Da se naježiš...

Nikad ne reci nikad: Briljantna američka spisateljica pronašla je ljubav kao iz svojih i sestrinih bestsellera

Poslije smrti sestre, redateljice i scenaristice Nore Ephron zbog leukemije, te nedugo potom i supruga, koji je također podlegao raku, i spisateljica se borila s teškom bolešću. Snagu za život dao joj je muškarac s kojim je bila u kratkoj vezi dok su oboje bili mladi, a život ih je, baš kao i u njezinim scenarijima, ponovno spojio.

Posljednja stvar koju je američka spisateljica Delia Ephron (77) očekivala u životu bila je da će proživjeti zaplete iz scenarija svojih najpoznatijih djela, filmskih hitova "Imaš poštu" te "Romansa u Seattleu". To joj se dogodilo u zlatnim godinama, kad dobrostojeće žene njezine dobi u Americi razmišljaju o preseljenju u umirovljeničko naselje na Floridi. Međutim, mlađa sestra filmske redateljice i spisateljice Nore Ephron ne samo da se nije preselila u penzionersku zajednicu već joj se život u 72. godini okrenuo naglavačke: ponovno se zaljubila, a nedugo potom, preboljela je agresivan oblik leukemije zahvaljujući eksperimentalnom lijeku. Pomogla joj je i ljubav novog partnera. Svjesna da njena priča zvuči kao da je iz filma, ispisala ju je onako kako se dogodila. Rezultat je knjiga "Left on Tenth: A Second Chance at Life" koju je magazin Time uvrstio među najiščekivanije naslove ove godine.

image

Delia s pokojnom sestrom Norom Ephron.

BEI/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Dvostruki gubitak

Bit će objavljena sredinom travnja, a nestrpljivijim fanovima nagrađivana autorica otkrila je dio pripovijesti u nedavnom razgovoru za Time.

"Sve turbulentne promjene koje su me mogle zadesiti dogodile su mi se u kratkom razdoblju", kaže spisateljica dodajući da je po povratku iz bolnice u proljeće 2017., gdje je, osim terapije lijekom koji američka Američka agencija za hranu i lijekove (FDA), tek treba odobriti, prošla i kroz transplantaciju matičnih stanica, zamolila prijateljicu za pomoć. Trebalo je razvrstati njezinu arhiviranu e-poštu i bilješke iz vjerojatno najgorih godina u životu. Riječ je o razdoblju od 2013. do 2015., kad je zbog leukemije izgubila tri godine stariju sestru i suradnicu Noru Ephron, autoricu scenarija filma "Kad je Harry sreo Sally..." iz 1989. s Meg Ryan i Billyjem Crystalom u naslovnim ulogama i kad je ostala i bez supruga Jeromea Kassa. Nakon sretnih zajedničkih 35 godina, i on je podlegao raku.

Pregledavajući svoje sad već uredno razvrstane bilješke i mailove, spisateljica je shvatila da u rukama ima praktički gotovu knjigu koja se bavi najtežim temama - teškom bolešću voljenih, njihovom smrću, novom ljubavi i borbom za život. Sve to proživjela je samo pet godina poslije Norine smrti i dvije godine nakon što je pokopala supruga Jeremyja Kassa.

Čitajte i: Ljubavna priča stoljeća! Kraljica je bila tek djevojčica kada se zagledala u zgodnog mornaričkog kadeta


Svijetla strana

"Kao mlađa sestra, pokušala sam činiti sve što je ona radila. Kasnije sam se osjećala kao da je izdajem, kad mi je rečeno da moj tip bolesti nije isti kao njezin i može imati drugačiji epilog. Govorila sam sebi "Ti nisi tvoja sestra" da bih preživjela", rekla je za Time. Dodala je kako se zbog straha za život tijekom liječenja borila s depresijom. A kad se kako kaže, dokopala "svijetle strane", zaključila je da "nitko ne bi smio sam donositi odluke o sebi u tom stanju", dok se nalazi u tami.

