HRABRA PRVAKINJA

Nova zvijezda hrvatskog taekwondoa: ‘Zbog udaraca sam dvaput završila na operacijskom stolu‘

Kninjanka Matea Jelić, koja se nedavno okitila zlatom na Europskom prvenstvu u taekwondou, još je jedan primjer kako sportska karijera nisu samo pobjede i odličja. Drugu strane medalje otkrila je i njezina najnovija objava na Instagramu koja je mnoge šokirala

Nakon što je prošli vikend postala europska prvakinja u taekwandou u kategoriji do 67 kilograma Matea Jelić (23) proživljava najljepše dane u karijeri. Čestitke joj pristižu iz svih dijelova Hrvatske, a članica splitskog kluba "Marjan" ne krije koliko joj znači podrška jer je njezin put do uspjeha bio pun izazova. S petnaest je godina umalo, naime, morala prekinuti karijeru zbog teške ozljede koju je doživjela na domaćem državnom juniorskom prvenstvu.

- Tijekom jedne borbe sam se od bolova srušila na pod. Srećom da je u publici sjedila moja mama koja je odmah reagirala. Prekinula je borbu, a kako mi je u međuvremenu trbuh neobično natekao, hitno su me odvezli u bolnicu. Ispalo je da mi je od brojnih niskih udaraca pukla rodnica i došlo je od unutarnjeg krvarenja – ispričala nam je Matea, koja je par dana kasnije još jednom operirana jer joj se stanje naglo pogoršalo.

Mateinim mukama ni nakon izlaska iz bolnice nije bio kraj: tjednima kasnije hodala je uz pomoć štaka, a treninzima se smjela vratiti tek poslije nekoliko mjeseci.

U tim najkritičnijim trenucima kada je mislila da se više neće moći baviti sportom, najviše su joj pomogle utješne riječi naše legendarne skijašice Janice Kostalić. - Nakon druge operacije moja je majka slučajno u bolničkom hodniku srela Janicu i zamolila je da me posjeti. Janica mi je oduvijek bila sportski uzor i mama je znala da će me njezin posjet ohrabriti. I doista jest. Meni je taj naš susret bio znak da ne smijem odustati od svog sportskog sna – prisjetila se Matea, koja se već iduće godine vratila jača nego ikada te je na Svjetskom juniorskom prvenstvu osvojila zlato.

Koliko je posvećena sportu pokazala je i ovih dana objavivši fotografiju na kojoj su u prvom planu njezine noge prekrivene modricama i podljevima od udaraca. - Izazov za mog terapeuta – napisala je Matea uz fotografiju koja je mnoge ostavila bez riječi.

- Nebrojeno me puno ljudi zvalo kad je to vidjelo jer su se zabrinuli. No, to su uobičajene ozljede za jednog sportaša poput mene u kojem su noge glavno oružje – smije se Matea, koja od sedamnaeste godine živi i trenira u Splitu.

- Lijepo mi je tu, no silno mi nedostaje moja obitelj. Imam mlađu sestru Ivonu i brata Kristijana koji su također u ovom sportu. Seka se bori s juniorima, a brat je trener. Mama Ljiljana i tata Mate su mi najveća podrška u svemu. Kao mala silno sam se brinula za tatu jer radi kao pirotehničar – povjerila nam je Matea, koja se najradije opušta vozeći bicikl i šetajući u prirodi, a jedva čeka da svoje ubojite noge pokaže na Olimpijadi u Japanu u srpnju.

Linker
20. travanj 2024 14:39