‘MADAME X‘

Madonna - živi da bi kršila pravila: Buntovnici su najvažnija djeca, a sama je izgubila majku kada je imala svega pet godina

Premda ju je kritika odavno pokopala, komentirajući da naprosto više nema što za reći, o ikoni popa i majci šestero djece, koju ljubi 36 godina mlađi frajer, ponovno se priča - zahvaljujući novom dokumentarcu ‘Madame X‘.

Preselila sam se u New York kad mi je bilo 19 godina. Upisala sam se u školu Marthe Graham, gdje smo imali neku vrstu uniforme. No, nema tog pravila koje nisam odmah morala prekršiti. Počela sam intervenirati na svojoj odjeći, nositi najlonke s rupama, afroameričke pletenice uz glavu koje sam si dala napraviti u Harlemu... i malo pomalo, našla sam se u problemu sa svojim učiteljima. Što me iznimno veselilo! Tako Madonna Louise Ciccone (63) opisuje svoje njujorške početke u novom dokumentarnom filmu “Madame X”, koji se upravo pojavio na američkim streaming servisima. “Madame X” se zove i njezin najnoviji, četrnaesti album, a to je bio naziv i njezine velike turneje započete prije pandemije, koju je morala naglo prekinuti.

Jednog dana, govori Madonna, nakon serije odjevnih ispada, velika balerina Martha Graham pokucala joj je na vrata i rekla, držeći se uspravno i zastrašujuće ponosito kao kraljica, da se pravila moraju poštovati i da će je morati zamoliti da ode iz njezine škole. Madonna tvrdi kako joj je smjelo odvratila da Graham ne bi nikad transformirala svijet baleta da nije kršila pravila, izbacila baletne tutice, promijenila zadane koreografije... To je bila prva mala Madonnina pobjeda u New Yorku, kamo je došla 1978. iz rodnog Michigana, sa samo 35 dolara u džepu.

image
Jedna od njenih najdražih fotografija je ona s majkom Madonnom Louiseom Fortin
B4859/AVALON/PROFIMEDIA

Posvađala se sa strogim, patrijarhalnim ocem katolikom, naglo prekinula studij za koji je dobila stipendiju jer je bila odlikašica u gimnaziji i došla se boriti da stvori ime i postane netko. Nakon nekog vremena, pričala je, bila je već sita siromaštva, smrdljivih haustora u kojima je živjela, stalnog razmišljanja što će sutra jesti... U početku je zarađivala sitniš kao model za aktove na likovnoj akademiji. - Dat ću ti novo ime, Madame X - rekla joj je tad velika balerina, objasnivši da se svaki dan suočava s njezinim novim identitetom i da je za nju misterij. Madonna tvrdi da joj je na to samo uzvratila - Izvrsno! Hvala vam. Navodno se sjetila tog razgovora četrdeset godina kasnije i Madonnin najnoviji avatar postala je tajanstvena Madame X s crnim povezom preko oka.

- Ona je tajna agentica koja putuje svijetom, mijenja svoje identitete, bori se za slobodu, donosi svjetlo na mračna lica. Madame X je plesačica, profesorica, državnica, domaćica, jahačica, zato čenica, studentica, majka, dijete, učiteljica, časna sestra, pjevačica, svetica, kurva, špijunka u kući ljubavi - tako Madonna opisuje Madame X.

image
Warrenom Beattyjem u filmu ‘Dick Tracy’, 1990.
©WALT DISNEY CO./COURTESY EVERE