"Najvažnije je pustiti ljude koji te vole da se brinu o tebi", pojašnjava autorica koja se zaljubila u vršnjaka u 72. godini. "Znala sam kako je to zaljubiti se. Moj je um bio uz Petera cijeli dan. Slali smo si e-mailove milijun puta dnevno", veli autorica prilagođenog scenarija za film iz 1998. u kojem se dvoje zbliži uz pomoć e-pošte (u glavnim ulogama su Tom Hanks i Meg Ryan), nastalog na temelju mađarske drame "Parfumerie" iz 1937. Miklósa Lászla. Film "Imaš poštu" režirala je njezina sestra.

image

Meg Ryan i Billy Crystal u filmu "kad je Harry sreo Sally"

SNAP/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIa

Čitajte i: Ljubavna priča o kojoj mnogi mogu samo sanjati: ‘Brak s Nicole moje je najveće životno postignuće‘


Ponovni susret

Njezina neočekivana ljubavna priča počela je tako da se, nakon smrti supruga, zaplela u labirintu govorne pošte za korisnike jedne telefonske kompanije. Pokušavala je otkazati mužev broj. Nije joj uspijevalo i o tome je jednog vrućeg, ljetnog dana napisala duhoviti osvrt u rubrici za čitatelje The New York Timesa. U jesen je, pak, dobila e-mail od čitatelja kojem se svidio njen tekst. Nedavno je postao udovac pa je, odjavljujući broj pokojne supruge, proživio sličnu priču. Pokazalo se da Deliju zna otprije: upoznala ih je prije 54 godine njezina sestra Nora nakon što se s njim sprijateljila u redakciji Newsweeka gdje su oboje bili na ljetnoj praksi. Stidljiva, osamnaestogodišnja Delia i razgovorljivi, znatiželjni Peter imali su tri spoja nakon čega ih je život razdvojio. On je u međuvremenu postao psihijatar i preselio se u okolicu San Francisca gdje je otvorio privatnu praksu.

Mnogo godina kasnije, pokazalo se da osim nezgodnog iskustva sa službom za korisnike, Delia i on imaju još jednu poveznicu. Počeo se s njom dopisivati i otkrio joj da je posljednje putovanje na koje je poveo svoju pokojnu suprugu bila Sirakuza na Siciliji. Tamo se, naime, odvija radnja Delijinog istoimenog romana.

Udvarač iz San Francisca

"Peter je znao kojim putem treba ići želi li osvojiti srce pisca", otkrila je prije pet godina u priči za The New York Times. Vjerojatno je ciljala na taktiku Šeherezade, legendarne perzijske kraljice i pripovjedačice priča iz knjige "Tisuću i jedna noć": uvijek bi ostavila najzanimljivije za draškanje mašte čitatelja zbog nikad do kraja ispričane pripovijesti. Tako ju je udvarač nakon nekoliko tjedana dopisivanja, zacijelo nagovorio na telefonske razgovore. Činjenica da žive na suprotnim krajevima Amerike, ona u New Yorku a on u Kaliforniji - nije ih omela, kao što nije ni junake filma "Romansa u Seattleu" iz 1993. Riječ je o paru čije uloge tumače njezini omiljeni glumci, Meg Ryan i Tom Hanks. Scenarij je napisala Delia, a film je režirala njezina sestra, Nora Ephron.

"Zaklela bih se da me nije zanimalo upoznati muškarca. Bila sam zadovoljna. Imala sam sjajne prijatelje. Imala sam divan brak. Pa ipak, kad je Peter raširio ruke, skočila sam u njegov zagrljaj", otkrila je spisateljica. Dakako, nije se potkraj te 2016. u novu vezu bacila bezglavo. Prije je istražila sve što se moglo otkriti o udvaraču. Proguglala ga je i doznala da je napisao dvije knjige o seksualnom iskorištavanju žena. Kao psihijatar je na sudu svjedočio kao svjedok obrane zlostavljanih žena, što je u njezinim očima bio plus. No, zamislila se kad je naišla na podatak da je planinario Grand Canyonom jer nije uživala u takvim aktivnostima. To mu je bio minus.

