IZMEĐU ČEKIĆA I NAKOVNJA

Kraljičinom mezimcu nema pomoći: Sudac je već zakazao glavnu raspravu u tužbi za seksualno zlostavljanje

Nisu uvaženi ključni argumenti obrane da se zbog tužiteljičine nagodbe s Jeffreyjem Epsteinom odbaci tužba protiv člana britanske kraljevske obitelji.

U obljetničkoj i svečarskoj godini u kojoj slavi sedam desetljeća na tronu britanske monarhije kraljica Elizabeta II. vjerojatno će biti prisiljena donijeti svoju intimno najtežu odluku ikad - o oduzimanju svih titula i ovlasti svom mezimcu i ljubljenom sinu.

Otkako je njujorški sudac Lewis A. Kaplan sredinom siječnja odbacio zahtjev za odbacivanje tužbe zbog seksualnog zlostavljanja maloljetnice koju je Virginia Giuffre podnijela protiv princa Andrewa (61), kraljičinom mezimcu budućnost je, čini se, ispisana crnim slovima.

Sudac je, naime, u svojoj riječi zaključio da izvansudska nagodba koju je je Giuffre 2009. zaključila sa svojim zlostavljačem Jeffreyjem Epsteinom ne predstavlja nikakvu prepreku za njezinu tužbu protiv Vojvode od Yorka. Podsjetimo da Giuffre princa tuži da ju je tri puta seksualno napastovao kao 17-godišnjakinju, što on uporno poriče.

Sudac Kaplan je u obrazloženju svoje odluke naglasio da će član britanske kraljevske obitelji imati priliku iznijeti sve svoje druge dokaze i argumente u sudnici sredinom rujna ove godine, a do 14. srpnja obje strane moraju dostaviti popis svjedoka (s ne više od dvanaest imena) koji mogu vjerodostojno posvjedočiti što se prije dva destljeća točno događalo.

image

Sada mu više ni kraljica ne može puno pomoći.

AA/BACKGRID UK/PROFIMEDIA

Kako je američki pravni sustav mnogo izravniji i nemilosrdniji od britanskog, tako bi Vojvodi od Yorka u sudnici na naplatu mogli stići svi računi iz prošlosti.

Između ostalog i izjave u televizijskom razgovoru u emisiji Newsnight kad je voditeljici Emily Maitlis između ostalog rekao da "da ne žali zbog svog prijateljstva s Epsteinom". Uz to će pred porotom morati jednoznačno odgovorati na pitanja koja se tiču svih aspekata njegovog odnosa s tužiteljicom.

Čitajte i: Teško zdravstveno stanje glazbene dive: Celine Dion više ne može ustati iz kreveta

Pod posebnim povećalom bit će njegovi posjeti Epsteinovim adresama u New Yorku, Palm Beachu i na Djevičanskim otocima, ali i njegov famozni alibi za 10. ožujka 2001.

Javno je, naime, izjavio da tada nije mogao općiti s Virginiom Giuffre u rezidenciji Belgravia jer je kćer Beatrice u četiri poslijepodne odveo na pizza party u Wokingu za što će vrlo brzo morati iznijeti konkretna imena svjedoka i dokaze.

image

Sad je konačno, vojvoda od Yorka neće moći izbjeći suđenje.

RAY TANG/LNP/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Tužiteljičin tim već je od suca Kaplana zatražio pomoć da se kao svjedoci iz Ujedinjenog kraljevstva pred porotu izvedu Robert Olney, vojvodin bivši konjušar koji je u Epsteinovom imeniku bio zaveden kao osoba za vezu s princom Andrewom, te stanovita Shukri Walker koja je Giuffre i vojvodu vidjela u zajedničkom izlasku u noćnom klubu Tramp.

Jedini tračak nade još mu predstavlja mogući pravni manevar koji će vjerojatno podnijeti njegovi odvjetnici. Oni će, tvrde upućeni, pokušati osporiti Guiffreino pravo na savezno suđenje, jer već 19 godina boravi u Australiji, a na to pravo imaju isključivo američki rezidenti. Druga mnogo manje vjerojatna mogućnost je da zatraže izuzeće suca Kaplana, a jedna od mogućih opcija je i postizanje izvansudske nagodbe s tužiteljicom. To bi doduše potpuno uništilo imidž princa Andrewa, jer bi u javnosti nakon toga bio okarakteriziran ne samo kao zlostavljač, nego i kao kukavica.

image

Jedno samo ostaje još uvijek napoznanica - što o svemu misli Sarah Ferguson.

TIM ROOKE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL /PROFIMEDIA

Čitajte i: Odzvonilo mu zbog optužbi za seks s maloljetnicom: Princ Andrew mogao bi ostati bez svih titula i ovlasti

Princ Andrew kao strani državljanin može i pod egdiom zaštite članova vlastite obitelji potpuno ignorirati zahtjeve tužiteljice i američkog suda, što dosad nije činio. No, i to bi mu se na kraju u očima javnosti obilo o glavu.

Krug oko Vojvode od Yorka se u svakom slučaju polako zatvara, a najbolji komentar cijele situacije možda ipak daju stihovi "tko bi gori, eto je doli" iz prvog pjevanja Gundulićeva epa Osmana.

Linker
16. travanj 2024 05:19