Svijet visoke mode

Na putu prema gore: Manekenka Hana Grizelj ide stopama najpoznatijih domaćih modela

Nova zvijezda visoke mode je Solinjanka koja je nedavno zabljesnula na revijama u Parizu i Milanu, otkriva kako se nosi s kritikama na račun svog izgleda te zašto nikada ne namjerava odseliti iz Dalmacije.

Solinjanka Hana Grizelj krenula je stopama Korine Longin, Ljupke Gojić, Helene Šopar i Kristine Šalinović, poznatih hrvatskih manekenki koje su ostvarile uspješnu inozemnu karijeru. Ova 22-godišnjakinja je nedavno zablistala na europskim tjednima mode: u Parizu je nosila kreacije poznatih kuća Elie Saab, Balmain i Givenchy, a u Milanu je dobila ekskluzivni angažman za Versace.

"Kao i sve druge cure, prvo sam za njih odradila casting. Nadala sam se reviji, a onda su mi javili da sam potvrđena za Versace Exclusive. To je značilo da oni žele da nosim samo njihovu reviju. Moram priznati da je osjećaj bio nestvaran - govori Hana, kojoj nisu problem ni fizičke transformacije. Za potrebe revije Givenchy preko noći je od brinete postala platinasta plavuša, za što je trebalo šest sati. "Kod mene su promjene dužine kose uvijek dobrodošle, ali sam sigurna da se nikada ne bih odlučila u privatnom životu od brinete postati plavušom. Volim svoju prirodnu boju, ali promjena mi je super legla, barem nakratko", nastavlja manekenka. Zbog svoje predanosti poslu, u koji je krenula kao 17-godišnjakinja, ostvarila je niz uspješnih suradnji. Radila je za YSL i Celine i nosila revije Giorgio i Emporio Armani, Dolce&Gabbana, Ralph&Russo te Elisabetta Franchi - rame uz rame sa slavnim manekenkama Gigi i Bellom Hadid te Emily Ratajkowski.

image

Na milanskom tjednu mode nosila je isključivo Versace

GORUNWAY

"Nedavno sam radila kampanju za parfem modne kuće Tory Burch koja se snimala na otoku Pagu, a izlazi krajem godine. Baš prije nekoliko dana sam se vratila iz Milana gdje sam sudjelovala u novoj kampanji za ljetnu kolekciju Versace te snimala editoriale za dva magazina, Vogue i Vanity Fair", otkriva Hana, čija je modna priča započela nakon što ju je otkrio njen sadašnji agent Marko Lovrić iz agencije Relatum Models.

U početku nije razmišljala o karijeri u svijetu visoke mode, no ubrzo joj se pružila prilika da svoje prve internacionalne korake ostvari u jednoj od europskih prijestolnica mode - Milanu, gdje je odradila svoj prvi inozemni angažman za modnu kuću Max Mara. Ondje se nepovratno zaljubila u manekenski posao, zbog kojeg može živjeti pristojnim životom.

Užurbani stil života

"Novac koji zarađujem od manekenskih angažmana dovoljan je za 'normalan' život u kojem si mogu priuštiti određene luksuznije stvari. Ali za mene je ovaj posao mnogo više od novca" priznaje manekenka, koja kao najveću prednost ovog posla ističe učestala putovanja. Najčešće boravi u Milanu i Parizu, ali su joj ipak najdraži Madrid i Barcelona u kojima je boravila neko vrijeme. No, od pojave koronavirusa vrijeme između snimanja i revija iz predostrožnosti provede u hotelskoj sobi. Stoga joj je sretnije rješenje boravak u apartmanu u vlasništvu manekenske agencije, jer se barem ima priliku družiti s drugim modelima.

image

Za reviju kuće Givenchy kosu je morala obojiti u platinasto.

GORUNWAY

Čitajte i: Nova era u životu poznate glumice: Činilo mi se da mi se ovakve stvari više neće događati

No, bez obzira na užurbani životni stil, uvijek se potrudi provesti što više vremena u Solinu s obitelji, zahvaljujući kojoj se može pohvaliti i iznimnom sportskom karijerom. Hana se, naime, već dvanaest godina profesionalno bavi odbojkom - sa svojim je klubom Marina Kaštela u sezoni 2017./2018. osvojila Kup i Superkup Hrvatske, a 2017. te ponovno lani bila je i juniorska viceprvakinja Hrvatske. Ljubav prema odbojci naslijedila je od majke, bivše odbojkašice Jasmine Bracanović, dok je njen otac Dragan Grizelj bio poznati rukometaš čijim je stopama krenuo Hanin brat Marin. A kao nekad na odbojkaškom igralištu, njena joj je obitelj velika podrška i u manekenstvu.

Čitajte i: Udala se najzanosnija Victorijina anđelica: svi pričaju o njezinoj vjenčanici!

"Obitelj zna da mi je ovo posao, a ne prolazni hobi. Roditelji su me imali priliku gledati na nekoliko revija koje sam nosila u Hrvatskoj, a otkako se mnoge modne revije prenose uživo, gledaju me i na pariškim i milanskim revijama. Mislim da dosad nijednu reviju nisu propustili", otkriva manekenka koju činjenica da obitelj vjerno prati svako njeno pojavljivanje u javnosti motivira da bude što bolja.

Iako radi u industriji gdje je izgled glavni adut za uspjeh, smatra se samopouzdanom osobom koja prihvaća sebe onakvom kakva je, pa ne mari previše za komentare na račun svog izgleda koje dobiva od klijenata.

image

U Parizu je nosila i Balmainovu reviju.

GORUNWAY

"Nekima sam premršava, drugi put pak nisam dovoljno vitka. Stoga moramo same o sebi imati pozitivnu sliku, kako nas tuđi komentari ne bi mogli poljuljati", kaže Hana. Sebe opisuje kao upornu i tvrdoglavu osobu koja ne odustaje lako od svojih snova. Zbog prirode posla odijeva se u skladu s modnim trendovima, no kada ne radi, ipak više voli udobniju odjeću. A kako mora biti bez šminke dok traju castinzi, u privatnim je trenucima uvijek blago našminkana. Između treninga te raznih revija i snimanja opušta se u društvu obitelji i prijatelja, a želja joj je na jesen upisati fakultet povezan s turizmom ili odnosima s javnošću. "Trenutačno sam fokusirana na karijeru, a što planiram nakon ovoga svega, teško je reći. No, svakako se vidim u Hrvatskoj, u svojoj Dalmaciji. Dom je ipak dom", zaključuje Hana, koja će najesen ponovno zakoračiti njujorškim pistama, gdje će otvoriti sezonu novih tjedana mode.

image

Na pisti za Elie Saab.

GORUNWAY
Linker
19. travanj 2024 07:55