Nesalomljiva

Mučna ispovijest Jelene Dokić: Batine sam dobivala svaki dan, borila sam se s najcrnjim mislima

Nekadašnja velika zvijezda tenisa koja je o odrastanju uz oca zlostavljača napisala i potresnu biografiju, ovih je dana priznala da su zadnjih pola godine za nju bili iznimno dramatični. Podsjećamo na veliki intervju s Jelenom iz 2020. u kojem je pričala o uzrocima njezinih demona i višegodišnjoj borbi s njima.

Nakon što su svi mediji objavili Instagram status Jelene Dokić u kojem je priznala da je u travnju razmišljala o samoubojstvu, mnogi su još pod dojmom njezinih potresnih riječi. Kako je ova bivša tenisačica napisala u poduljem postu, malo je nedostajalo da 28. travnja skoči sa 26. kata i oduzme si život. Mučnu ispovijest Jelena je završila ohrabrujućom porukom da ne odustaje od života te da se na ovo javno priznanje odlučila kako bi pomogla drugima koji se bore sa sličnim demonima kao i ona.

"Nije lako ovo napisati, ali uvijek sam bila otvorena i iskrena prema svima. Duboko vjerujem da će nam dijeljenje naših priča pomoći da prebrodimo sve i pomognemo jedni drugima. Pišem ovo jer nisam jedina koja se bori. Znaje da niste sami. Neću reći da mi ide odlično, ali definitivno sam na putu oporavka. Neki dani su bolji od drugih i nekad napravim korak naprijed pa onda korak nazad, ali borim se i vjerujem da mogu proći kroz ovo", stoji na kraju Jeleninog posta koji je objavila u ponedjeljak.

Premda je njezino priznanje mnoge zabrinulo, neki svjetski mediji ističu da je nekoć četvrta tenisačica svijeta veliki borac, a isto je naglasila i ona sama u velikom intervju za nas koji je dala prije dvije godine.

Povod je bio golemi uspjeh njezine biografije "Nesalomljiva" iz 2017. koja je najrodavanije štivo tog žanra u Australiji. Na gotovo četiri stotine stranica Jelena bez ustezanja opisuje kako ju je pola njezina života otac sustavno zlostavljao - što je i sada istaknula kao glavni uzrok dramatičnih zadnjih pola godine.

image

Jelena zadnjih godina radi kao sportska komentatorica na televiziji.

JUERGEN HASENKOPF/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Rođenu Osječanku koja od 11. godine živi u Melbournu, njezin otac prvi je put udario kad je imala šest godina, a idućih petnaestak, sve do 2002. kad je napustila obiteljski dom, svakodnevno je trpjela fizičko i psihičko nasilje. Otac ju je tukao, pljuvao, čupao joj kosu, nazivao je svakakvim pogrdnim imenima...

Jelena nam je tada otkrila da je otac fizički zlostavljao i njezinu majku koja se u međuvremenu razvela od njega i živi sama u Osijeku. Jelenin mlađi brat je u Beogradu odakle je porijeklom njezin otac Damir. Njih su dvoje također u dobrim odnosima, a s ocem se nikada nije uspjela pomiriti, iako mu je prije nekoliko godina dala šansu.

"Prvi udarac primila sam sa samo šest godina, kad sam počela trenirati tenis. S vremenom sam batine počela dobivati svaki dan jer ocu nije trebao poseban povod da šakama navali na mene. Kao malena nisam shvaćala zašto mi to radi jer sam se oduvijek silno trudila da mu udovoljim. Do svoje dvadesete godine dvaput sam bila u kinu, a nikada nisam otišla s prijateljicama na kavu ili u šoping. Uz tenis sam se jedino smjela posvetiti školi. Zbog svega toga bila sam povučeno i nesigurno dijete. Teško je pronaći zajednički jezik s mojim ocem. Ili je po njegovom ili nikako. Kad sam pobjegla od njega, ostavila sam mu svoju milijunsku zaradu, no ni to ga nije moglo udobrovoljiti", prisjetila se Jelena za nas, koja se zbog svega cijelo jedno desetljeće, sve do 2015. liječila od depresije, a godinama je imala ozbiljnih problema s pretilošću. O tome je mnogo puta javno govorila te je čak do detalja opisala kako se s 125 kilograma vratila na staru, gotovo dvostruko manju kilažu.

U istom intervju Jelena je i kazala da je tijekom toga perioda nekoliko puta imala suicidalne misli. Vjeru u svjetliju budućnost tada joj je najviše davala veza s Zagrepčaninom Tinom, koji se zbog nje preselio u Melbourne.

image

Lani je teško doživjela prekid s Zagrepčaninom Tinom s kojim je bila 18 godina.

Ivan Posavec

"Dok sam se borila s depresijom, Tin i njegovi roditelji bili su mi najveći oslonac i samo sam zbog njih danas živa", rekla nam je tada Jelena, čija je ljubav s TInom završila lanjskog prosinca, nakon punih osamnaest godina.

Da više nisu skupa objavila je Jelena na njezinom Instagramu, no do danas nije otkrila razloge njihovog razlaza. Zadnjih mjeseci posvetila se poslu sportske komentatorice na autralskoj nacionalnoj televiziji. Prije nekoliko godina počela je raditi i kao životna trenerica, a to joj je iskustvo nesumljivo dobrodošlo u ovom teškom periodu za nju.

Čitajte i: KRAJ JOŠ JEDNE VELIKE LJUBAVI: ZAJEDNO SU PROŠLI NAJVEĆE ŽIVOTNE IZAZOVE, A USKORO SU TREBALI PROSLAVITI 19 GODINA VEZE!

Linker
18. travanj 2024 22:32