Kuhinja

Nova avantura Sanje Vejnović: ‘U slatkim i slanim kreacijama, začini su moje najveće bogatstvo‘

Nakon 30 godina iskustva u vlastitoj kuhinji, u kojoj je primjenjivala mamine savjete i spoznaje iz recentnih video tutorijala, zagrebačka glumica odvažila se na pisanje kuharice.

Svako zlo za neko dobro, mogla bi slobodno reći zagrebačka glumica Sanja Vejnović, koja je zbog pandemije koronavirusa ostala bez angažmana, no nije pala u očaj, već se posvetila svojoj drugoj velikoj strasti - kuhanju. Ali ne samo onom svakodnevnom za svoju obitelj, već kreativnom i pomno osmišljenom, iz kojeg izranjaju maštoviti recepti za njezinu prvu kuharicu. Dodatni motiv bio je i poziv urednika iz Mozaik knjige, a kako sve shvaća ozbiljno, tako je prionula i ovom zadatku.

Već mjesecima svaki dan biciklom odlazi na tržnicu, smišlja recepte, kuha, skuplja plodove jeseni i nerijetko eks­­perimentira do kasno u noć. Gotova jela aranžira, a sve to fotoaparatom bilježi njezin sup­­rug, filmski snimatelj Goran Mećava. Ta­­­ko će iz ove obiteljske umjetničke gastro radionice do proljeća izaći stotinjak recepata. Dio kuharice bit će posvećen tradicionalnoj zagrebačkoj kuhinji, dio začinima i kulinarskim savjetima, a najveći dio - Sanjinim slanim i slatkih gastronomskim kreacijama.

Kada ste počeli kuhati?

- Zapravo kasno, s 23 godine, kada sam se udala. Do tada nije bilo potrebe da stanem za štednjak jer je kuhinja bila carstvo moje ma­­­me, rođene Dubrovčanke.

Kako ste stasali u vrsnu kuharicu?

- S godinama i praksom. U početku sam stalno zivkala mamu, pa prijateljice, skupljala recepte, a sada sam domaćica s tridesetogodišnjim sta­­­žom. S vremenom sam se toliko izvještila da naj­­­­češće improviziram s onim što pronađem u hladnjaku ili smočnici.

Što je po vama najvažnije u kuhanju?

- Kulinarske tehnike i upotreba začina. Kuhanje ima mnogo pravila i tehnike se moraju svladati kako bi se neko jelo uopće moglo pravilno pripremiti, a začini su veliko bogatstvo. Vrlo su mi važni u kuhinji, naročito egzotični, i svježi i sušeni.

Volim gledati kulinarske emisije, razne vi­­­deo tutorijale, otkrivati egzotične recepte… Ja­­­ko me nadahnjuju sve mediteranske kuhinje, naročito one bliskoistočne.

Jeste li otkrili neku novu namirnicu?

- Nar je jako zdrava i ukusna namirnica koja se može dodavati raznim jelima, od pečenog mesa, pečenog povrća, ribe, umaka i salata do kolača i krema. Samo nekoliko koštica nara jelo može dignuti na neku novu razinu.

Jeste li slani ili slatki tip?

- Apsolutno slatki. Obožavam kolače, torte, štrudle i sve ostale slastice. Pripremam ih svaki dan. Baš sam se neki dan do ponoći mučila radeći listiće od čokolade za kuharicu. Slastičarstvo je jako precizno i iako svi kažu da su moji kolači i torte izvrsni, voljela bih se upisati na neki slastičarski tečaj.

Što biste mogli jesti tri dana za redom?

- Tjesteninu i domaću šalšu. Uvijek imam svoju domaću šalšu, a kada imam vremena, napravim i domaću tjesteninu. Obožavam rajčice.

A što nikada ne biste pojeli?

- Iznutrice. Niti bih ih pojela, niti bih ih pripremala.

Krem juha od bundeve

image
Krem juha od bundeve.
GORAN MEćAVA

SASTOJCI (za 4 osobe):

  • 500 g bundeve,
  • 1 žlica maslinovog ulja,
  • 1 žuti luk,
  • 2-3 režnja češnjaka,
  • 1 žlica narezanog đumbira,
  • 2 oguljene jabuke,
  • narezane na kockice,
  • 500 ml povrtnog temeljca,
  • prstohvat suhog timijana, 1/2 žličice kurkume, 1/2 žličice cimeta, 1/4 žličice muškatnog oraščića,
  • oguljene sjemenke bundeve,
  • 1 žlica vrhnja za kuhanje,
  • 1 žlica bučinog ulja

Priprava:

Na zagrijanom maslinovom ulju nekoliko minuta pirjati sitno nasjeckani luk, dodati nasjeckani češnjak i đumbir pa još kratko pirjati. Dodati bundevu i jabuke, začine i temeljac. Kuhati 20-ak minuta, dok bundeva ne omekša, pa sve izmiksati štapnim mikserom u krem juhu. Servirati s preprženim bučinim sjemenkama, nekoliko kapi bučnog ulja i malo vrhnja za kuhanje.

Linker
19. travanj 2024 01:18