Glorijina junakinja 2020.

Ljudi kakve trebamo! Osječka dogradonačelnica izborila se za parove koji prolaze potpomognutu oplodnju

Žana Gamoš diplomirana je pravnica, osječka je dogradonačelnica i majka dvoje djece. U svojoj borbi za majčinstvo prošla je kroz 17 pokušaja umjetne oplodnje - no, nije tu stala. Nakon vlastite, pokrenula je akciju za sve svoje sugrađane. I uspjela!

Hrabra osječka dogradonačelnika Žana Gamoš objavila je izvrsne vijesti. Naime, Grad Osijek novom demografskom mjerom sufinancirat će potpomognutu oplodnju do 60 posto! Gamoš je time ostvarila svoj veliki i davno zadani politički cilj.

"U više sam navrata isticala važnost rješavanja ovog demografski važnog problema, danas konačno sa zadovoljstvom mogu predstaviti kvalitetno rješenje. Osječanke i Osječani, bračni i izvanbračni partneri, koji na svom putu do ostvarenja roditeljstva prolaze postupak medicinski pomognute oplodnje, od danas imaju mogućnost ostvariti financijsku potporu za troškove postupaka koje su prošli u Osijeku, RH ili inozemstvu. Grad Osijek osigurao je 500 tisuća kuna za ovu godinu s čime nastojimo poboljšati pozitivan demografski trend na području našeg grada", objavila je Žana Gamoš na svom Instagramu.

"Svi koji su ih prošli, kao i članovi njihove uže i šire obitelji, prijatelji i drugi bližnji znaju kako su postupci medicinski pomognute oplodnje emotivno i fizički iscrpljujući, a ako nisu ostvareni na teret Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, postupci su i iznimno financijski visoki i troškovi sežu i do 30 tisuća kuna, 7 tisuća eura inozemstvo", dodala je dogradonačelnica Osijeka i osobno se ponudila građanima odgovoriti na sva pitanja koja ih zanimaju, a koja eventualno nisu dobili na službenim stranicama Grada Osijeka.

Čitajte i: Čak 17 pokušaja potpomognute oplodnje! Osječka dogradonačelnica otkriva sve o borbi da postane majka

Ako itko o temi potpomognute oplodnje zna puno i može iz svih aspekata govoriti o cijelom procesu, onda je to upravo Žana Gamoš. Diplomirana pravnica prošla je kroz čak 17 pokušaja umjetne oplodnje - njezin put do majčinstva bio je mukotrpan, no sve se, kaže, isplatilo.

Svoju ispovijest za magazin Gloria ispričala je u lipnju 2020. godine, kada je bila prva žena koja je podigla 'onaj' prst i poručila Miroslavu Škori da se mani ženskih tema. Podigla je dogradonačelnica prst sa širokim osmijehom i uz poruku: "Milo moje, evo damski odgovor na džentlmensko razmišljanje genijalaca koji imaju savjete što silovana žena treba napraviti. Pa se posavjetuj!". Ono što je uslijedilo, nije mogla ni zamisliti. Stigla joj je velika podrška, no i pogrdni, seksistički komentari. U svemu tome uz nju je bila i ostala njezina obitelj.

Čitajte i: Žana Gamoš i Marta Divjak: Kad je trebalo podići glas za prava žena i djece - one su bile prve

Nema predaje!

Baš kao i onda kada se borila za majčinstvo - suprug Viktor čvrsto je stao iza svoje snažne supruge. - Oduvijek sam sanjala o velikoj obitelji s četvero - petero djece, no nikako nisam uspijevala ostati trudna. Kad smo shvatili da nešto nije u redu, otišli smo prvo u bolnicu u Osijeku, a nakon toga u Zagreb. Bila sam na postupcima potpomognute oplodnje u KB-u Sveti duh i KBC-u Sestre milosrdnice, da bi mi nakon pet neuspjelih pokušaja jedan liječnik u privatnoj klinici rekao: "Nemate nikakve šanse, odustanite". Prvo sam isplakala more suza, a onda smo odlučili da se nećemo predati - govori Žana.

image
Ova političarka i pravnica bori se za one čiji se glas ne čuje. Na nju su zbog toga ponosne i snažne žene iz njezine obitelji - majka, sestra, svekrva, tetka.
IVAN PERIC/CROPIX

Iduća stanica bila im je bolnica u Mariboru, gdje je postupak vodio dr. Veljko Vlaisavljević. Na njihovu neizmjernu sreću - uspio je iz prvog pokušaja. - Trudnoća mi je bila najljepše razdoblje u životu. Bila sam doslovce blažena, na trenutke mi se činilo da hodam pola metra iznad zemlje od sreće. A kad sam napokon primila našeg Antu u ruke, nisam ga se mogla nagledati. Ljubila sam mu prstiće, mirisala kožu, mazila kosicu... Pomislila sam: ovaj sam osjećaj čekala cijeli život. Od svih mojih životnih uloga, najvažnija mi je biti dobra majka - kaže Žana, kojoj je Viktor pomagao u svemu.

image
Uza sve što radi, Žana ima i vrt u kojem uzgaja vlastita poljoprivreda dobra.
IVAN PERIC/CROPIX

Olakšavanje skupog procesa značajno bi moglo pomoći i demografsku sliku Osijeka!

Ova sjajna žena kasnije je prošla još nekoliko pokušaja umjetne oplodnje, a onda je stigla i kćerkica Franka. I tada i sada - kao jedan od svojih političkih ciljeva, Žana Gamoš ima upravo olakšavanje procesa potpomognute oplodnje ljudima koji će kroz njih tek proći. Uspjela je svojim Osječanima omogućiti sufinanciranje ovog skupog procesa, a time doprinijeti i natalitetu svog grada.

Ne trebamo, stoga, posebno objašnjavati zašto je Žana Gamoš na kraju protekle godine bila jedna od Glorijinih Junakinja 2020. Borba za prava žena, borba za pomoć pri potpomognutoj oplodnji, borba za one čiji se glas ne čuje - ova žena jedna je od junakinja kakve trebamo!

Linker
18. travanj 2024 14:14