostruki otac. Naime, supruga Neilia godinu dana ranije rodila je njihovu kćer Naomi, mlađi sin Hunter rođen je 1970., a stariji sin Beau došao je na svijet 1969.

Ta zima trebala je biti posebna. Planirali su proslaviti Božić kao nikad prije, radujući se što će u krugu najuže obitelji odahnuti nakon iscrpljujuće kampanje.

Vikend prije blagdana njegova supruga Neilia otišla je s djecom kupiti jelku te otići u dućan po sitnice koje su joj nedostajale. Na putu do rasadnika u njihov automobil zaletio se vozač kamiona: njegova supruga i kćer poginule su na mjestu dok su dječaci bili teško ozlijeđeni. Bila je to nezapamćena tragedija, s mladim senatorom suosjećala se cijela Amerika. Nitko mu nije zamjerio što je početkom 1973., umjesto na planiranoj ceremoniji, prisegnuo u bolničkoj sobi svojih sinova: bila je to jedna od najtužnijih zakletvi u povijesti Senata.

Poslije smrti supruge i jednogodišnje kćeri, Joe Biden posvetio se dobrobiti sinova. Koliko je bio požrtvovan, otkriva Richard Ben Cramer, autor Bidenove biografije "What It Takes The Run For The White House".

Nije ni pomišljao angažirati guvernante koje bi umjesto njega odgajale djecu dok on gradi karijeru.

View this post on Instagram

How do you make a broken family whole?

A post shared by Dr. Jill Biden (@drbiden) on

"Dok je bio na poslu, pomagala mu je njegova obitelj. Bio je uzoran samohrani otac. Sa sinovima je provodio svaku večer, svaki vikend. Čitao im je priče prije spavanja, igrao se s njima na livadi, vodio ih na izlete", napisao je.

Umjesto da se presele u Washington, senator Biden je svaku večer nakon posla putovao vlakom sinovima u obiteljski dom u Wilmington, smatrajući da bi selidba dodatno traumatizirala dječake.

"Htio sam ih poljubiti svaku večer. I poljubiti ih ujutro, prije doručka. Kad danas razmišljam o tome, pravi razlog zbog kojeg sam se svaku večer dolazio kući jest činjenica da sam svoju djecu trebao više nego oni mene", ispričao je na jednoj promociji studenata sveučilišta Yale.

Godinama nakon smrti supruge upoznao je profesoricu Jill Jacobs

Nije pomišljao na ponovnu ženidbu sve dok u ožujku 1975., zahvaljujući mlađem bratu Franku, nije upoznao njegovu poznanicu, devet godina mlađu nastavnicu engleskog jezika i književnosti Jill Jacobs, koja se kao studentica bavila manekenstvom. Tada je još bila u braku s vlasnikom popularnog bara the "Stone Balloon" u Newarku, gdje je na svirke dolazio i Bruce Springsteen, a već je dva mjeseca kasnije bilo jasno da privlačnost koju osjeća prema senatoru, nije tek kriza u braku. Kad ju je nazvao i pozvao na sastanak, prvo što ga je upitala bilo je: "Odakle vam moj broj?" Nikad nije otkrio da li je tada povukao obiteljske veze kako bi ga nabavio.

‘Mama, upoznala sam gentlemana‘: Kako je Jill preokrenula i zacijelila život Joea Bidena

Kad su ga novinari, željni detalja o njihovoj ljubavnoj priči, upitali kako je došao do njezinog broja, samo im je namignuo.

Zgodna nastavnica razvela se u svibnju 1975. i započela vezu s Bidenom, a dvije godine kasnije okrunili su je brakom. Kćer Ashley dobili su četiri godine poslije vjenčanja. Kako se u isto vrijeme brinula o bebi i dva posinka, 1981. otišla je na dvogodišnji porodiljni dopust i to je jedino razdoblje u karijeri te magistre engleskog jezika i pedagogije i sveučilišne profesorice u kojem nije radila. Naime, dok joj je suprug od 2009. do 2017., bio američki potpredsjednik, a ona druga dama Amerike, uredno je odlazila na posao predavačice engleskog jezika u državni koledž u Annandaleu.

U njezinom uredu u Bijeloj kući obazrivo su joj pojasnili da se od nje očekuje dati otkaz, no odvratila je da želi započeti novu tradiciju. Stoga nema sumnje da će i u slučaju da joj suprug postane 46. američki predsjednik ta autorica dviju knjiga i doktorica društvenih znanosti nastaviti raditi, što god joj rekli u Bijeloj kući.

View this post on Instagram

He’s ready ?

A post shared by Dr. Jill Biden (@drbiden) on

Prije pet godina novi životni udarac - sin Beau preminuo je uslijed zloćudnog tumora na mozgu

Budući da se njezin suprug već treći put kandidira za predsjednika (prvi put je pokušao 1988., no odustao je zbog mlake podrške birača, a 2007. stranka je dala prvenstvo Baracku Obami), Jill Biden karijeru predavačice je privremeno ostavila po strani. Uz posinka Huntera, korporativnog pravnika i partnera u tvrtki za financijsko savjetovanje 'Rosemont Seneca Partnersa' te kćer Ashley socijalnu radnicu, suprugu je najveći oslonac - tim više što stariji senatorov sin Beau Biden, državni odvjetnik savezne države Delaware, te veteran američko-iračkog rata - više nije s njima. Naime, prije sedam godina dijagnosticiran mu je zloćudni tumor na mozgu. Podvrgnuo se dvjema operacijama te agresivnoj terapiji u Vojnom medicinskom centru 'Walter Reed' u Marylandu: u početku se činilo da će liječenje uspjeti, međutim, u svibnju 2015., Beau Biden podlegao je glioblastomu u 46. godini života.

Najveću životnu tragediju Biden nije zaboravio! Na grobu voljenog sina potražio je snagu

Savjetovao je predsjednika Obamu, a poslije posla žurio sinu u bolnicu

Dok se još borio za život, njegov otac pronalazio je snagu funkcionirati pod nevjerojatnim pritiskom. U jednom trenutku je savjetovao predsjednika Baracka Obamu, a odmah nakon toga žurio je sinu u bolnicu. Kroz što je prolazio, opisao je u knjizi "Promise Me, Dad: A Year of Hope, Hardship, and Purpose" kojom je oplakao sina te sunarodnjacima koji su izgubili djecu ponudio savjete kako prihvatiti najgore.

"Jedne noći rekao sam Beau: "Pogodi tko mi je došao danas u ured? Elton John! Sjećaš se kad sam Huntera i tebe vozio u školu, pjevali smo njegovu pjesmu "Crocodile Rock" najglasnije što smo mogli? Beau je bio previše slab da bi mi odgovorio, ali se uspio nasmiješiti", opisao je u knjizi. Svoju priču podijelio je s ciljem da poduči sunarodnjake što učiniti kad prijatelj izgubi dijete ili bliskog člana obitelji.

"Neka vas nazovu kad je teško. Ne odustajte dok to ne učine. Ponudite im iskren stisak ruke i ljudskost", poručio je prije izbora novi američki predsjednik, ujedno jedan od najstarijih predsjednika izabranih na tu funkciju u američkoj povijesti.

Linker
19. travanj 2024 01:12