kraj nakon tri desetljeća

Kronologija ljubavi: Lei i Zvoni Bobanu ostvario se san o petero djece, ali jedan drugi koji su sanjali srušio se kao kula od karata

- Želim barem petero klinaca - govorio je bivši kapetan hrvatske nogometne reprezentacije još na početku svoje veze s Leonardom. Želja im se i ostvarila, posvojili su četvero predivnih mališana, a onda je za 15. godišnjicu braka stigao najljepši dar – Leina trudnoća i rođenje kćeri Ruže. No, želja za vječnom ljubavi u koju su oboje vjerovali nije se ostvarila. Par se razišao nakon više od tri desetljeća zajedničkog života.

Godina je 1989., mlada Leonarda prodavačica je u jednom zagrebačkom butiku, a Zvonimir Boban perspektivni Dinamovac koji slučajno ulazi u taj butik kako bi kupio sako, ali ostaje zatečen Leonardinom ljubaznošću i manekenskom ljepotom. Nema hrabrosti prići joj pa dolazi više puta promijeniti sako pod izlikom da mu ne odgovara. Nakon nekoliko dolazaka, ipak skuplja hrabrost i poziva je na spoj.

Leonarda i Zvonimir Boban uskoro postaju jedan od najzanimljivijih i najomiljenijih parova hrvatske scene. A da je riječ bila o pravoj ljubavi dokazali su već dvije godine kasnije kada je Lea odlučila otići s njim u Milano na deset godina jer mu je ponuđen ugovor s AC Milanom.

Vjenčanje u Milanu

U prosincu 1993. vjenčali su se u milanskom matičnom uredu, a slavlje se održalo u otmjenom talijanskom restoranu. U lipnju 1994. organizirali su raskošno crkveno vjenčanje u Zagrebu, u crkvi Sv. Marka. Leonarda je blistala u vjenčanici talijanskog dizajnera Lorenza Rive.

image
Privatni album

Čitajte i: Razišli su se Zvone i Lea Boban: ‘Nadam se da će ljudi shvatiti delikatnost ove odluke‘

Prva kći Marija

Godina koja je unijela najveće promjene u njihove živote i obogatila ih emocijama koje do tada nisu poznavali bila je 1996. Iako isprva Zvone nije bio spreman na posvojenje djeteta, kasnije je ispričao kako im je to bila jedna od najboljih odluka u životu – posvojenje djevojčice Marije.

'U početku sam govorio Lei da bi valjalo malo pričekati dok ne dođu naša djeca, pustiti vremenu da pokaže koliko je ravnoteže u našem životu pa se tek onda odlučiti na posvajanje. Ali kad je ta odluka sazrela u nama, više nas ništa nije moglo pokolebati. Lea i ja zavjetovali smo se u Međugorju da ćemo djevojčici, ako je ikada budemo imali, dati ime Marija. Marija je majka svih nas, to je ime uzvišeno i sveto, naše je, tako se zove i moja majka, ono u sebi sadržava svetost, religioznost, tradiciju, povijest, svu moju i Leinu ljubav. Sve nas veže uz našu Mariju', rekao je tada Boban. Ni njegova supruga Lea nije krila sreću zbog odluke koja im je promijenila život.

image
Goran Mehkek/CROPIX

'Marija je preslikana ja, stalno lutkama navlači krpice, a i ona se jako voli odijevati. Ja sam joj velik uzor u svemu i stalno me oponaša i hvali', kazala je.

Čitajte i: Novi početak u Zürichu: Leonarda Boban na pragu pedesete ponovno ispred kamera

Pet godina nakon Marije posvojili su i dječaka Gabrijela, a 2007. obitelj su postali i za dvoje blizanaca, posvojili su djevojčicu Martu i dječaka Rafaela.

Unatoč neizmjernoj sreći Lee i Zvone Bobana s četvero posvojene djece, par je i dalje ustrajao u želji da dobije biološko dijete. To im se i ostvarilo samo godinu dana kasnije – na 15. godišnjicu braka, 2008. Lea je saznala da je trudna. No, suočeni s tužnim iskustvom iz 2001., kad je Leonarda izgubila bebu, bračni par Boban bio je oprezan u očekivanjima i izjavama. Zahvaljujući golemoj pozitivnoj energiji, ali i Zakonu o umjetnoj oplodnji, nakon dugih 17 godina čekanja, u studenom 2009. na svijet je stiglo njihovo prvo biološko dijete – djevojčica Ruža.

image
Andrija Zelmanovic

40 dana suza za Ružu

Iako je mogla birati privatne poliklinike u kojima će roditi, Ružu je na svijet donijela carskim rezom u zagrebačkoj bolnici Merkur u 41. godini života. Djevojčica je imala samo dva kilograma, a kako je rođena ranije, morali su je odmah preseliti u Vinogradsku bolnicu na specijalizirani odjel za nedonoščad.

"Još ne mogu vjerovati da sam rodila. Beba je preslatka. Tako je sitna, malena, ali vrlo živa. Rodila sam carskim rezom u bolnici Merkur, s epiduralnom anestezijom, jer sam željela biti posve svjesna i vidjeti svoju bebu čim dođe na svijet. No ruke su mi bile 'razapete' - na obje sam nešto dobivala intravenozno - i nisam je mogla primiti. Položili su mi je na obraz, bila je sićušna kao mačkica, čitava mi je stala na lice. Kako je rođena ranije, morali su je odmah premjestiti u bolnicu u Vinogradskoj. Ja u jednoj bolnici, ona u drugoj, plakala sam cijele dane, doktori su me počeli izbjegavati, okretati glavu kad bi me ugledali u suzama. Četvrti dan nakon carskog reza tražila sam da me puste van na moju odgovornost jer sam bila odlučna da vidim Ružu i da je kasnije dojim. Počela sam se izdajati već u bolnici, a kad sam došla doma, nisam mogla voziti zbog reza pa me Zvone u nekom poluležećem položaju dvaput dnevno vozio kod Ruže da se malo družimo, da je nahrane na bočicu mojim mlijekom. Bila je 40 dana u bolnici, ja sam 40 dana plakala; Zvone je morao smirivati situaciju radi djece", rekla je tada Lea.

Slavni supružnici često su naglašavali kako svoje petero djece vole jednako te da je razlika samo u tome na koji su način postali njihovom djecom. I dalje će ostati tako – samo će mama i tata nakon dugih trideset godina - živjeti na dvije adrese.

Linker
05. travanj 2024 00:41