Veliko iznenađenje

Među kandidatkinjama za Zagrepčanku godine je i Natalija Prica: ‘Ovo stvarno nisam očekivala‘

Bivša Miss Universe i bliska suradnica zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića iznenađena je, ali sretna i počašćena što se njezino ime našlo u uglednom društvu žena između kojih će se uskoro odabrati ona koja će ponijeti najprestižniju gradsku nagradu, onu za promicanje ženskih i ljudskih prava.

"Iznenađena sam, ali i počašćena sam što se moje ime našlo u društvu uglednica, kandidatkinja za Zagrepčanku godine. Riječ je o lijepoj nagradi i sretna sam zbog toga", kaže 32-godišnja stomatologinja Natalija Prica, zastupnica u aktualnom sazivu Gradske skupštine i dodala da obrazloženju Nade Balen, predsjednice udruge Hrvatskog društva za zaštitu i promicanje ljudskih prava - nema što dodati.

U njemu se navodi da se "gospođa Natalija Prica svojim iznimnim zalaganjem i rezultatima rada kao maksimalno angažirana gradska zastupnica, jedna od najbližih suradnica gradonačelnika Grada Zagreba gospodina Milana Bandića, vrhunski uspješna znanstvenica, te vrlo uspješna stranačka dužnosnica obilježila proteklu godinu u najpozitivnijem mogućem svjetlu i vratila nadu u bolje sutra građankama i građanima Grada Zagreba: posebice djeci i mladima kojima je poruka nade, optimizma i vjere u sebe i u naše društvo danas najpotrebnija".

image
Natalija je oduševljena i jako iznenađena što je predložena što je njezino ime navedeno među nizom uglednica iz našeg društva.
DAMIR KRAJAC/CROPIX

Tema pozicije žena u politici iznimno je Nataliji bliska

Da joj je tema žena u društvu, poglavito u politici, jako važna i bliska, otkrila je Natalija i u intervjuu koji je krajem 2020. godine dala za Jutarnji list. Sama je, kaže, osjetila teret zbog činjenice da je 2011. godine osvojila titulu Miss Universe Hrvatske. "Kada dobijete titulu u svijetu ljepote, ljudi vas isključivo promatraju kroz tu prizmu, kao da ništa drugo niste radili u životu i kao da niste sposobni ni za što drugo. A još pritom ako ste žena, onda postanete predmet stereotipnog doživljavanja. Žalosno je što se 2020. godine žene u politici još promatraju kroz stil i način odijevanja, a ne kroz konkretne poteze i doprinose, način razmišljanja i rezultate rada", rekla je tada Prica.

image
U politiku je ušla rano, a sve kako bi, kaže, napravila bolje društvo za mlade u Zagrebu,
NIKSA STIPANICEV/CROPIX

Živimo u muškom društvu gdje se podozrivo gleda na žene u politici.

"Boli me ta činjenica jer bismo trebali živjeti u svijetu ravnopravnosti. No, kod nas je to više načelan stav nego istinska praksa", dodala je mlada političarka i rekla da generalno ne osjeća pritisak zbog toga što živi životom pod lupom javnosti. Važno joj je, kaže, da fokus bude na njezinom radu - tada pritisak ne osjeća. Politika ju je, rekla je, kao fenomen dugo zanimala. "Bila sam uvjerena da se kroz politiku može pomoći društvu. Imala sam na tom planu neke ideje kako pomoći mladima i njihov život učiniti kvalitetnijim te ih potaknuti da ostanu u Hrvatskoj. Komunicirajući s ljudima iz različitih političkih opcija, shvatila sam da su nekako najotvorenija vrata za nove ideje, ali i ljude upravo u Stranci rada i solidarnosti. Prezentirala sam svoju viziju, razgovarala i raspravljala. Očito su to u stranci prepoznali i odlučili mi dati priliku".

image
Natalija je iznimno zaposlena, osim što je zastupnica u Gradskoj skupštini, ona je i stomatologinja koja radi na doktoratu.
RANKO SUVAR/CROPIX

Osim politikom, Natalija se bavi stomatologijom tepriprema doktorsku disertaciju na Stomatološkom fakultetu, a može se pohvaliti i MBA studijem ekonomije na ZŠEM-u.