Pa ipak, uz nagovaranje najbolje prijateljice Jessie koja odlično prosuđuje ljude i koja je odobrila sve njegove mailove (zajedno su ih čitale), Delia je intenzivirala kontakte s Peterom.

image

Meg Ryan i Tom Hanks u Romansi u Seattleu.

BRUCE MCBROOM/TRI-STAR/KOBAL/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Čitajte i: Rostuhari o filmu kojim su oduševili svijet: ‘Argumenti za dogovoreni brak vrlo su logični, teško ih je pobiti, čak i nama‘


Ponovno zaljubljena

"Nisam mogla ni misliti ni pisati ni spavati. Shvatila sam da se zaljubljujem. Imam 72 godine, kako je to moguće?" zapitala se nakon što joj je Peter predložio da se nađu na spoju. Sljedeći vikend je odletio u New York, a ona je otišla frizeru. "Kad smo izašli iz restorana, Peter me poljubio. Na uglu Boweryja i Houstona, neka bude zauvijek zabilježeno", ustreptalo je otkrila.

Sljedećeg jutra su se trebali se naći u Washington Square Parku, smješten u Greenwich Villageu, a zaštitni znak mu je velebni slavoluk. Kao prava, sumnjičava Njujorčanka koja nerado zalazi u park (puno napada na žene događa se u tamošnjim parkovima) ponovno je zatražila savjet prijateljice Jessie.

"Ima ruksak", rekla sam joj. Jessie je odvratila kako "svaki muškarac u sjevernoj Kaliforniji ima ruksak". Ukratko, nije bio sumnjiv pa otkazivanje spoja nije dolazilo u obzir. Kad su nakon duge šetnje sjeli na klupu, rekla mu je: "Nitko ne bi trebao proći dva puta kroz ono što smo oboje prošli. Naime, ako se razbolim, dajem ti potpuno dopuštenje da me napustiš." Odvratio je kako to nikad ne bi mogao učiniti.


Poražavajuće otkriće

Naime, kad je zbog leukemije izgubila sestru, Delia Ephron je svakih šest mjeseci posjećivala liječnicu na hematološkom odjelu sveučilišne bolnice "Weill Cornell Medicine" kako bi provjerila krvnu sliku. Sve je bilo u redu sve dok joj liječnica početkom ožujka 2017. nije rekla poražavajuću vijest: imala je agresivni oblik akutne mijeloične leukemije. S Peterom je bile tek pet mjeseci u vezi no doletio je u New York dan nakon što mu je rekla da je teško bolesna.

"Peter je spavao u mojoj sobi. Ne postoji niti jedan trenutak kada nije bio pozitivan. Dugi boravak u bolnici izgleda kao da ste u tunelu u kojem vam prate rad vitalnih organa, vade krv, nutkaju obrocima koje ne možete jesti, a poslije se prisiljavajte bolničkim hodati hodnicima kako biste održali snagu. Strah i nada se bore za prevlast nad vašim srcem i umom. Svake noći, kad prije nego što bih zaspala, vidjela sam Petera preko puta kako čita, čekajući da zaspim prije njega", napisala je Delia Ephron za The New York Times. Uz nju su, dakako, bile i njezine mlađe sestre, Hallie (73) i Amy (69), obje spisateljice i novinarke, ali Peterova tiha, postojana prisutnost donijela je, smatra, prevagu nad bolešću, dakako, uz vrlo učinkovit eksperimentalni pametni lijek protiv leukemije, CPX-351.

Na kraju je shvatila da im njezina bolest pomogla jasnije prepoznati ljubav. Prepustila se najmoćnijem lijeku otkako je svijeta. Otvorila je srce, a ljubav je učinila svoje.

Linker
15. travanj 2024 19:25