JON KOPALOFF FILMMAGIC
Uloga života

Katarza prevarene žene: Vlastito iskustvo Sienna Miller proživjela u hit seriji

‘Na neki čudan, čak i izopačeni način, privukla me ideja da vlastito iskustvo sagledam iz drukčije perpektive‘, objasnila je engleska glumica Sienna Miller zašto je prihvatila ulogu u Anatomiji jednog skandala, trenutačno najgledanijem Netflixovom serijalu u Hrvatskoj.

‘Na neki čudan, čak i izopačeni način, privukla me ideja da vlastito iskustvo sagledam iz drukčije perpektive‘, objasnila je engleska glumica Sienna Miller zašto je prihvatila ulogu u Anatomiji jednog skandala, trenutačno najgledanijem Netflixovom serijalu u Hrvatskoj.

U njemu glumi Sophie Whitehouse, ženu iz visokog društva, kojoj muž, političar u britanskom parlamentu, priznaje da ju je prevario sa svojom pomoćnicom. I taman kad pristaje ostati s njim, manje zbog ljubavi, a više zbog vlastitih interesa, odgoja i pritiska okoline, slijedi još jedan šok - policija uhićuje njenog muža jer ga je njegova ljubavnica optužila da ju je silovao.

image
ALAN DAVIDSON/SHUTTERSTOCK

Serijal veliku popularnost ne duguje samo škakljivoj temi, nego i sjajnoj glumi Sienne Miller koja dobro razumije kroz što njezin lik prolazi jer se i sama našla u sličnoj situaciji - kad joj je njezin tadašnji zaručnik, glumac Jude Law, priznao da ju je prevario s dadiljom svoje djece, a to iskustvo je i danas za nju bolno. Vidjelo se to i na setu. Kad su snimali scenu u kojoj joj muž priznaje da ima ljubavnicu, te da će sve biti objavljeno u sutrašnjim novinama, srce joj je počelo kucati tako brzo da je to uhvatio i skriveni mikrofon koji je nosila na odjeći.

image
ALAN DAVIDSON/SHUTTERSTOCK

- Bila je to agonija, no moram priznati kako sam snimajući tu scenu proživjela katarzu. Svaki put kad plačem na snimanju, osjećam se čudno. Naravno, ne samo zbog vlastitog iskustva. Sada više nisam djevojka, nego žena, imam 40 godina, proživjela sam i naučila puno životnih lekcija o izdaji i frustraciji, o tome koliko udaraca mogu podnijeti, što mogu, a što ne želim prihvatiti... Prije sam imala puno manje samopouzdanja. I manje sam cijenila samu sebe. A sve su to dragocjena iskustva koja su mi pomogla da odigram ulogu Sophie. Na neki način sam ponosna na sebe. Manje mi je stalo do toga što drugi misle o meni. Shvaćam da sam čvršća kao osoba. Uostalom, preživjela sam hektičnu dekadu. Sretna sam, imam divnu kćer, posao koji volim i zadovoljna sam životom - ispričala je glumica.

image
WEINSTEIN COMPANY/COURTESY EVER

Sienna Miller je rođena u New Yorku. Otac joj je američki bankar Edward Miller, koji je kasnije postao renomirani galerist, specijaliziran za kineske umjetnine, a majka Josephine je glamurozna bivša britanska manekenka rođena u Južnoj Africi, koja je studirala glumu u Institutu Leea Strasberga u New Yorku, radila kao asistentica Davida Bowieja, družila se s rokerima i glumcima te neko vrijeme bila i voditeljica londonske podružnice Starsbergovog instituta u Londonu. Sienna je ime dobila po žućkasto-crvenkastoj boji kose koju je imala kad se rodila - na engleskom "sienna" ili "burnt sienna", na hrvatskom sijeno ili spaljeno sijeno. Roditelji su se s njom i njenom starijom sestrom Savannah preselili u London kad je Sienni bilo 18 mjeseci. Brak im se raspao nekoliko godina kasnije pa su djeca odrasla s majkom. Otkako zna za sebe, Siennu je privlačila gluma i to je bilo jedino što je htjela raditi u životu.

- Vjerojatno nije moglo biti drukčije jer sam zamalo i rođena u kazalištu. Mama je gledala "Orašara" kad je dobila trudove i samo je malo nedostajalo da ne stigne na vrijeme u rodilište - ispričala je Sienna Miller.