Prevelika zaposlenost odrazila se na njezin privatni život, politika joj ne ostavlja dovoljno vremena za obiteljski život niti hobije. Ipak, smatra da je posao koji radi i previše važan. "Stalo mi je do identiteta grada u kojem sam rođena i očuvanja njegova duha. Imamo još puno posla kako bismo Zagreb pretvorili u grad u kojem će svi biti sretni i zadovoljni", optimistična je bila mlada političarka i kandidatkinja za Zagrepčanku godine.

image
Politika joj ne ostavlja puno vremena za privatni život.
IVANA NOBILO/CROPIX

Skupštinski Odbor za javna priznanja zaprimio je i popis ostalih kandidatkinja za najprestižniju gradsku nagradu, koja se dodijeljuje za afirmaciju žena u društvu, ženskih i ljudskih prava, te ravnopravnost spolova, a pobjednici pripada i novčana nagrada od 50 tisuća kuna.

Među njima su Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, radijska novinarka i urednica Ivana Radaljac Krušlin, povjesničarka Andrea Feldman, pjevačica Zdenka Kovačiček, glumice Branka Cvitković i Ksenija Pajić, klinička psihologinja i psihoterapeutkinja Gordana Buljan Flander, politologinja Vedrana Malec, profesorica na Arhitektonskom faklultetu Zrinka Barišić Marenić, bibliotekarka i informatologinja Sanja Bachrach Krištofić, te frizerka Spomenka Krebsz.

Tko će je od njih dobiti saznat ćemo u iduća tri tjedna, kad članovi odbora razmotre pristgle prijave, te Gradskoj skupštini upute na usvajanje svoj prijedlog.

image
Mlada političarka natječe se za titulu koju su nekad nosile i Janica Kostelić te Sandra Perković.
IVANA NOBILO/CROPIX

U proteklih deset godina Zagrepčankom godine proglašene su:

2011. Đurđica Krnjak, bivša radnica Kamenskog - za iznmni doprinos senzibiliziranju javnosti za probleme tekstilnih radnica i predano zagalaganje za ostvarivanje temeljnih ljudskih prava.

2012. Ljubica Matijević-Vrsaljko, odvjetnica - za iznimni doprinos ravnopravnosti spolova, zaštitu žrtava nasilja i besplatno zastupanje žena i djece žrtve nasilja u procesima diljem Hrvatske.

2013. Marija Slišković, predsjednica Udruge Žene u Domovinskom ratu - za iznimnu potporu ženama u razotkrivanju prešućenih ratnih zločina silovanja u Domovinskom ratu.

2014. doc. dr. sc. Vernesa Smolčić, docentica PMF-a u Zagrebu - za razumijevanje problema znanstvenica u Hrvatskoj na području fizike, te doprinosa razvoju ravnopravnih odnosa među spolovima u znanstvenoj zajednici.

2015. prof. dr. sc. Lovorka Galeritić, profesorica Ekonomskog fakulteta u Zagrebu - za senzibiliziranje studenata na pitanja društvne jednakosti na tržištu rada.

2016. Sandra Perković, atletičarka - za iznimne sportske rezultate u dužem vremenskom razdoblju zbog čega je postala uzor mladim sportašicama.

2017. Janica Kostelić, skijašica i državna tajnica - za doprinos afirmaciji žena u hrvatskom sportu.

2018. Mirjana Bohanec Vidović, glumica i diplomatkinja - za promociju nezaobilazne uloge žene u kulturnom, diplomatskom i humanitarnom radu.

2019. dr. sc. Jasna Kovačević, voditeljica Knjižnice i čitaonice Bogdana Ogrizovića - za kontinuirano afirmiranje ženskog književnog, znanstvenog i likovnog stvaralaštva.

2020. Marija Sekelez, glumica i redateljica - za iznimna profesionalna postignuća i organizacijske sposobnosti, te afirmaciju snage ženskih likova u predstavama Gradskog kazališta Žar ptica.

Linker
20. travanj 2024 00:19