ZVIJEZDA TOKIJA

Najbolja američka gimnastičarka odustala od nastupa u finalu OI, razlog je mentalno zdravlje: ‘Borim se...‘

Simone Biles najbolja je američka gimnastičarka svih vremena. Nakon prvog zlata na državnom natjecanju 2013. godine, ova iznimna sportašica doslovce je nezaustavljiva. No, slomila se u finalu u Tokiju...

Budućnost najbolje američke gimnastičarke Simone Biles (24) je pod upitnikom budući da je odustala od ekipnog nastupa u finalu Olimpijskih igara u Tokiju. U emotivnoj ispovijesti Simone je iskreno progovorila o tome što je muči, iako je prvotna informacija o odustajanju bila ta kako je gimnastičarka ozlijeđena. Povukla se nakon prvok preskoka.

"Moram se usredotočiti na svoje mentalno zdravlje. Borim se s demonima", napisala je Biles. Osvajačica četiri olimpijska zlata na igrama prije pet godina, suočava se s najtežim razdobljem u životu.

Amerikanke su zlato osvojile na prošla dva natjecanja na Olimpijskim igrama, u Londonu 2012. godine te u Rio de Janeiru 2016. godine. Razlika je u Tokiju bila u svega dva i pol boda. Ruskinje su ipak osvojile zlato. Svoju je ekipu Simone srčano bodrila do samoga kraja.

“Doista se osjećam kao da ponekad imam težinu svijeta na svojim ramenima. Olimpijske igre nisu šala. Ne vjerujem više sebi. Pokušala sam izaći za ekipu, no moram se usredotočiti na svoje mentalno zdravlje", rekla je Biles.

image
Simone Biles u finalu ekipnog natjecanja.
DAVE SHOPLAND/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

A tko je Simone? Prvo zlato osvojila je 2013. na državnom natjecanju, a otada je doslovce nezaustavljiva. Njezina je sportska priča isprepletena je s teškim djetinjstvom i jednim od najvećih skandala u sportskoj povijesti. Prvu gimnastičarka u povijesti kojoj je uspjelo izvesti trosturko izvijanje i dvostruki okret, odnosno "triple-double", sa šest godina posvojili su djed i baka jer joj je majka bila alkoholičarka i ovisnica o drogi.

Njezini uspjesi u svijetu sporta događali su se usporedno s jednim od najvećih skandala. Liječnik američke ženske gimnastičke reprezentacije Larry Nassar nju i još njezinih stotinjak kolegica godinama je seksualno zlostavljao, a Simone je jedina gimnastičarka koja se nakon tog skandala nastavila natjecati na profesionalnoj razini. Seksualni predator trenutačno služi kaznu, a osuđen je na 175 godina zatvora. Zbog tog iskustva, Biles je otvoreno govorila o svojoj borbi s mentalnim zdravljem. Nedugo nakon njegovog uhićenja, kad još Biles nije izašla sa svojim iskustvom, preselila se iz obiteljskog doma u vlastiti stan.

image
Simone Biles na kvalifikacijama za finale na OI.
KIM PRICE/CSM/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA KIM PRICE/CSM/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Čitajte i: 'Luka, ovaj osmijeh mog djeteta ti nikada nećemo zaboraviti': Pogledajte kako Modrić bodri Šimuna, dječaka lavljeg srca

"Znala sam što se događa, no nisam si to željela priznati. Smatrala sam da moram biti savršena, odnosno osjećala sam kao da to od mene traži Amerika. Svaki puta kada Amerikanac osvoji Olimpijadu, on je miljenik. I kako se onda takvo nešto moglo dogoditi meni kao miljenici? Tako sam se osjećala - kao da sam iznevjerila ljude", rekla je Simone u prošlogodišnjem intervjuu za Vogue gdje je sumirala svoju sportsku karijeru. Priznala je kako je imala i depresivna razdoblja, kada nije mogla spavati ili kada je spavala previše, a to je bio njezin bijeg od pritiska.

Čitajte i: Dirljive scene! Pogledajte trenutke u kojima Matea Jelić javlja majici da je osvojila olimpijsko zlato

O tome kako profesionalni sport, kao i sve ostalo u životu, ima i dobre i loše strane, također redovito govori u intervjuima.

image
KIM PRICE/CSM/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA KIM PRICE/CSM/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

"Godinama slušam da sam pojam gracioznosti, a od trena u kojem ujutro otvorim oči pa dok ne zaspim živim s bolovima. Ne mogu u miru ležati bez da me nešto boli. Meni su 22 godine, ali moje tijelo ima između 30 i 40 godina. S prijateljima se stalno šalim da ću do tridesete vjerojatno biti u invalidskim kolicima. To mi nije čudno. Jednostavno sam navikla živjeti s tim. Jedino što bi meni bilo čudno je ako bi me odjednom prestalo boljeti", ispričala je Simone prije dvije godine.

Linker
18. travanj 2024 13:47