teška životna priča

Mračna strana slave i podizanje nakon svih padova: Nevjerojatan život holivudske dive Sharon Stone

Najpoznatija po ulozi u ‘Sirovim strastima’, američka glumica u autobiografiji otkriva da nije imala lak život: u djetinjstvu je bila zlostavljana, redatelji su je samo željeli vidjeti golu, a zbog moždanog udara propao joj je brak i izgubila je skrbništvo nad sinom.

Sharon Stone i danas je, sa svoje upravo navršene 63 godine, legendarna seks-bomba koja odiše senzualnošću, ali istodobno sa svojim savršeno pravilnim crtama lica, strogom ljepotom, prodornim pogledom i besprijekornom figurom djeluje hladno i nadmoćno, kao da je u stanju kontrolirati svaku situaciju i svakog muškarca, i to bez trunke emocija. No, ta ledena dominatorica samo je uloga, i to možda najbolja koju je Sharon Stone odglumila u karijeri. Kad se pojavila u filmu “Sirove strasti” kao hladnokrvna osvajačica koja manipulira istinom i muškarcima, urezavši se u kolektivno globalno pamćenje vrućim prizorom senzualnog križanja nogu dok sjedi pred policajcima, bez donjeg rublja ispod haljine, tu je ulogu na neki način pretvorila u vlastiti identitet i nastavila je igrati u javnosti. Ali prava Sharon Stone netko je drugi, kako otkriva glumica u novoj autobiografiji koju je upravo objavila pod znakovitim naslovom “The Beauty of Living Twice” u kojoj piše: “Kad nisam zauzeta time da budem Sharon Stone, zapravo sam prilično sramežljiva”.

image
Autobiografija 'The Beauty of Living Twice'

PROMO

Premda možda nije baš tako stidljiva kako tvrdi, štoviše, sklona je izlanuti neugodne istine, iz knjige je jasno da Stone nikako ne drži sve konce u rukama. Naprotiv, njezin je život dugi niz nesretnih spletova okolnosti, bizarnih dogodovština i nesreća od kojih su mnoge mogle završiti kobno. Jednom je, na primjer, gotovo sletjela autom sa zaleđene ceste u jezero (spasili su je trikovi naučeni od filmskih kaskadera), na smrt je umalo iskrvarila dva puta, jednom nakon pobačaja sa samo 18 godina, drugi put na snimanju u Africi.

I danas na vratu ima ožiljak koji je podsjeća na to kako je s 14 godina, jašući na konju, naletjela na uže za sušenje rublja u dvorištu njihove kuće na farmi u Pennsylvaniji koje joj je gotovo odsjeklo glavu. S 15 godina ju je udario grom dok je u kuhinji glačala uniformu za posao u restoranu brze hrane. U jednoj ruci držala je glačalo, drugu pod slavinom i kad je grom pogodio bunar, elektricitet je vodom stigao do Sharon, doslovce je podignuo u zrak, kao kakav nevidljivi div, i bacio je preko kuhinje tako da je leđima tresnula o hladnjak i onesvijestila se. Mama ju je ispljuskala da je probudi, a zatim odjurila s njom u bolnicu gdje su joj nekoliko tjedana poslije pratili rad srca koji je udar groma poremetio.

image
Sharon Stone u filmu 'Totalni opoziv' iz 1990.
EVERETT COLLECTION

I dok se od tog nemilog događaja oporavila za nekoliko tjedana, moždani udar koji je doživjela 2001. imao je mnogo teže i trajnije posljedice, od kojih neke osjeća i danas, pa Stone smatra da joj je nakon toga zapravo pukim čudom pružena prilika da drugi put živi, kako i spominje u naslovu autobiografije.

