Crveno&crno

Milana Vlaović Kovaček o influencerima: ‘Profesionalni prodavači besmisla s malo karizme i puno želje za izlaganjem‘

U svijetu influencera zasad se vrti velik novac, ali u lovu na zaradu - i pretplatnike - ne biraju se sredstva. Tu se ratuje, vrijeđa, zlostavlja, a priča nekad završi ubojstvom ili samoubojstvom.

Kad sam doznala za njenu smrt, bila sam potresena, iako dotad nisam bila svjesna da je postojala. Kristina Đukić zvana Kika imala je samo 21 godinu, kao djevojčica je igrala igrice, a potom postala influencerica. Imala je tešku životnu priču, njen otac umro je od raka kad su joj bile samo dvije godine. Bila je jedna od rijetkih djevojaka koja je igrajući igrice pred kamerom prikupila vojsku subscribera.

Subscriberi su pretplatnici, što ih više imate, zanimljiviji ste sponzorima, a to su veliki svjetski igrači, navikli na promjene u svijetu marketinga u kojem su kao učinkovitu mogućnost dopiranja do konzumenata prepoznali - influencere.

Te mlade ljude angažiraju razne agencije, kolač je obilan, svatko u njemu ima svoj dio, igra može početi. U tekstovima o Kristininoj smrti spominjalo se jedno “ime”. Baka Prase, odnosno Bogdan Ilić, nešto je stariji od nje i ima YouTube kanal s još većim brojem subova. Njegov je utjecaj na ponašanje mladih koji ga prate puno veći od utjecaja što ga je Branko Kockica svojedobno imao na našu generaciju, iako nije imao konkurenciju.

Dok je on pjevao o drugarstvu, kućama od čokolade i prozorima od marmelade, učio nas da poštujemo starije i budemo pristojni, Baka Prase stalno s nekim ratuje. A kada nekoga uzme na zub, onda je to poziv na linč u kojem mu se strastveno pridružuju njegovi pratitelji, imitirajući svog idola. Ovo je strašna priča o virtualnom zlostavljanju koje se sustavno, dulje od dvije godine, provodilo nad jednom djevojkom. Ali, ta priča nipošto ne govori samo o zlostavljanju na mrežama niti će ono prestati nestankom Bogdana Ilića iz tog svijeta.

Pretplatnici su djeca, za jednog influencera oni su moneta. Otkako sponzori, a i sam YouTube, shodno njihovu broju plaćaju pozamašne svote, nedostižne prosječnom liječniku ili profesoru, to je posao u kojem nema milosti.

Čitajte i: Milana Vlaović Kovaček: ‘Kad vas netko pita za jamstvo, procijenite jeste li spremni riskirati‘

Bez kontrole

Ništa ne povećava broj pretplatnika na nečijem kanalu kao svađa i prozivanje, baš kao što u televizijskom reality programu gledanost najviše podiže ubacivanje osobe sa psihijatrijskom dijagnozom koja nema kontrolu, loše podnosi frustraciju, ima slabe granice i spremna se ogoliti (čitaj - osramotiti) pred golemim auditorijem.

Gledatelji hipnotizirano prate jer su tada u doticaju s vlastitim osjećajem srama, sponzori plaćaju, a televizije sadržajem moraju nadmašiti prošlogodišnju sezonu. Već viđena blamaža nije dovoljno poticajna za gledanost pa se granice pomiču. Na kraju će samo nečije ubojstvo ili samoubojstvo pred TV kamerama zadovoljiti hranidbeni lanac.

Kad mu se na suprotnoj strani našla Kika, Baka Prase je dobio nadahnuće. Govor mržnje i posramljivanja uperio je prema djevojci i prema njenoj majci. Njegov je sadizam imao svoj krešendo kod javnog poziva na silovanje i došao do dna kad ju je nazivao Tinder kurvom i ćelavim retardom zbog toga što je nosila periku, a što dotad nije javno otkrila.

Kasnije je rekao da bi joj se ispričao samo da je išla na kemoterapiju, a ona ga je upitala - je li samo to razlog da se ispriča.

