Marijana Marinović
tribeca fim festival

Kobe Bryant: Legendarni sportaš loptu i koš zamijenio papirom i olovkom

'Draga košarko' naziv je šestominutnog animiranog filma, baziranog na pjesmi legendarnog Kobea Bryanta (38) s kojom se lani nakon dvadeset godina oprostio od svojih LA Lakersa i igračke karijere, a loptu i koš na neki zamijenio 'papirom i olovkom'.

Bivši košarkaš, čije se bogatstvo procjenjuje na 680 milijuna dolara, u mirovini se posvetio čitanju omiljenih autora - Georgea R. R. Martina, J.K. Rowling i Edgara Allana Poea, pisanju pjesama, kratkih priča i novela, ali i babysittanju. Prije pet mjeseci dobio je treću kćerku Bianku Bellu sa suprugom Vanessom, koja ga je uz dvije starije djevojčice: 14-godišnju Nataliju Diamante i 11-godišnjom Giannu Mariu-Onore pratila na crvenom tepihu na premijeri crtića na Tribeca Film Festivalu u New Yorku. Crtić prati priču o dječaku zaluđenom košarkom sve do ne postane jedna od najvećih košarkaških zvijezda, a potpisuje ga jedan od najpoznatijih svjetskih animatora Glen Keane, autor "Ljepotice i zvijeri", "Male sirene", "Pocahontas" i "Tarzana".

- Možda ludo zvuči jer sam počeo igrati košarku s dvije godine, ali nimalo mi ne nedostaje. Nakon dvadeset godina provedenih u NBA ligi, nakon svih utakmica koje su me formirale kao osobu, moram priznati da igra još uvijek nekako živi u meni. Ali, emotivno sam sada sav u pisanju, ne razmišljam o košarki, ne pratim utakmice i nemam namjeru biti trener. Sasvim sam sretan i posvećen svojoj obitelji – otkrio je Kobe Bryant nakon premijere u razgovoru s Michaelom Strahanom, bivšom zvijezdom američkog nogometa i TV voditeljem jutarnjeg showa "Good morning America".

Marijana Marinović
Kobe Bryant, animator Glen Keane i voditelj Michael Strahan

Crtićem o vlastitom životu Kobe je htio nadahnuti djecu i mlade košarkaške talente da ne odustaju od svojih snova, nego da budu fokusirani i posvećeni onome što žele. I on je kao dječak očeve srolane čarape ubacivao u lonce, a dok je bio u školi djed mu je na video kasete snimao košarkaške utakmice, čije bi snimke satima gledao i pomno proučavao pokrete igrača.

- Toliko sam bio predan košarci da bih napravio sve za pobjedu. Obožavao sam zvuk lopte o parketu, obožavao sam kad bi se kos zatresao, obožavao sam taj timski duh i energiju. Uvijek sam gledao samo prema vrhu, sve negativno i loše bilo mi je motivacija da se uzdignem i ne odustanem. Tako se ni danas ne osvrćem nego gledam samo pred sobom. I učim svoje curice da budu predane i vrijedne i ne pokleknu pred prvom preprekom. Nedavno smo na koncertu Beyoncé nakon nastupa otišli pozdraviti je u garderobu. Rekao sam joj "bila si fantastična", na što je Beyonce odgovorila "to sam naučila od tebe". Djeca su me samo gledala raširenih očiju, s nekom novom dozom poštovanja – kroz smijeh je ispričao Kobe Bryant, koji je za osobu koja ga je u životu najviše nadahnula i kojoj se duboko divi istaknuo Michael Jacksona.

Marijana Marinović
Kobe Bryant sa suprugom Vanessom Laine i kćerkama Nataliom Diamante i Giannom Mariom Onore

Linker
20. travanj 2024 07:26