SHATNEROV LET

Najskuplji dokumentarac u povijesti stiže na male ekrane i prati priču o letu najstarijeg čovjeka u Zemljinu orbitu

Holivudski glumac William Shatner protagonist je filma čija se cijena - uključujući troškove lansiranja - procjenjuje na 5,5 milijardi dolara.

Od srijede 15. prosinca svi zainteresirani će se moći i sami uvjeriti kako je protekao nedavni svemirski let najstarijeg člana posade u Zemljinu orbitu. Riječ je dakako o karizmatičnom kanadskom glumcu Williamu Shatneru (proslavio se ulogom kapetana Jamesa T. Kirka u kultnom serijalu Zvjezdane staza) koji se na taj podvig odvažio u 91. godini života, a film se prikazuje na platformi Amazon Prime.

Mjesto u posadi Blue Origina glumcu je ponudio američki multimilijarder Jeff Bezos, vlasnik Amazona i osnivač Blue Origina, kompanije između ostalog zadužene i za razvoj komercijalnih svemirskih letova.

Na dan lansiranja 13. listopada 2021. Shatner je imao 90 godina, šest mjeseci i 22 dana i na taj je način postao najstariji čovjek ikad koji je odletio u svemir, što je Bezosovoj kompaniji bila nevjerojatna reklama.

image

William Shatner bio je član posade Blue Origina

BLUE ORIGIN/MEGA/THE MEGA AGENCY/PROFIMEDIA

Čitajte i: Ispunjenje davnog sna: Legendarni kapetan USS Enterprisea napokon će odletjeti u svemir

- Naravno da sam imao svoje strahove, ali sam ih prevladao smišljajući naslove kojima bi mediji ismijavali taj kukavičluk. "Kapetan Kirk se boji leta u svemir!", eto nisam želio ostati upamćen po tome - izjavio je Shatner u razgovoru povodom premijere dokumentarca koji se smatra najskupljim u povijesti filmske industrije. Uključujući troškove lansiranja, leta i povratka u bazu njegova cijena penje se na 5,5 milijardi dolara, a kako je film zapravo indirektan poziv zainteresiranima za buduće komercijalne letove Blue Origina Bezosovi kritičari film 'Shatner In Space' proglasili su najskupljom reklamom u marketinškoj povijesti.

image

William Shatner, Chris Boshuizen, Glen de Vries i Audrey Powers pored kapsule kojom su vraćeni na Zemlju

BLUE ORIGIN/MEGA/THE MEGA AGENCY/PROFIMEDIA

Čitajte i: Živ je! Urnebesna reklama za Peloton oživjela je Facu, a posrijedi je genijalan marketinški trik

Glumčev glavni motiv da prihvati izazov bio je želja da naš plavo-zeleni planet vidi iz potpuno nove perspektive, a na povratku je Zemlju opisao kao česticu prašine u beskonačnosti svemirskog prostranstva.

- Shvatio sam koliko smo mali, krhki i beznačajni, koliko god se mi ljudi sami sebi činili važnima i svemoćnima. Iz svemirske perspektive takva razmišljanja su smiješna, baš kao i sve naše brige, želje i nastojanja. Upravo zbog toga moramo promijeniti svoje ponašanje i postati odgovornija bića za budućnost našeg planeta. Drugog izbora nemamo, a Zemlja će se vrlo brzo oporaviti od ljudskih štetnih utjecaja nakon što je toliko poharamo da za nas kao vrstu na njoj više ne bude mjesta. Star sam čovjek i znam što me čeka, ali to ne znači da ne brinem za budućnost generacije mojih unuka i praunuka, te svih drugih koji će doći - izjavio je glumac.

Linker
19. travanj 2024 03:34