DANI DJETINJSTVA

Najveći filmaš svih vremena otkriva mračne tajne: ‘Bilo je jezivo, u prolazu su me naguravali i udarali‘

S nestrpljenjem se iščekuje nadolazeće Spielbergovo djelo, u kojem se vraća svojim filmskim počecima i odrastanju u Arizoni. Na snimanju je okupio glumačku ekipu snova koju predvode Michelle Williams, Seth Rogen, Paul Danno i Gabriel LaBelle.

Trostruki oskarovac Steven Spielberg u filmu "The Fabelmans" vraća se formativnim godinama u Arizoni. Njegova filmografija je najimpresivnija u holivudskoj povijesti, dobitnik je tri Oscara, te čak 189 drugih prestižnih filmskih nagrada. Kao redatelj potpisuje 57 filmskih priča, a producirao ih je trostruko više i njima zaradio osobno bogatstvo čija se vrijednost procjenjuje na 3,7 milijarde dolara.

U kina mu 10. prosinca stiže remake kultnog mjuzikla "Priča sa Zapadne strane" (West Side Story), no s mnogo većim zanimanjem prati se dovršetak njegova idućeg filma "The Fabelmans", čiji se naslov može prevesti kao 'Fabelmanovi', ali i 'Pripovjedači basni' u kojem se Steven Spielberg - 18. prosinca će proslaviti 75. rođendan - vraća svojim filmskim počecima i odrastanju u Arizoni. Na snimanju je okupio glumačku ekipu snova koju predvode Michelle Williams, Seth Rogen, Paul Danno i Gabriel LaBelle, a scenarij je Spielberg napisao zajedno sa svojim stalnim suradnikom, dvostrukim oskarovcem Tonyjem Kushnerom s kojim je surađivao na filmovima "Lincoln", "Munchen" i "Priča sa Zapadne strane", poznatom i po braku s Markom Harrisom urednikom časopisa Entertainment Weekly. Njihovo vjenčanje bio je prvi istospolni brak koji je medijski popraćen u kolumni The New York Timesa 2003.

Steven Spielberg rođen je u Cincinnatiju u američkoj saveznoj državi Ohio u obitelji ukrajinskih židova aškenazija: njegova majka Leah bila je koncertna pijanistica koja se bavila i ugostiteljstvom - vodila je restoran, dok je njegov otac Arnold Spielberg bio inženjer i bavio se razvojem računalne znanosti od pojave prvih kompjutera. Steven Spielberg odrastao je s tri mlađe sestre, a obitelj se nakon pet godina života u Haddon Townshipu u New Jerseyju 1957. preselila u Phoenix u Arizoni.

Čitajte i: Steven Spielberg zaljubljen u suprugu poput dječarca

Djetinjstvo s problemima

Steven Spielberg upravo je ušao u svoje formativne godine: ondje je svaku subotu provodio u lokalnom kinu i počeo snimati svoje prve filmove na 8 milimetarskoj traci. U "Lionelu" je prikazao sudar vlakova koji je inscenirao svojim igračkama, a u idućem "The Last Gunfight" je već imao prave glumce, kolege izviđače. Bio je neumoran pa je očevu kameru posvuda nosio sa sobom i idućih godina snimio dvadesetak avanturističkih filmova među kojima se izdvaja 40-minutni ratni spektakl "Escape to Nowhere", za koji je kao 13-godišnjak osvojio glavnu nagradu na saveznom učeničkom natjecanju.

No, nisu samo filmovi obilježili Spielbergovo odrastanje, nego još više i njegovo židovsko podrijetlo s kojim se kako je priznao tada teško nosio.

"U kući se stalno govorilo o holokaustu, u kojem su stradali mnogi članovi očeve obitelji", izjavio je u biografiji koju je Joseph McBride napisao o njemu 1997. Dodao je i da mu se u ranom tinejdžerskom razdoblju nije bilo lako nositi s izrugivanjem i antisemitizmom školskih kolega koji su ga i fizički zlostavljali.

"Bilo je jezivo, u prolazu su me naguravali i udarali, pa sam se kući vraćao i s razbijenim nosom", govorio je slavni redatelj i producent, kojem je filmska čarolija omogućila bijeg od užasne stvarnosti.

Što će se sve od toga naći na filmskom platnu saznat ćemo iduće jeseni, jer "The Fabelmans'"u kina stižu 23. studenog 2022.

Linker
19. travanj 2024 08:58