‘crveni pokret‘

Mala ženska pobjeda: Ivana Bodrožić i Nevena Rendeli Vejzović otkrile što misle o smanjenju PDV-a na higijenske uloške

Nakon što je Vlada odlučila smanjiti PDV na higijenske uloške, mnogi su pozdravili ovu odluku, a književnica Ivana Bodrožić i voditeljica Nevena Rendeli Vejzović smatraju da bi porez trebalo još sniziti te svim djevojčicama omogućiti besplatne menstrualne potrepštine u školama.

Prvi korak u ženskom “crvenom pokretu” u Hrvatskoj napokon je napravljen - Vlada je smanjila PDV na higijenske uloške s 25 na 13 posto. No, mnogi smatraju kako to nije dovoljno i pitaju se zašto porez nije smanjen na pet posto, s obzirom na to da je riječ o nužnim ženskim potrepštinama. U riječkoj udruzi PaRiter, koja je prije godinu dana objavila porazne rezultate istraživanja o menstrualnom siromaštvu u Hrvatskoj i time pokrenula val reakcija, pozdravljaju ovu odluku Vlade, s nadom da će iduća porezna reforma biti u skladu s preporukama Europske unije - i da će PDV biti smanjen na pet posto. S time se slaže i književnica te aktivistica Ivana Bodrožić.

"Smatram da smanjenje nije dovoljno jer i dalje postoje proizvodi koji se oporezuju nižom stopom nego higijenski ulošci, a oni nisu izbor, nego nužnost na kojoj država zarađuje. Higijenski ulošci u svim školama i fakultetima bi trebali biti besplatni. Sigurna sam da se mogu pronaći sredstva kada bi se na njih prestalo gledati kao na luksuz i žensku stvar, a počelo kao na civilizacijski doseg u uređenom društvu", kaže Ivana Bodrožić.

image

Spisateljica Ivana Bodrožić kaže kako menstrualne potrepštine ne bi trebale biti luksuz

MARKO TODOROV/CROPIX

Kaskamo za drugima

Da je odluka Vlade o smanjenju PDV-a pozitivna smatra i voditeljica te PR stručnjakinja Nevena Rendeli Vejzović, no tvrdi da s njom debelo kasnimo.

"Dok druge države odavno nemaju porez na higijenske potrepštine, mi tek sad uviđamo problem i smanjujemo PDV. Trebali bismo uvesti besplatne uloške u školama i na fakultetima jer su istraživanja pokazala da prevelikom broju djevojčica higijenske potrepštine predstavljaju luksuz. Mislim da smo dužni kao država omogućiti svima pristup onome što bi trebala biti osnovna higijena kod žena", smatra Nevena Rendeli Vejzović.

ČITAJTE I: Vlada najavila smanjenje PDV-a na higijenske uloške i tampone, evo što kažu pokretači inicijative

Većina zemalja Europske unije ima porez na menstrualne potrepštine između 3 i 10 posto, a Irska i Malta ga uopće nemaju. Na svjetskoj razini su bez poreza Australija, Kanada, Indija, Kenija, Nikaragva, Malezija, Tanzanija, Uganda te Trinidad i Tobago, a od prošle godine i Velika Britanija. Škotska je prva zemlja na svijetu koja je krajem 2020. uvela Zakon o menstrualnim potrepštinama koji omogućuje besplatne uloške i tampone svim ženama, a mogu ih uzeti na posebnim automatima.

image

Nevena Rendeli Vejzović misli da kaskamo za drugim europskim zemljama

DARKO TOMAS/CROPIX

Situacija u Hrvatskoj daleko je od tog ideala. Gloria je među prvima pisala o rezultatima istraživanja PaRitera i žalosnoj činjenici da naša zemlja ima drugi najviši PDV na menstrualne potrepštine u Europi. Istraživanje je pokazalo kako čak 10 posto žena u Hrvatskoj nema dovoljno menstrualnih potrepština da ih mogu mijenjati kad žele pa isti uložak ili tampon, kako bi uštedjele, nose dulje od šest pa čak i osam sati. Isto toliko ih si ne može priuštiti sredstva protiv bolova tijekom menstruacije, a njih 3,6 posto kad nema novca za uloške koriste toaletni papir, gazu, krpe, komade tkanine.

Potaknuta ovim saznanjima, udruga PaRiter je u suradnji s više saborskih zastupnica u studenom 2021. pokrenula Inicijativu za smanjenje poreza na menstrualne potrepštine na pet posto. Iako su u svojoj peticiji prikupili 24.292 potpisa, Vlada je prijedlog odbila.

Srećom, u međuvremenu su mnoge jedinice lokalne i regionalne samouprave, škole i fakulteti iz vlastitih sredstava osigurali besplatne menstrualne potrepštine svojim polaznicama. No, treba li rješavanje tog problema ostati na lokalnim jedinicama i pojedinim školama? Možda bi to trebao biti drugi korak u borbi protiv menstrualnog siromaštva.

Slobodni dani

Iako to u Europi nije običaj, plaćeni slobodni dani ženama koje pate od bolnih menstruacija u Aziji davno su stečeno pravo. Primjerice, u Japanu je menstrualni dopust ozakonjen još 1947., a slobodne dane zbog menstruacije moguće je koristiti u Južnoj Koreji, Indoneziji, na Tajvanu i Filipinima te u nekim kineskim pokrajinama. U Europi zasad ne postoji država koja je ozakonila plaćeni dopust zbog jakih menstrualnih bolova. Bila su dva pokušaja: prvi put 2017. u Italiji, a drugi 2019. u Rusiji. Oba prijedloga su odbijena. I naše sugovornice su oko te teme podijeljenog mišljenja. Nevena Rendeli Vejzović je protiv takve ideje jer smatra da žene ne trebaju ‘popuste’, nego ravnopravnost. Ivana Bodrožić bi podržala takvu inicijativu jer vjeruje kako bismo - da kojim slučajem muškarci imaju menstruaciju - bili mnogo podrobnije upoznati sa svim detaljima nelagoda i prepreka koje to donosi.

ČITAJTE I : Stop menstrualnom siromaštvu: Sandra Krpan omogućila besplatne uloške učenicama svih osnovnih škola u Rijeci!

Linker
17. travanj 2024 16:41