Srednju školu pohađala je u internatu za djevojke u kojem se isticala izgledom, talentom za sport - voljela je lacrosse i bila jako dobra skijašica - ali i nepodopštinama. Ni sama ne zna koliko je puta bila uhvaćena da puši i pije pivo, ili flertuje s dečkima iz obližnje, muške srednje škole. Ipak, završila ju je bez problema i onda, sasvim slučajno, dobila prvi glumački angažman - u reklami za bezalkoholno piće. Honorar nije bio veliki, ali je uz pomoć roditelja bio dovoljan da si plati odlazak u Ameriku, u svoj rodni New York, i upiše tromjesečni tečaj glume u Strastbergovom institutu, onom istom koji je svojedobno pohađala i njezina majka.

image
JACKSON LEE/SPLASHNEWS.COM/S

Tijekom boravka u New Yorku, počela je dobivati manje kazališne uloge, a glumiti je nastavila i kad se vratila u London. "Najbolje što se za nju može reći jest da ju je lijepo gledati. Da glumi u školskoj predstavi, a ne na West Endu, vjerojatno bi svi rekli da je iznadprosječno dobra", napisao je jedan kritičar za nju. No atraktivna, 165 centimetara visoka plavuša, lijepih, plavih očiju i očaravajućeg osmijeha privukla je pažnju filmskih producenata. Početkom tisućljeća počela pojavljivati u manjim britanskim filmovima i na televiziji, a onda je 2003. dobila ponudu koja joj je promijenila život - glavnu žensku ulogu u visokobudžetnom filmu "Alfie", u kojem joj je partner bio tada jedan od najpoželjnijih britanskih glumaca Jude Law.

Film je postigao veliki uspjeh, nju lansirao u zvijezde, a uz to se na snimanju i zaljubila i započela vezu sa svojim filmskim partnerom. Jude joj je bio prva velika ljubav, čak su se i zaručili, zaprosio ju je na Božić 2004., pa su već počeli planirati vjenčanje, a onda se sve iznenada promijenilo. Mlada glumica, londonska "it" djevojka, ikona stila koju su uspoređivali sa supermodelom Kate Moss i miljenica svake zabave, najednom se našla u ulozi koju ni u snu nije očekivala - onoj prevarene žene.

Jude Law joj je priznao da ju je prevario s Daisy Wright, dadiljom njegove djece, a da ironija bude veća, upravo mu je Sienna pomogla da je izabere i angažira. Osjećala se poniženo i osramoćeno, svako pojavljivanje u javnosti bilo joj je agonija, a paparazzi nisu davali ni sekunde mira. Pod takvim pritiskom mnogi bi se slomili, ali je mlada glumica našla u sebi snage da oprosti zaručniku i pokuša spasiti njihovu vezu. No, oboje su morali priznati poraz potkraj 2006., kada se činilo da je njihovoj ljubavi definitivno došao kraj.

image
MJ PICTURES/BACKGRID/BACKGRI

Sienna Miller je iste godina glumila Edie Swdgwick, muzu Andyja Warhola, u filmu "Tvornica snova" i nastavila snimati film za filmom, ponekad i nekoliko naslova godišnje. Postepeno joj se vratilo i samopouzdanje, ponovno je počela izlaziti i zabavljati se. Povezivali su je s glumcem Jamiejem Dornanom, koji se kasnije proslavio u filmu "Pedeset nijansi sive", kao i s Leonardom DiCaprijem nakon što je ovaj prekinuo vezu s Gisele Bundchen, no prvu stalnu vezu nakon prekida s Lawom, imala je s modelom Jamiejem Burkeom. S njim je bila na odmoru u Meksiku, upoznala ga je i s roditeljima, no nakon osam mjeseci veze svatko je otišao na svoju stranu.

Ništa bolje sreće nije bila ni sljedeće godine, 2008., kada se zaljubila u pogrešnog muškarca i izazvala skandal. Srce joj je, naime, osvojio Balthazar Getty, član nekad bogataške porodice i glumac najpoznatiji po filmovima "Mladi revolveraši 2" i "Oluja bez oblaka" te serijalima "Alias", "Charmed" i "Braća i sestre". Getty je, naime, bio u braku s modnom dizajnericom Rosettom Millington, s kojom je imao troje djece. Kad se našla na udaru javnosti kao razaračica braka, Sienna je prvo tvrdila da nije s njim u vezi, a onda da mu se u to doba brak raspadao i da više nije ni živio sa suprugom.