Ozbiljni neurološki problemi

Stone je dugo patila od neke vrste neuroloških problema; još 1992. na snimanju “Sirovih strasti” oči su joj titrale i glavu je nehotično zabacivala unatrag tako da su mnogi sumnjali da se drogira. No, tim smetnjama nije pridavala previše pozornosti sve dok nije kod kuće pala i udarila glavom o pod. Nakon nekoliko dana nesnosne glavobolje otišla je liječniku koji ju je smjesta poslao u vrhunsku neurološku bolnicu u San Franciscu gdje su joj dijagnosticirali puknuće vertebralne arterije i krvarenje u mozgu. Operacija je trajala sedam sati, a nakon toga joj je desna strana lica ostala oduzeta i obješena, a desnu je nogu jedva vukla. K tome je izgubila kratkotrajno pamćenje i dvije godine nije bila u stanju čitati.

Čitajte i: Bolno iskustvo pošlo po krivu: Sharon Stone otkrila da je s 18 imala tajni pobačaj

“Izgubila sam mnogo toga: karijeru, ušteđevinu, skrbništvo nad sinom, moj takozvani brak, svoju prijašnju sposobnost da dvije minute gledam stranicu dijaloga i mogu je reproducirati bez greške, kao i onu blistavu ljepotu koje zapravo do tada nisam ni bila svjesna”, piše Stone u autobiografiji.

image
U akcijskom filmu 'Žena mačka' s Halle Berry iz 2004.
EVERETT COLLECTION

S vremenom su se neki problemi riješili fizioterapijom pa danas normalno hoda i uglavnom joj se vratilo pamćenje, ali desna strana glave i dalje je boli, a i slabije čuje na desno uho. No, najzanimljivije je, kako je sama rekla, da ima osjećaj kako joj se nakon tog masivnog krvarenja u mozak promijenila struktura DNA.

- Imala sam obline, bila sam punije građe, a nakon toga sam izgubila 18 posto tjelesne mase. Nikad prije nisam voljela curry, sad mi je to najdraže jelo, a na hranu koju sam prije obožavala sad sam alergična, kao i na neke lijekove - rekla je Stone, koja u autobiografiji napisala o svojem bivšem ja: “Ne nedostaje mi; kao da je to bio netko koga sam vrlo blisko poznavala, ali ne ja. Sjećam se svojeg djetinjstva, sjećam se većine svojeg života, kao i svatko mojih godina. Ali moji su osjećaji o prošlosti objektivni”.

Sharon Stone djetinjstvo je provela kao treće od četvero djece na farmi, uz mnogo teškog rada, uključujući košnju trave i lijevanje cementa, i stroge roditelje - tata ju je znao istući remenom, mama ispljuskati. Autobiografiju je, doduše, posvetila majci Dot, ali priznaje da se s njom zbližila tek mnogo poslije.

image
Sharon Stone s Robertom De Nirom u 'Casinu'
PHILLIP CARUSO/UNIVERSAL/KOBAL/S

“Dugo sam bila uvjerena da me majka ne voli. Kako me i mogla voljeti? Tko se kad brinuo za nju? Tko je nju naučio bilo što o roditeljskoj ljubavi?”, piše Stone, koja je kao odrasla žena shvatila da je majka bila traumatizirana nasiljem što ga je proživjela u mladosti - slično kao i sama Stone. U knjizi opisuje kako je djed seksualno napastovao i nju i njezinu mlađu sestru; kad je djed umro, tad 14-godišnja Sharon je osjetila “bizarno zadovoljstvo”.

Genijalka u školi

U školu je krenula rano i dobro joj je išla, ali nije je previše zanimala, možda i zato što je bila iznimno pametna, s kvocijentom inteligencije 154. “U školi se nikad nisam uklapala jer sam se bavila nečim potpuno neženstvenim kao što je razmišljanje”, opisala je Stone, koja priznaje i da je zbog širokih ramena i dubokoga glasa djelovala muškobanjasto. Ipak, ženstvenosti su je naučile njezina baka Lela, koja je nosila modele Else Schiaparelli i mirisala na Guerlainov parfem, i teta Vonne, umjetnica koja ju je uvela u svijet knjiga i slika.

image
Sharon Stone 'Sirove strasti 2' snimila je 14 godina nakon prvog dijela.
EVERETT COLLECTION

“Kad sam bila kod bake i tete, znala sam da sam nekome miljenica. Da sam važna”, piše Stone, koja se odselila k teti u New Jersey kad je odlučila ostaviti fakultet i postati model. Majka ju je odvela u New York, u agenciju Eileen Ford gdje je smjesta potpisala ugovor i počela raditi, i to uglavnom naporna snimanja - kupaći kostimi zimi i bunde ljeti.