Madonna zapravo ne izmišlja kad govori o sebi kao o tajnoj agentici koja putuje svijetom pokušavajući napraviti nešto dobro, ma koliko se neki tome ismijavali. Naime, da bi mogla pronaći nadahnuće, steći nova iskustva i upoznati nove umjetnike, Madonna dobar dio života provodi u avionu, leteći s jedne svoje adrese na drugu, treću... U središtu Londona, u četvrti Marylebone, ima kuću u georgijanskom stilu koju je jedna novinarka opisala kao poveliko veleposlanstvo, ima stan na Upper West Sideu u New Yorku, koji je kupila tek nakon potpisanog specijalnog odobrenja ostalih vlasnika - a jedva su je prihvatili jer ne žele paparazze ispred ulaza. Sudskim putem su je natjerali da nikada djecu ne smije ostaviti samu u stanu da ne bi tulumarila. Ima i veliko imanje u brdima Los Angelesa. Nedaleko od Lisabona 2017. kupila je ogromnu palaču iz 18. stoljeća u maorskom stilu, na vrhu brda, sa starim perivojem s jezercem, izvorima i slapovima, fontanama, bujnom vegetacijom. Ta je palača UNESCO-ov spomenik svjetske kulturne baštine, nitko je godinama nije želio kupiti jer se raspadala i Madonna joj je odlučila vratiti stari sjaj.

image
Na obiteljskom odmoru u Italiji s blizankama Estere i Stelle Ciccone, Lourdes Leone, Mercy James, Roccom Ritchiejem i Davidom Bandom
B4859/AVALON/PROFIMEDIA

Madonna je davno ispričala da je doživjela epifaniju, iznenadni bljesak spoznaje, dok je sjedila u jednoj od svojih golemih, savršeno uređenih kuhinja - navodno je veoma uredna i sve su joj kuće održavane poput najskupljih hotela, vjerojatno zbog “PTSP-a” od prljavog East Villagea gdje je stanovala kad se doselila u New York.

- Tu vidim puno rasplesane djece, inače sve ovo nema smisla - rekla je samoj sebi. Pomišljeno - učinjeno. Sad ima šestero djece, dvoje biološke i četvero usvojene, iz Malawija. Najmlađa djeca zovu je Mambo, što je spoj imena plesa i riječi mama, jer neprestano s njima pleše, radi im koreografije i to često objavljuje na Instagramu. Zadnje je 2017. usvojila blizanke Estere i Stelle, kad im je bilo nepunih šest godina. Djevojčice su stvorene za ples, uživaju imitirajući mamu i brata Davida. Madonna je na Instagramu, neposredno nakon što ih je usvojila, objavila njihov preslatki, dirljivi video kako veselo i vješto plešu na maminu pjesmu “Holiday” koju prvi put čuju. Davida Bandu usvojila je kao bebu još 2006., a djevojčicu Chifundo Mercy James 2009. kad je imala četiri godine. Tek se bila razvela od drugog muža, engleskog redatelja Guya Ritchieja, i vlasti iz Malawija jedva su joj dopustile da usvoji Mercy.

- Imala je malariju, a David jaku upalu pluća. Dok sam ih držala u rukama, šaptala sam im na uho da ću se uvijek za njih brinuti - ispričala je.

image
Njenu karijeru obilježile su drastične vizualne promjene identiteta
TIMOTHY A. CLARY

Napade koje je doživjela kad je odvela Davida sa sobom u Englesku iz Malawija Madonna pripisuje zazoru koji vlast osjeća prema njezinoj dobrotvornoj organizaciji Raising Malawi, koja upozorava na milijun siročadi i 70.000 djece u toj zemlji na jugoistoku Afrike koja žive s HIV-om. Kad je u New Yorku primala nagradu neprofitne organizacije Glaad koja se bavi promicanjem prava LGBT zajednice, Madonna je ispričala da je bila itekako svjesna kako oko nje od AIDS-a na sve strane umiru njezini dobri prijatelji, poput slikara Keitha Haringa, dok ona radi na tome da postane “ikona, božica pop-glazbe naoko savršenog života”. Upravo zato osnovala je neprofitnu organizaciju za pomoć Malawiju.

Kad je usvojila blizanke, Madonna je odlučila što je moguće više vremena provoditi s majkama i djecom njihove dobi, najviše s dugogodišnjom prijateljicom Rosie O’Donnell.

