Rasturile na Medvednici

Na stazi suparnice, privatno prijateljice: Petra Vlhova nova je ‘Snježna kraljica‘, a Leona Popović osvojila je rezultat karijere

Slovakinja Petra Vlhova, kojoj je sljemenski Crveni spust zahvaljujući trećoj pobjedi za redom postao najdraže skijalište na svijetu, ima fascinantnu životnu priču.

Na jednoj od najtežih staza na kojima je ikad skijala slovačka skijašica Petra Vlhova (26) stigla je do treće uzastopne pobjede na sljemenskom Crvenom spustu i u anale zagrebačke utrke se upisala kao jedina 'Snježna kraljica' u povijesti s takvim fenomenalnim uspjehom.

image

Petra Vlhova na utrci Snježna kraljica 4. siječnja 2022.

DAMIR KRAJAC/CROPIX

Na sjajnom rezultatu pobjednici je u ciljnoj ravnini među prvima čestitala hrvatska reprezentativka Leona Popović (24) koja je sedmim mjestom na Medvednici ostvarila svoj najbolji rezultat u karijeri.

image

Leona Popović na utrci Snježna kraljica 4. siječnja 2022.

MATIJA DJANJESIC/CROPIX CROPIX

Petra i Leona na stazi su suparnice, ali su privatno prijateljice i uoči ove sezone odradile su niz zajedničkih treninga, što im je objema očigledno - koristilo.

Veliki talent

Lanjska osvajačica Velikog kristalnog globusa za pobjedu u ukupnom poretku Svjetskog kupa rođena je 13. lipnja 1995. u slovačkom gradu Liptovsky Mikulaš, smještenom na sjeveru zemlje u blizini granice s Poljskom. Skijati je počela zajedno sa starijim bratom Borisom, jer su njihovi roditelji Zuzana i Igo u slovačkom zimovalištu držali kafić i radili kao ugostitelji.

O kakvom je talentu riječ shvatili su već nakon prvog velikog natjecanja na kojem je 8-godišnja Petra Vlhova na cilj stigla treća. Zidove svoje sobe oblijepila je posterima svog sportskog idola Veronike Velez-Zuzulove, koja je 2017. postala prva Slovakinja s titulom sljemenske Snježne kraljice.

Čitajte i: SEKSI PLES UOČI SNJEŽNE KRALJICE: NAŠA NAJBOLJA SKIJAŠICA NA SLJEMENSKOJ UTRCI NA CRVENOM SPUSTU LOVI NAJBOLJI REZULTAT KARIJERE I - BOJU

Petra Vlhova u Svjetskom kupu je debitirala kao 17-godišnjakinja, a uz skijanje redovito trenira i borilačku vještinu krav-maga i svira bubnjeve, što joj, tvrdi, pomaže u motorici i koordinaciji.

No, njezina najveća strast u slobodno vrijeme je motokros, sport s čijim čarima ju je upoznao stariji brat.

- Svi se čude mom avanturizmu i sklonosti rizicima, ali to je jednostavno dio moje osobnosti. Uostalom, skijanje je najrizičnija stvar kojom se bavim - kaže Vlhova, koja je sreću u privatnom životu prije dvije godine pronašla uz Michala Kyselicu. Bivši nogometaš sportsku je karijeru prekinuo zbog ozljede, a danas radi kao marketinški menadžer, motivacijski govornik, trener i spisatelj.

Razlaz s trenerom

U kuloarima se šuška kako je upravo Michal autor iz sjene Petrine autobiografije u kojem je opisala svoj put do Velikog kristalnog globusa, čemu je uvelike pridonio i njezin dugogodišnji trener Livio Magoni (58).

Na Sljeme je ipak stigla s novim trenerom, jer je Magoni danas trener ženske slovenske alpske reprezentacije. Razlog za njihov iznenadni razlaz nedugo nakon što su potpisali novi dvogodišnji ugovor bio je Magonijev šokantni intervju, objavljen proljetos u talijanskom dnevniku Corriere della Sera. U njemu je Petrine roditelje i brata opisao kao sportske ignorante, a Vlhovu kao vrhunsku sportašicu koja je dosegnula svoj limit.

- Vrištala sam i plakala tri sata kad sam ga pročitala i to je bio kraj. Nakon toga taj čovjek za mene više ne postoji - napisala je u autobiografiji Vlhova, koja zahvaljujući sjajnim rezultatima na početku nove sezone grabi prema svom drugom Velikom kristalnom globusu.

Linker
19. travanj 2024 19:09