Neja Markičević / Hanza Media
ČISTI SEKSIZAM

Milana Vlaović o posramljivanju žena zbog godina: 'Društvo masakrira žene tvrdnjama da su u pedesetima neprivlačne babe'

U dobi od 47 godina vjenčanica mi je pristajala bolje nego kad sam je odjenula prvi put, s 22 godine. Tada nisam vježbala, a sada vježbam i vodim veću brigu o svome tijelu - napisala je naša kolumnistica Milana Vlaović Kovaček u svojoj novoj kolumni za magazin Gloria.

Prošli je tjedan slavna manekenka Gigi Hadid u New Yorku slavila 24. rođendan, a kao dress code za svoju zabavu odabrala je jeans. Danska manekenka i supermodel Helena Christensen za tu je prigodu odjenula traperice visokog struka i crni čipkasti korzet. U svojoj 51. godini te je večeri izgledala senzacionalno. Pogledate li fotografije sa zabave na kojima pozira sa slavljenicom, možete uočiti kako pokraj Helene, koja bi joj mogla biti majka, Gigi baš i ne dolazi do izražaja.

BGUK_1559562 - Various, UNITED KINGDOM  - Celebrity social media photos!

Pictured: Gigi Hadid, Helena Christensen



*UK Clients - Pictures Containing Children
Please Pixelate Face Prior To Publication*, Image: 428246932, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Backgrid UK
Profimedia, Backgrid UK

Ne bi ta zabava ni Helena Christensen na njoj izazvale posebnu pozornost medija da bivša urednica britanskog Voguea Alexandra Shulman (61) u kolumni koju piše za Daily Mail nije oštro kritizirala Helenu. Komentirajući njen modni izbor napisala je da možemo željeti da su 70-e nove 40-e, a 50-e nove 30-e, ali odjeća zna istinu, pa je Helenin crni korzet nazvala neukusnim tvrdeći nadalje da ono što si nosio s 30 neće na tebi izgledati jednako 20 godina poslije. No zakucavanje je u sljedećoj tvrdnji:

Kada žensko tijelo više ne služi rađanju, razmetanje njime doživljavamo uznemiravajućim i pomalo tragičnim. Ne kažem da je ovo fer. Ali je točno

Alexandri Shulman nakon ovih su se tvrdnji, braneći Helenu Christensen i njezino pravo da odjene što god poželi, obratile mnoge žene. Zvijezde poput Whoopi Goldberg i Naomi Campbell stale su u Heleninu obranu govoreći joj da je lijepa i da bi se Alexandra trebala sramiti svojih riječi.

Prije tri godine u jednom sam novinskom razgovoru rekla da osjećam svoje godine. Brže se umaram, ne mogu ostati vani do 5 ujutro i sutra se osjećati kao leptirica, a rekla sam i da mi je bio problem posljednji roman pisati u noćnim satima, kao što sam to činila s prvim, jer poslije nisam mogla zaspati. Odbila sam gostovati u TV emisiji “Četrdesete su nove tridesete” zato što se s tom tvrdnjom ne slažem, mislim da su četrdesete to što jesu i hvala im na tome, jer u tridesete se ne bih vratila. Ne odijevam se izazovno jer to nije moj stil, međutim, komentirati izgled i modni izbor Helene Christensen na ovako surov i zloban način čisti je seksizam. To je posramljivanje žene zbog njenih godina, iako izgleda sjajno. Ono što je odjenula jest izrazito mladenačka kombinacija, ali joj besprijekorno pristaje.

Ne slažem se ni s jednom tvrdnjom Alexandre Shulman. Ono što nosiš s 30 nikad na tebi neće izgledati jednako 20 godina poslije, kaže ona. U dobi od 47 godina vjenčanica mi je pristajala bolje nego kad sam je odjenula prvi put, s 22 godine. Tada nisam vježbala, a sada vježbam i vodim veću brigu o svome tijelu. Tvrdnja da bi žene smjele odjećom izlagati tijelo samo dok mogu rađati je seksistička. Žene trebaju odijevati ono što im je udobno i u čemu se osjećaju dobro, trebaju nositi odjeću u kojoj su sebi privlačne i lijepe. To bi trebao biti prvi i jedini kriterij, za djevojke u dvadesetima i za žene u pedesetima, kao i za one u sedamdesetima. No Shulman je posebno zlobno poručila Heleni Christensen da je njezin izgled neukusan, a dob vidljiva u odjeći koju je odabrala, jer se radi o ženi koja je u razdoblju menopauze.