Čitajt i: Milana Vlaović Kovaček o nasilju nad ženama: ‘Ono se rađa unutar obitelji, a vidimo ga već u školi‘

Pokušavala je biti pristojna i normalna u igri u kojoj normalnost ne prolazi. Njen vapaj da nije u redu djevojku divljački izvrijeđati zato što je objavila fotografiju u kupaćem kostimu imao je učinak izlaska mirotvorca s maslinovom grančicom pred krvožednu gomilu željnu rata. Dok se ovo događalo, broj subova je rastao, na jednoj i na drugoj strani, a obožavatelji Bake Prase nastavili su prljavi posao svog idola.

image

Milana Vlaović

NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Ne mrzi igrača, mrzi igru

Razgovarala sam o svemu s čovjekom koji je osnovao jedan od najvećih gaming turnira na ovim prostorima. Prenosim njegovo razmišljanje: “Tko je ustvari influencer? To je mlada osoba s malo karizme i velikom voljom da se izloži. Nema tu nikakvog posebnog talenta niti znanja. Onoga trena kad broj subova naraste toliko da se zakvače velike ribe (sponzori), to postaje posao. Tada se suočite s klincem čiji roditelji o njemu pričaju kao da je njihovo dijete Novak Đoković. Ono možda zarađuje ogroman novac, ali doma najčešće imaju krhku personu koja se svakodnevno izlaže, podložna je nemilosrdnoj kritici i vrijeđanju dok svakodnevno mora osiguravati da broj subova raste, a zna da se kolo sreće okreće i da jednog dana broj može stagnirati ili nedajbože pasti. Kad su influenceri shvatili da brojke najbrže rastu ako s nekim uđu u konflikt, sukobi su eskalirali. Tako je verbalno zlostavljanje postalo normalan način komunikacije. Kako na to reagiraju sponzori i agencije? Trpaju im lovu, sve veće količine novca slijevaju se na njihov račun. Od tih svađa je i Kristina profitirala, ali njena je psiha u svemu nastradala. Je li onda kriv samo Baka Prase? Don’t hate the player, hate the game.”

Bez stvarnog kajanja

Trenutačno je Baka Prase najomraženija osoba na portalima. Javnost se zgraža zbog njegova ponašanja, okrivljuju ga za djevojčinu smrt. Kikina je obitelj objavila da će se toksikološki nalaz obdukcije dugo čekati. Dok se mnogi javno pitaju postoji li način da se zaustavi maligni utjecaj jednog influencera, on je objavio video u kojem se opravdava, ali u kojem nema stvarnog kajanja.

Stotine tisuća dječaka i djevojčica, gledajući taj video, osjećaju sažaljenje prema svom idolu koji plače nad svojom nesretnom sudbinom, dok taj isti osjećaj nisu imali za Kiku. Dogodila mu se nezgoda da se navodno ubila djevojka, razlog tog čina trenutačno nije poznat, ali je sasvim sigurno da ju je upravo on zlostavljao i mrcvario do iznemoglosti.

Što god je ubilo Kristinu Đukić, on je dao svoj doprinos koji je javan i dostupan. I u trenutku kad se opravdavao, na svom kanalu je zarađivao na sadržajima koji su puni verbalnog nasilja. Bilo kako bilo, dok Baka Prase napokon ne snosi neke posljedice, velikim igračima koji su postavili igru neće se dogoditi ništa, sve dok se u virtualnom svijetu ne uvedu čvrsta ograničenja i ne počnu provoditi zakoni.

Dok pojedinci pod lažnim profilima mogu pisati što ih je volja, a velike kompanije sponzoriraju zlostavljače koji imaju karizmu i utjecaj, Baka Prase je potrošna roba, zamijenit će ga opakiji i suroviji klinac.

Čitajte i: Milana Vlaović Kovaček o otvorenim brakovima: ‘Čovjek koji nije u stanju voljeti neizbježno završava u promiskuitetu‘

Mladi su na početku punoljetnosti depresivni i obeshrabreni jer nemaju ono što bi željeli, a na mrežama gledaju svoje idole koji se diče autima i statusnim simbolima. Potrebno je razgovarati, ukazivati i biti strpljiv dok prave riječi ne zaguše buku koju proizvode profesionalni prodavači besmisla, koji zapravo posjeduju malo karizme i puno želje za izlaganjem.

Linker
19. travanj 2024 22:56