Rosie tvrdi da je Madonna predivna mama, puno stroža od nje i da su zbog toga Madonnina djeca “slatka, predivna, pristojna”. Posvećenost ideji majčinstva povezana je s time što je Madonna sama izgubila voljenu majku, po kojoj je i dobila ime, kad joj je bilo samo pet godina. Umrla je od raka dojke i možda je i to kod Madonne pokrenulo snažan instinkt za preživljavanje. Čini se da Madonna uz svoju djecu zaista uživa. Za Davida je napisala da je pametan, spretan, veliki plesač, koreograf i sportaš i da će jednom postati predsjednik Malawija. Najviše zbog Davida preselila se s djecom u Portugal jer je on želio ići u najbolju profesionalnu školu za nogometaše. U Portugalu je nastao i album i dobar dio filma “Madame X”. U dokumentarcu priča o tome kako se u početku u Lisabonu osjećala usamljeno, izolirano na svom velikom imanju. Bila je nesretna, bez obzira što su djeca bila sretna. Nedostajala joj je kreacija jer bez nje ne može živjeti. No, onda ju je netko pozvao na jednu kućnu zabavu, počela je upoznavati lokalne glazbenike i razmišljati o tome da nešto s njima napravi.

Čitajte i: Daniel Craig i njegov gorko-slatki rastanak od Bonda: Uloga koja mu je promijenila život, donijela mu je i probleme

Njezin album “Rebel Heart” iz 2015. kritika je sasjekla, pisalo se da Madonna nema više što reći. Čini se da je kritike veoma teško primila. U jednom intervjuu New York Timesu rekla je da su neke snimke preuranjeno iscurile van i da se doslovno osjećala silovana. Madonna i sebe i svoj rad neobično ozbiljno shvaća, veoma je stroga s rijetkim novinarima koje pripusti blizu, ne trpi “glupa, personalna pitanja”. Da nije takva, vjerojatno ne bi bila najuspješnija glazbenica na svijetu, prema časopisu Forbes koji njezino bogatstvo procjenjuje na 850 milijuna dolara. Ona pati od nesanice, gotovo oduvijek, i noću jako puno čita, zna mnogo o umjetnosti, prati sve što se događa u glazbi, putuje i upoznaje ljude za koje misli da će je nadahnuti. Bivša katolkinja koja je izgubila vjeru i koju je Vatikan jednom oštro osudio zbog pervertiranja kršćanskih simbola, postala je religiozna, sljedbenica judaističke kabale na koju se često referira. Recimo, na jednu od postavki kabale - Tamo gdje ima najviše svjetla, ima i najviše mraka. Shvatila je preko svojih humanitarnih putovanja koliko su svijet i život kompleksni.

image
U filmu ‘Evita’ s Jonathanom Pryceom, 1996
©BUENA VISTA PICTURES/COURTESY

- Čudno je to da što čovjek više zna, što je strastveniji oko života, što osjeća više radosti ili nadahnuća, to je i više zgrožen ljudima, čovječanstvom - pokušala je jednom objasniti svoju spoznaju o “paradoksu života”. U engleskom Guardianu njezin novi album kritičar je nazvao najbizarnijim dosad, upravo zbog sličnih filozofiranja o spašavanju svijeta i svim zlima koja nas okružuju. Ismijao je pjesmu “Killers Who Are Partying” u kojoj se pojavljuje kao “bijela spasiteljica” i pjeva da će ona biti Afrika ako se Afrika bude zatvarala, bit će siromašna ako siromašne ponižavaju, bit će dijete ako djecu eksploatiraju, islam ako mrze islam, bit će žena ako neku siluju i srce joj se slama... No, napisao je i da je vjerojatno u jednom trenutku, nakon očajavanja zbog lošeg prethodnog albuma, pogledala samu sebe u ogledalo i rekla otprilike: “Gonite se svi, ja sam Madonna!” i napravila album koji upečatljivo integrira latinoamerički pop, ali i sve moguće žanrove world musica koje je upoznala u Portugalu, od fada i batuque tradicije s Capo Verdea do brazilskog baile funka, koji nazivaju i favela funk. Ovoga puta, bez obzira na negativne kritike, Madonna je opet pronašla svoj novi identitet koji na čudan način odgovara duhu vremena. Mnogi su njezin novi album kritizirali, kao što su prije toga ismijali njezin začuđujući nastup na Pjesmi Eurovizije 2019. No, uzbudio je duhove, o njemu se priča, a to joj je nakon svega bilo važno.

