OKRUTNA I PREMA OBOŽAVANOM OCU

Krajnje opasna protivnica iz noćne more! Tko je Marine Le Pen?

Francuska političarka ušla je u drugi krug francuskih predsjedničkih izbora zahvaljujući zanatu koji je učila od oca, desničara Jean-Marie Le Pena, da bi ga kasnije izbacila iz vlastite stranke jer su joj njegovi stavovi naškodili.

Francuski su birači u završni krug predsjedničkih izbora ponovno propustili iste suparnike kao i prije pet godina: socijalist Emmanuel Macron bori se za drugi mandat protiv krajnje desničarke Marine Le Pen. Macron je 2017. u drugom krugu nadmoćno pobijedio Le Pen, no ona je u međuvremenu postala mnogo tvrđi politički orah. Analitičari ipak predviđaju da će Macron ponovno dobiti bitku za Elizejsku palaču, ovaj put tijesno. Jesu li pogodili, znat će se kad završi glasanje 24. travnja.

image

Jedan od uzora joj je Ivana Orleanska

PAUL COOPER/SHUTTERSTOCK

Liberalna Francuska već desetljećima strepi od prezimena Le Pen, a taj strah u kosti utjerao im je Marinin otac, reakcionarni političar Jean-Marie Le Pen, osnivač patrijarhalne, konzervativne, ksenofobične, populističke i ultranacionalističke stranke Nacionalna fronta. Premda je vapio za sinom, u kolovozu revolucionarne 1968. dobio je treću kćer - Marion Anne Perrine Le Pen. Osam godina kasnije umalo ju je izgubio. Jedne noći u studenome 1976. nikad otkriveni počinitelj aktivirao je 20 kilograma eksploziva pred zgradom gdje je korifej francuske desnice, bivši padobranac s borbenim iskustvom iz Indokine i Alžira, živio s obitelji. Jean-Marie Le Pen preživio je atentat, ali njegova najmlađa kći, koju svi odmalena zovu Marine, nikad nije do kraja preboljela tu traumu iz djetinjstva.

image

S ocem i učiteljem Jean-Marie Le Penom. čijeg se krajnje radikalnog naslijeđa u međuvremenu - odrekla

JEAN-PIERRE CLATOT AFP

Obiteljski raskol

Sa 16 godina doživjela je i raskol u obitelji. Marininu majku Pierrette Le Pen zaveo je i odveo novinar koji je pisao biografiju njezina oca. Majku poslije te, tipično francuske zgode, nije vidjela punih 15 godina. Jean-Marie je bivšu suprugu blatio gdje je stigao, a kako bi mu se osvetila, Pierrette je pozirala za Playboy (raz)odjevena kao francuska sobarica. Marinu je to strahovito povrijedilo; čin svoje majke opisivala je kao nevjerojatno psihičko nasilje.

Čitajte i: LISTA UŽASA! TOP 6 FRAJERA U FINANCIJSKOJ SPIRALI SMRTI: OD BIVŠEG AMERIČKOG PREDSJEDNIKA DO KRALJA POPA

S 18 godina učlanila se u Nacionalnu frontu i počela studirati pravo. Iz tog je doba pamte kao prilično razuzdanu bonvivanku, vječito s cigaretom u ustima, no uredno je završila fakultet i postala odvjetnica. Muškarce po svom ukusu nalazila je među stranačkim kolegama. Udala se 1995. za Francka Chauffroya, poslovnog direktora Nacionalne fronte. U tom braku, koji je trajao pet godine, rodila je troje djece - kćer i blizance. Ponovno se udala 2002. za Erica Lorioa, koji je također bio visoki dužnosnik Nacionalne fronte. Drugi joj se brak raspao nakon četiri godine. Od 2009. do 2019. živjela je s Louisom Aliotom, nekadašnjim potpredsjednikom NF-a. Koliko je poznato, u njezinu životu nema novog muškarca, ali nije usamljena - svoj dom dijeli sa šest mačaka.

image

Na konvenciji njezine stranke 2017. feminističke aktivistice napale su je - buketom

IBL/SHUTTERSTOCK

Sukob s ocem

Politički je Marine Le Pen doživjela uspon kad je 2011. naslijedila oca na čelu stranke. Sljedeće se godine prvi put kandidirala na predsjedničkim izborima i ispala u prvom krugu. Potom je počela glancati imidž demonizirane Nacionalne fronte. Članstvu je zabranila ono što im je bilo najdraže: rasističke, antisemitske, homofobne i pronacističke ispade. I vlastitog je oca 2015. izbacila iz stranke zato što je pričao o holokaustu. Kaže da joj je to bila najteža odluka u životu, a on je to nazvao sramotnom izdajom.

image

Marine Le Pen je predsjednička kandidatkinja na francuskim izborima

AGF/SHUTTERSTOCK

Stranku je 2018. preimenovala u Na­­­­ci­­­onalno okupljanje (Rassemblement National), ublažila retoriku i od tada joj popularnost stalno raste. U kampanji za predsjedničke izbore 2022. predstavljala se kao zagovornica onih koje bahata francuska elita gura na marginu društva, zastupnica mladih koji ne mogu naći posao i zaposlenih koji od svoje plaće jedva spajaju kraj s krajem, zaštitnica umirovljenika, kojima obećaje minimalnu mirovinu od 1000 eura. Nekad bi takvi glasali za komuniste; danas je njihov izbor madam Le Pen. Najviše glasova dobiva od birača u dobnoj skupini od 35 do 64 godine. Macrona favoriziraju stariji od 65.

Čitajte i: DOKTORI BEZ ŠKOLE! TAJNA VEZA EDA SHEERANA, BENA AFFLECKA, KANYEA WESTA I OPRAH WINFREY

Veza s Putinom

Svojedobno je Le Pen veličala Vladimira Putina, a njezina je stranka uzimala kredite od ruske banke povezane s Kremljom. Makronovci su joj to gurali pod nos i na ovim izborima, ukazivali na njezinu nedemokratsku viziju Francuske gdje nema mjesta za imigrante i muslimane, ali Marinini simpatizeri, među kojima je jako puno žena, za to ne mare. Sviđa im se takva kakva jest i dovoljno ih je da Macronu pomrse račune.

image

Prosvjedi protiv njezine politike su postali uobičajeni u svijetu

MATTHEW CHATTLE/SHUTTERSTOCK

"Marine Le Pen vam laže, njezin program je iznimno brutalan i rasistički", poručuje Macron svojim sunarodnjacima, svjestan da mu je reizbor neizvjesniji nego što se nadao. Propadne li i na ovim izborima, Le Pen najavljuje da se nikad više neće kandidirati za francusku predsjednicu. Ona 24. travnja nema što izgubiti, a takvi su protivnici najopasniji.

Linker
18. travanj 2024 23:34