EMOTIVNA OBJAVA

Kolinda pokazala solidarnost sa ženama iz Afganistana: ‘Naša je dužnost da im pomognemo‘

Bivša predsjednica na svojim je društvenim mrežama objavila fotografije iz državničkih posjeta zemlji koja je ovih dana pala u ruke Talibana. Podsjetila je na ljudska prava i našu dužnost da pomognemo najranjivijoj skupini, a to su žene.

Bivša predsjednica države i članica Međunarodnog olimpijskog odbora Kolinda Grabar-Kitarović na svom se Facebooku oglasila o situaciju u Afganistanu, državi koja je nakon 20 godina ponovno pala u ruke Talibana.

"Posjetivši Afganistan kao predsjednica Hrvatske i međunarodni dužnosnik tijekom godina, bila sam svjedok i napretka i nazadovanja zemlje. Zemlja i njezini ljudi prirasli su mi srcu. Sjetimo se da su ženska prava i ljudska prava. Naša je zajednička dužnost da im pomognemo u zaštiti”, napisala je Grabar-Kitarović na Facebooku i Twitteru. U objavi je označila i NATO i Ujedinjene narode.

Podijelila je fotografije gdje se druži s djecom i afganistanskim ženama, koje će talibanskim dolaskom na vlast biti u najgorem mogućem položaju. Po šerijatskom zakonu, u kojeg se uzda radikalna islamistička skupina, žene uskoro neće imati pravo glasa, neće se smjeti obrazovati, raditi poslove za koje su se godinama fakultetski školovale, hodati ulicom samostalno, morat će nositi burke, a njihov će život u potpunosti biti podređen muškarcima. Zbog toga su ovih dana brojne žene pobjegle iz Afganistana ili se skrivaju u ponekim provincijama u strahu da će zbog pokušaja bijega, ako ih ulove, izgubiti vlastiti život.

Čitajte i: Potresna ispovijest mlade žene iz Afganistana: 'Jučer sam bila novinarka, a danas mi je život izbrisan'

Kolinda je pokazala solidarnost s tim ženama, koje je posjetila i kao članica NATO-a. Donedavno je bila na Olimpijskim igrama u Tokiju kao članica Međunarodnog olimpijskog odbora zbog čega je bila jedna od rijetkih koja je mogla prisustvovati svim natjecanjima i gledati ih bez obzira na stroge mjere koje su vladale u Tokiju.

image
Afganistan je tijekom političke karijere posjetila nekoliko puta.
KOLINDA GRABAR-KITAROVIĆ/FACEBOOK

Srebro i zlato dodijelila je olimpijskim teniskim parovima, Nikoli Mektiću i Mate Paviću te Ivanu Dodigu i Marinu Čiliću, na što je najponosnija u svome boravku u Japanu.

"Situacija nas je prisilila da se neprestance družimo i dugo razgovaramo. Inače bismo se vjerojatno nakon službenih obveza razmiljeli po gradu. Svi su tako ljubazni, opušteni. Po stažu stariji članovi upućuju me u pojedinosti OI i kako se najbolje snaći. Pravo osvježenje nakon politike. Osjećam se kao da smo svi jedna velika obitelj”, rekla je Grabar-Kitarović ekskluzivno za Gloriju, za koju je napisala i svoj putopis iz Japana.

image
Kolinda Grabar-Kitarović u Afganistanu.
KOLINDA GRABAR-KITAROVIĆ/FACEBOOK

Čitajte i: Japanska avantura Kolinde Grabar-Kitarović: 'Tvrda' karantena, pranje hlača u kadi i emotivni susreti sa sportašima

Bivša predsjednica radi i kao posebna savjetnica Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta (ZŠEM) za međunarodna pitanja.

image
KOLINDA GRABAR-KITAROVIĆ/FACEBOOK
Linker
18. travanj 2024 22:08