No, Balthazar je poslije priznao kako je zbog Sienne ostavio ženu. Doduše, nisu dugo bili zajedno, pa se on vratio Rosetti, a nekako u to doba dobio je s njom i četvrto dijete, kćer June Catherine.

Svo to vrijeme Sienna čini se nije mogla zaboraviti na svoju prvu veliku ljubav, a ni Jude Law na nju. Prvo su se samo družili, a onda je među njima ponovno zaiskrilo pa su 2009. oboje priznali su ponovno u vezi. Sljedeće godine pojavili su se kao par na Met Gali u New Yorku, no već 2011. više nisu bili zajedno. Vezu ovaj put nisu prekinuli zbog nekog skandala, nego su oboje morali priznati i sebi i partneru da se njihova ljubav ugasila.

image
SKYLER2018/BACKGRID/BACKGRID

U to se doba u medijima češće pojavljivala zbog svog ljubavnog života, nego zbog filmskih uloga, čemu je i sama pridonijela. Od 2009. do 2011. nije ni imala vremena za filmove jer je prihvatila ulogu u predstavi "After Miss Julie" na Broadwayju.

Pred kamere se vratila tek ulogom u filmu "Djevojka", u kojem je tumačila lik glumice Tippi Hedren i njenom odnosu s redateljem Alfredom Hitchcockom, s kojim je snimila film "Ptice". Ulogom u "Djevojci" Sienna Miller je ponovno pokazala da zna glumiti i da i dalje privlači publiku u kina. Ovaj put i kritičari su se morali složiti da je odlično odglumila svoju rolu, za koju je bila nominirana i za dvije prestižne nagrade - BAFTA i Zlatni globus. U to je doba Sienna Miller tužila i dobila odštetu od jednog britanskog tabloida koji joj je hakirao mobitel i domogao se te objavio njezine nage fotografije sa seta filma "Hippie Hippie Shake".

Nakon povratka na film i zadovoljštine na sudu, Sienna Miller je, činilo joj se, napokon našla sreću i u ljubavnom životu. Njen je novi izabranik bio Tom Sturridge, četiri godine mlađi engleski glumac. Započeli su vezu 2011., a već u srpnju 2012. glumica je rodila kćer Marlowe i njenoj sreći nije bilo kraja. No, nakon četiri burne godine veze, oboje su shvatili da nisu jedno za drugo i razišli se kao par - ali su zbog kćeri ostali u dobrim odnosima i zajedno je odgajaju, posjećuju se, pa čak s njom idu zajedno i na ljetovanje.

Posljednjih nekoliko godina Sienna Miller, čini se, puno smirenije nego prije, uživa u svom životu, majčinstvu, poslu i ljubavi. U veljači 2020. čak se ponovno zaručila, za Lucasa Zwirnera, urednika izdavačke kuće, no u kolovozu su razvrgnuli zaruke i raizišli se. Sienna Miller je već u novoj vezi, s 15 godina mlađim Olijem Greenom, modelom i glumcem u usponu, kojeg smo mogli vidjeti u filmovima "The Mosquito Coast" i "A Good Person". Olija je upoznala i s kćerkom, za koju kaže da je sada u središtu njenog života.

- Majčinstvo je najintenzivniji odnos koji netko može zamisliti. Marlowe je tvrdoglava na mene, pa je razumijem. Ponekad mi se čini kao da gledam mlađu sebe u zrcalu. No, istodobno je i samostalna osoba i biće iz raja - kaže glumica.

A što se tiče njenog ljubavnog života, kaže da ne žali zbog ničega i da ne zna što će joj donijeti budućnost.

- Sve što sam proživjela obogatilo me kao osobu. Ponekad me roditelji pitaju zašto se nikada nisam udala. Što da im odgovorim? Možda je tako i bolje. Imam iza sebe troje razvrgnutih zaruka. Zar to nije bolje, nego da sam morala proći kroz tri razvoda?

Linker
26. travanj 2024 01:53