Čitajte i: Sharon Stone kraljici talk showa otkrila sve što je htjela znati! Progovorila o zlostavljanju i nemoralnim ponudama

Čitajte i: Sharon Stone podijelila traumatično iskustvo s operacijskog stola: ‘Mijenjao je moje tijelo bez moje dozvole‘

Po New Yorku je jurila na koturaljkama, radi brzine, ali i da smršavi, i tako je 1980. stigla i na audiciju za statiste za film Woodyja Allena; redatelj ju je zapazio u redu, rekao je da je prirodno nadarena i dao joj sitnu ulogu u “Sjećanjima na zvjezdanu prašinu”. Slijedio je niz uloga, od kojih se ističe ona u filmu “Totalni opoziv” redatelja Paula Verhoevena gdje joj je partner bio Arnold Schwarzenegger, ali već je pomalo imala osjećaj da postaje prestara za glumački posao kad joj je Ver­­hoeven ponovno dao ulogu u “Sirovim strastima”.

Kritičari su film pokopali, a kad je Stone nominirana za Zlatni globus, to je izazvalo posprdne komentare o njezinim glumačkim sposobnostima koje su joj više puta tijekom karijere donijele i Zlatnu malinu, nagradu za najgoru glumu. Ali publika je hrlila u kina i Stone je postala zvijezda.

image
U vesternu ‘Brzi i mrtvi’ iz 1995. glumila je uz Leonarda DiCaprija, Genea Hackmana i Russella Crowea.

PROMO

Svoj je novostečeni status koristila za borbu protiv seksizma u filmskoj industriji, za ravnopravnost u honorarima i za dobivanje boljih uloga, ali rezultati su bili mješoviti. Za “Specijalista” sa Sylvesterom Stalloneom dobila je honorar od pet milijuna dolara i nominaciju za Zlatnu malinu, “Casino” Martina Scorsesea s Robertom De Nirom donio joj je nominaciju za Oscara (u pravi čas, rekla je glumica, jer ne postajem mlađa), s trilerom “Diabolique” zaradila je šest milijuna i neslavnu titulu najgore nove zvijezde, a glumila je i u filmu “Žena mačka”, koji je po mnogima najgori film u povijesti kinematografije. Stone se nije dala smesti.

Usponi i padovi u privatnom životu

- Ako imaš vaginu i stav, to je smrtonosna kombinacija - jednom je rekla, ne sasvim u šali, a u knjizi piše: “U ona stara dobra vremena u Hollywoodu sustav nije volio žene superzvijezde. Više su voljeli da budemo ukrasi. Od mene se očekivalo da radim ono što mi se kaže”.

U privatnom životu također je proživljavala uspone i padove. Nakon razvoda od prvog muža Michaela Greenburga, s kojim je bila u braku tri godine, Stone se dva puta zaručivala, a onda se 1998. udala za novinskog urednika Phila Bronsteina. Par je želio djecu, ali Stone je zbog autoimune bolesti nekoliko puta spontano pobacila pa su napokon 2000. posvojili dječaka Roana. No, nakon toga je sve krenulo nizbrdo: prvo zdravstveni problemi, zatim razvod braka i najgori udarac - gubitak skrbništva nad Roanom koji je pripao ocu.

image
S urednikom novina Philom Bronsteinom bila je u braku od 1998. do 2004.

