TOČNO U SRIDU

Korkutova ekspertiza nakon nezapamćenih Oscara: ‘Patetično i licemjerno!‘

Zagrebački filmski i modni znalac, po profesiji liječnik, komentira i analizira najvažnije događaje 94. dodjele nagrada Američke filmske akademije nakon što je dao iscrpnu prognozu za Gloria.hr uoči dodjele.

Iza njega je još jedna neprospavana noć, jer nas svojim komentarima ponovno vodio kroz najvažniju dodjelu filmskih nagrada iz studija HTV-a, a prognoze koje je dr. Nenad Korkut prošlog tjedna iznio ekskluzivno za naš portal pokazale su se savršeno točnima.

image

Glumački trio iz snova: Ariana DeBose, Troy Kotsur i Jessica Chastain

KATHY HUTCHINS/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

"Navijam za Jessicu Chastain: njezin film 'Oči Tammy Faye' nažalost nije sjajan, ali je ona maestralna", tako je glasila prognoza Nenada Korkuta za Oscara u kategoriji najboljih glavnih glumica. Modni znalac istaknuo je i njezinu atraktivnu Guccijevu večernju haljinu zbog čega je američka glumica Jessica Chastain po njegovu mišljenju bila i apsolutna kraljica crvenog tepiha ispred dvorane Dolby teatra, a uz nju je pohvalio i Zendayu, Umu Thurman te Timothéeja Chalameta.

image

Ispad Willa Smitha koji je branio čast supruge Jade Pinkett Smith obilježio je 94. Oscare

KATHY HUTCHINS/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

U kategoriji najboljeg glavnog glumca Korkut je točno predvidio trijumf 53-godišnjeg Willa Smitha za naslovnu ulogu u 'Kralju Richardu', biografskom filmu o ocu proslavljenih tenisačica Serene i Venus Williams, kojem je to bila treća nominacija, ali ni u najgoroj noćnoj mori nije mogao predvidjeti nasilnički događaj koji je obilježio 94. dodjelu nagrada Američke filmske akademije.

Čitajte i: Nakon prospavane noći: Will Smith se ispričao Chrisu Rocku zbog sramotnog napada

"Kralj Richard je umjetnički najslabiji u konkurenciji za glavnu nagradu, no tematski je jako važan Afroamerikancima, a i na druge načine podilazi publici. Bolje, kompleksnije i zahtjevnije uloge ostvarili Benedict Cumberbatch, a pogotovo Andrew Garfield, ali ponekad vam slava donosi i Oscara", izjavio je Korkut. No, glavni događaj večeri zbio se ranije, kad je Will Smith dojurio na pozornicu i opalio šamar prezenteru Chrisu Rocku zbog neslane šale na račun izgleda njegove supruge. A Korkut je prvi osudio taj užasan događaj na kojeg nije bilo adekvatne reakcije organizatora.

image

Jessica Chastain u Gucciju bila je i kraljica crvenog tepiha

CHELSEA LAUREN/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

"Ošamariti nekog u direktnom televizijskom prijenosu koji prati milijarda ljudi je nedopustivo ponašanje. Kako taj nasilnik nakon svega može biti uzor ikome i kako je moguće da nije izbačen iz dvorane? Izostanak reakcije porazan je pokazatelj paradigme društvenog trenutka", komentira Korkut kojeg se nije dojmio ni Smithov govor zahvale nakon što je dobio svog prvog Oscara. Ocijenio ga je patetičnim i licemjernim.

Iziritirala ga je i činjenica da si je Will Smith uzeo dosta vremena za govor zahvale, a da ga pritom organizatori nisu opomenuli, iako je više puta ponavljao jedno te isto.

image

Najbolja kosmimografkinja Jenny Beavan s članovima filmske ekipe 'Cruelle' Ruth E. Carter i Lupitom Nyong'o

CHELSEA LAUREN/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Nakon svega se pita hoće li i kako Akademija kazniti svoju zvijezdu, a na raspolaganju joj je nekoliko pravnih mogućnosti: od oduzimanja nagrade, isključenja iz članstva, suspenzije članstva, nepozivanja na buduće događaje, što uključuje i uskraćivanje pozivnice na iduću ceremoniju dodjele, na kojoj lanjski dobitnici čitaju imena i uručuju nagrade novim pobjednicima. Na stolu su zasad sve opcije, ali nekako svi sumnjaju da će se ići u pravcu rigoroznih kazni.

image

Zendaya u Valentinovoj kreaciji

CHELSEA LAUREN/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Posebice u svijetlu činjenice da voditelj Chris Rock nije prijavio kolegu za napad, te da dio javnosti Willa Smitha slavi kao zaštitnika časti svoje supruge. Zaboravljajući pritom da zaštitničko ponašanje ne bi trebalo uključivati zlostavljanje, te da nasilnici obično ne biraju mete, pa se njihovi javni postupci u vjerojatno u još mnogo gorem obliku ponavljaju i unutar vlastita četiri zida.

Kako god, Korkut nakon svega žali što je filmsku svečanost zasjenio nasilnički ispad po kojoj će se 94. dodjela Oscara upisati u kolektivnu svijest.

Što se mode i glamura tiče nećemo je pamtiti ni po čemu osobitom, jer je većini zvijezda nedostajalo hrabrosti za izazovnije iskorake na crvenom tepihu.

image

Uma Thurman je zablistala u kreaciji s potpisom Bottege Venete

CHELSEA LAUREN/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Ponovimo i da je Korkut pogodio dobitnike Oscara za sporedne uloge: Arianu DeBose smatrao je preporukom s najmanjim mogućim rizikom, a točno je prognozirao i da će Troy Kotsur postati prvi gluhi glumac, s Oscarom u povijesti dodjele nagrada Američke filmske akademije. Prognozirao je i da će novozelandska redateljica Jane Campion postati treća dobitnica Oscara za režiju.

Čitajte i: Isplatilo se! Kako je nepoznati europski film dobio američku inačicu i osvojio tri Oscara

Točnom se pokazala i procjena da se CODA u posljednjem tjednu iskristalizirala kao glavni izazivač dotad neprikosnovenog favorita, filma Pasje šape Jane Champion. Za dobitnika Oscara za najbolji originalni scenarij tipovao je na Paula Thomasa Andersona i Kennetha Branagha, osvojio ga je ovaj drugi za film Belfast, a posebno mu je drago što se genijalna engleska kostimografkinja Jenny Beavan kući vratila sa svojim trećim Oscarom.

"Film Cruella je otvoreno ljubavno pismo modi i divno je kostimiran. Treći Oscar je priznanje njezinoj svestranosti i snalaženju u različitim filmskim svjetovima od edvardijanske Engleske do futurističke distopije", izjavio je Korkut koji je predvidio i da će japanski film 'Drive My Car' trijumfirati u kategoriji najboljeg internacionalnog filma, što se i dogodilo.

Linker
24. travanj 2024 06:18