Čini se da je Madonna opet sretna. U Italiji je u kolovozu proslavila svoj 63. rođendan i pokazala mnoštvo fotografija na Instagramu s dečkom Ahlamalikom Williamsom (27). Upoznali su se još 2015. kad ga je izabrala za jednog od plesača na turneji “Rebel Hearts”. Talentirani plesač i koreograf i 36 godina starija Madonna počeli su hodati prije dvije godine. Sretni su skupa, upoznala je i njegove roditelje koji ponavljaju, otprilike, da su i oni zadovoljni ako je zaljubljeni par sretan kako se čini. Visoki, vitki Ahlamalik rado se druži s Madonninom mlađom djecom, s njima pleše, s njom i vježba.

Čitajte i: Mučna borba za život Michaela Schumachera: Bio je i ostao vjeran jednoj ženi, ali i adrenalinu

Na ulicama talijanskog grada Lecce slikala se s mlađom djecom, ali i s kćeri Lourdes Leon (24), manekenkom, koju je dobila u vezi s osobnim trenerom Carlosom Leonom.

Ostavila ga je kad je Lourdes bilo samo nekoliko mjeseci, no ostali su prijatelji. Na proslavi je bio i sin Rocco (21), student umjetnosti na prestižnoj londonskoj akademiji Central Saint Martins, kojeg je dobila u braku s Guyem Ritchiejem, jedinim muškarcem u njenom životu koji ju je javno izvrijeđao. Njezin prvi muž Sean Penn uvijek je tvrdio da je s njom bilo teško, ali i uzbudljivo i da će je uvijek voljeti. No, iako je Guy navodno od nje uspio izvući 75 milijuna dolara u razvodu jer nije potpisala predbračni ugovor, izjavio je za britanski tabloid da ju je morao ostaviti zbog njezine opsesije četverosatnim vježbanjem dnevno: osjećao se kao da u krevetu “grli hrpu žlundre”. Zbog toga joj navodno zadnjih 18 mjeseci braka nije ni prišao i spavali su odvojeno. Srećom, Madonna se od te skandalozne uvrede oporavila i danas je njezin Instagram prepun fotografija s Ahlamalikom koji je grli, ljubi, drži nježno ruku na njezinom bedru, pleše s njom zaljubljeno.

image
Od 2019. u vezi je s plesačem Ahlamalikom Williamsom, koji je iznimno blizak s njenom djecom
B4859/AVALON/PROFIMEDIA

Čitajte i: Jedna je ‘Mutti‘: Nakon 16 godina Europa ostaje bez Angele Merkel, skromne kćeri luteranskog svećenika i prosvjetne radnice

Vrijedna umjetnička kolekcija

Kad je tek počela nastupati, Madonna je jedno vrijeme živjela s tada nepoznatim umjetnikom Jeanom-Michaelom Basquiatom, danas kultnim sudionikom njujorške underground scene tog vremena, o kojem je snimljen i biografski film nakon njegova samoubojstva. Kad su prekinuli, Basquiat je navodno uzeo sva svoja platna koja joj je darovao i obojao ih u crno. Tad je počeo ozbiljan, upućen Madonnin interes za umjetnost. Danas njezinu kolekciju procjenjuju na 100 milijuna dolara. U njoj ima djela francuskog avangardista Fernanda Legera, a posjeduje čitav muzej najpoznatijih djela poljske art deco slikarice Tamare de Lempicke. Posebno voli sliku Fride Kahlo ‘Moje rođenje’, kao i njezin autoportret s majmunom te djelo Fridinog ljubavnika Diega Rivere. Ima i Picassa, ali i moderne umjetnike poput Damiena Hirsta i Marilyn Minter. Kupila je i brojne originalne fotografije velikih majstora poput Mana Raya, a u kupaonici u Londonu na zidu joj visi originalni Lennonov rukopis pjesme ‘Imagine’.

Linker
18. travanj 2024 19:07