Znate li da promjene u menopauzi žene posve različito doživljavaju i opisuju s obzirom na to kako društvo gleda na njihovo starenje? U Japanu i u Grčkoj, gdje se na ulazak u menopauzu gleda društveno dobronamjerno, a žene se u toj dobi cijeni i još više poštuje, one ni približno ne osjećaju tegobe i ne opisuju simptome koje osjećaju žene koje žive u društvima koja prema menopauzi imaju stav kakav ima Alexandra Shulman.

Ženama u zapadnoj civilizaciji menopauza psihički teže pada, jer jasno im se poručuje da prestaje njihova “glavna vrijednost”, pa one kroz tu promjenu onda i fizički prolaze znatno teže. Nisam u svojim kolumnama dosad pisala o seksu, ne bi možda ni Žuži sve ono pisala da su joj kolumne čitali roditelji, ali kad smo već kod menopauze i seksualne privlačnosti, dotaknut ću se nekih činjenica o muškoj i ženskoj seksualnosti, osobito zbog tvrdnje Alexandre Shulman da je jedna od prednosti starenja stjecanje samopouzdanja da u sebi vidiš neke druge vrijednosti osim seksualnog objekta.

Mislim da je starenje sjajno da žena postane seksualni subjekt. U istraživanjima s muškarcima različitih dobnih skupina o tome koliko bi godina trebala imati idealna seksualna partnerica, muškarci svih dobnih skupina, oni od 30 i oni od 70 godina, dali su većinski odgovor: 25 godina. Žene su, bez obzira na dob, većinski odgovorile da bi željele partnera svojih godina ili nešto starijeg. Ovi su odgovori više društveno uvjetovani nego što imaju veze s biologijom. Kad je erektilna disfunkcija u pitanju, a erekcija je preduvjet da se seks dogodi, muškarci su već nakon 40. godine na pragu velikih problema. U 50-ima im se loše piše, a u 60-ima i kasnije bez Viagre teško bi uspijevali. Ejakulacija i orgazam kod muškaraca usko su povezani, pa muški orgazam ima biološku funkciju, a to je reprodukcija.

Kod žena je situacija mnogo zanimljivija. Ženski orgazam događa se jednako lako u dvadesetima, tridesetima, pedesetima i šezdesetima, a ja bih rekla u četrdesetima i pedesetima mnogo lakše i jednostavnije nego u dvadesetima. Pritom, ženski orgazam nema biološku funkciju. Postoji da bi postojao. Da bi žena jednako, zapravo i više uživala u seksu onda kad više ne može zatrudnjeti, jer poznata je stvar da su mnoge žene prvi orgazam doživjele u trudnoći, zato što se tada prvi put nisu bojale da će ostati trudne.

Dakle, kad govorimo samo o seksu, ne o zajedničkom životu niti o tome tko će pokositi travu, a tko otići u trgovinu, kad pričamo o užitku - biološki, ženi od 50 godina puno više odgovara muškarac od 25 ili 30 godina nego obrnuto. Ako ste baš majčinski tip osobe i imate sina, pa vam je nešto neprirodno u toj ideji, idealan seksualni partner može biti onaj kojeg niste mogli roditi, stariji ste od njega onoliko koliko ste imali u vrijeme prije prve menstruacije.

Čitava farmaceutska industrija okrenuta je tome kako pomoći muškarcima da dožive erekciju. Ženama ne treba pomoć za uživanje, ali ih društvo masakrira tvrdnjama da su u pedesetima babe koje nikome nisu privlačne. Baš u vrijeme kad je u Midtownu Gigi Hadid imala rođendansku zabavu, na Broadwayu sam gledala Christie Brinkley, koja u 65. godini glumi Roxie Hart u mjuziklu “Chicago”. Tijekom cijele predstave odjevena je u korzet, crne najlonke i sako i izgleda božanstveno. Moj sin, koji ima 22 godine, rekao mi je kako mu je glavna glumica prelijepa, a ja sam mu onda rekla koliko ima godina. Ostao je bez teksta. U našoj blizini nastupala je Cher. Ona je u menopauzi dulje nego što imamo državu. Ako je Helena Christensen Shulmanovoj neukusna u korzetu, što bi rekla za Cher? Postoje žene koje u korzetu nisu dobro izgledale nikad i silno zavide onima koje ga mogu odjenuti. Takve su otrovnije od muškaraca koji pričaju o osušenim maternicama, iako im se komunikacija s ponosom događa samo kada mokre.

Linker
25. travanj 2024 14:27