DAVE LEWIS/SHUTTERSTOCK

Sharon se godinama borila da joj se sin vrati, a u međuvremenu je posvojila još dvojicu dječaka, Lairda 2005. i sljedeće godine Quinna. Ni financijski nije sve teklo glatko. Unosni ugovor s kućom Dior koja ju je angažirala kao zaštitno lice za svoje kozmetičke linije prekinut je kad je Stone u jednom intervjuu napala Kinu zbog odnosa prema Tibetu i tako ugrozila Dioru prođu na kineskom tržištu.

Čitajte i: Odrasla je u teškom siromaštvu, a u životu prošla pakao! Nesalomljiv duh, ipak, nikad je nije napustio

Danas Stone živi na sjeveru Kalifornije, u kući koja je nekoć pripadala glumcu Montgomeryju Cliftu. Uglavnom se bavi dobrotvornim radom, a premda više ne žudi za ulogama, prihvatit će ih ako joj se učine dobrima pa se tako nedavno pojavila u Netflixovoj seriji “Ratched” kao ekscentrična bogata nasljednica.

image
Sharon Stone usvojila je trojicu sinova.
THOMAS SAMSON AFP

Njezinu autobiografiju ovih je dana u svojoj emisiji pohvalila slavna Oprah Winfrey i Sharon Stone ne može biti sretnija zbog toga. - Kad sam odustala od studija, imala sam dva vrlo zanimljiva razgovora sa svojim profesorima. Jedan s profesorom računovodstva koji mi se uvijek obraćao sa “Stone, ti mentalna patuljčice”, i drugi s profesoricom pisanja koja mi je rekla: “Ne želim da odustaneš od faksa jer si rođena da budeš pisac” - ispričala je Stone u razgovoru za časopis New Yorker te uz smijeh rekla: - Nadam se da su oboje bili u pravu.

Slava s 18. filmom

Na premijeru ‘Sirovih strasti’ nije mogao doći nitko od obitelji pa me vodila Faye Dunaway, piše Sharon Stone u autobiografiji. Sjedili smo u kinodvorani i kad je film završio, zavladala je potpuna tišina. Faye me zgrabila za ruku i rekla mi ‘ne miči se’ i nisam se ni pomaknula. Nije se pomaknuo ni Michael Douglas, koji je sjedio u redu ispred mene. Pogledavao je lijevo i desno, producente i u redatelja Paula Verhoevena. Napokon, nakon cijele vječnosti, kako mi se činilo, publika je počela oduševljeno pljeskati i vrištati. ‘Što sad?’, upitala sam Faye, a ona mi je rekla: ‘Sad si velika zvijezda i mogu te poljubiti u dupe!’

image
Na premijeri u Berlinu s posvojenim sinom Roanom, 2019.
AAPIMAGES/TIMM

Sukob s dadiljom

Filipinka Erlinda Elemen radila je kod Sharon Stone kao dadilja njezinih trojice sinova, uz još nekoliko pomoćnica. No, kad ju je glumica nakon pet godina otpustila, dadilja joj se osvetila tako što ju je javno optužila da je bila poslodavka iz pakla. Stone ju je, izjavila je Erlinda, vrijeđala zbog podrijetla i čak joj jedno vrijeme branila da razgovara s djecom da ne bi naučili govoriti kao ona, s filipinskim naglaskom. Osim toga ju je ismijavala zato što je vjernica i redovito ide u crkvu pa joj i zabranjivala čitati Bibliju. Erlinda je sve to trpjela zbog dječaka koje je zavoljela, ali na kraju se Stone naljutila na nju jer joj je počela obračunavati prekovremene sate rada i otpustila je.

Povećanje grudi bez pristanka

Među raznim bolestima koje su je zadesile, Sharon Stone imala je i tumore na dojkama, srećom dobroćudne, ali vrlo velike. Tumori su uklonjeni 2001. operativnim zahvatom, ali kad se probudila iz anestezije, shvatila je da su joj grudi za broj veće. – Kirurg mi je promijenio izgled bez mojeg znanja i pristanka – rekla je Stone. Kad je upitala kirurga zašto je to napravio, odgovorio je kako misli da će izgledati bolje s većim sisama koje joj bolje pristaju uz široke bokove.

Linker
20. travanj 2024 03:25