‘Ne ljutite se. Uzmite im sve‘!

Kako se razvode najbogatiji ljudi na svijetu? Uglavnom galantno, no jedan milijarder ženu je ostavio - bez ičega

- Ne ljutite se. Uzmite im sve - krilatica je iz kultnog filma "Klub prvih supruga", koju su usvojile bivše supruge najmoćnijih poduzetnika svijeta, osim jedne koja je slijepo vjerovala suprugu - i ostala bez novčića

Brak s milijarderima je poput investicije s ograničenim trajanjem. Žene koje to shvate na vrijeme, poput MacKenzie Scott Bezos (51), Anne Murdoch Mann (76) i Slavice Ecclestone (62) nakon razvoda započinju sretniji život. Za očekivati je kako će i Melinda Gates (56), nova članica ekskluzivnog kluba bivših supruga mogula s Forbesovog popisa najbogatijih na svijetu, slijediti njihov primjer i izbjeći sudbinu Justine Musk (48). Naime, prva žena tehnološkog mogula Elona Muska nije poslušala savjet iz kultnog filma „Klub prvih supruga” - Nemojte se ljutiti. Uzmite im sve! Vjerovala je bivšem koji ju je na kraju brakorazvodne balade ostavio bez ičega. No, možda je njezina gorka priča podučila MacKenzie Bezos, prvu suprugu Jeffa Bezosa, osnivača Amazona koji je prema magazinu Forbes već četiri godine zaredom najbogatiji na svijetu, kako uspješno odigrati brakorazvodnu „partiju pokera” koja će joj odrediti budućnost?

Kad se početkom 2019. na društvenim mrežama pojavila vijest da se MacKenzie i Jeff Bezos razvode, mnogi su žalili američku spisateljicu i investicijsku stručnjakinju jer ju je ostavio suprug poslije 25 godina braka u kojem je rodila tri sina i usvojila djevojčicu iz Kine. Zaljubio se u njezinu vršnjakinju, atraktivnu TV- voditeljicu, novinarku i pilotkinju helikoptera Lauren Sánchez (51).

image
MATT BARON/SHUTTERSTOCK

Čitajte i: Nakon najbogatijeg čovjeka svijeta, zaljubila se u učitelja: Bivša supruga Jeffa Bezosa ponovno stupila u brak

Brakorazvodni poker

Očekivala se ogorčena borba na sudu oko imovine procijenjene na 140 milijardi dolara, udjela u Amazonu, kompaniji za svemirska istraživanja Blue Origin, dnevnom listu Washington Postu te oko desetak vrijednih nekretnina, no MacKenzie Scott povukla je izvanredan potez. Svjesna da u zamjenu za suradnju i diskreciju može štošta zahtijevati svoje karte je „položila na stol” iza zatvorenih vrata. Stvar je u tome da ako itko o Jeffu Bezosu zna najskrovitije tajne, to je njegova bivša supruga. Dovoljno je reći kako je osnovao je Amazon u garaži njihovog doma nedugo poslije njihovog vjenčanja 1992., a MacKenzie ga je pratila i savjetovala dok je gradio poslovno carstvo. Naime, oboje su završili Sveučilište Princeton, a upoznali su se kad je MacKenzie došla Jeffu na razgovor za posao u investicijsko društvo D. E. Shaw. U to vrijeme on je ondje bio potpredsjednik, dok je MacKenzie dobila mjesto suradnice za istraživanja. Kad se obogatio, svjedočila je mnogim njegovim odlukama, poslovnim potezima kojima je zgrtao milijune: teško je očekivati da su baš svi bili etični. Da je htjela, mogla mu je zadati nezgodan udarac. Koliko je poznato, nisu potpisali ugovor kojim bi podijelili imovinu u slučaju razvoda pa je mogla tražiti više od 38 milijardi dolara koliko joj je isplatio.

Čitajte i: Najbogatija žena na svijetu! Razvela se od mogula koji ju je varao, živi samozatajno, ali donira milijarde

Sreća poslije razvoda

Pa ipak je, zahvaljujući nagodbi, financijski najunosnijoj u svijetu milijardera, postala treća najbogatija žena na svijetu i započela novi život bez gorčine i zamjeranja. Pametnim ulaganjima povećala je bogatstvo na 61,4 milijarde dolara, a kako su joj djeca iz braka s bivšim suprugom financijski zbrinuta, dosad je donirala preko 11 milijardi dolara u dobrotvorne svrhe. Ugledni magazin Time uvrstio ju je lani na popis najutjecajnijih osoba na svijetu, a sreću je doživjela i na privatnom planu: u ožujku ove godine udala se za Dana Jewetta (46), učitelja prirodnih znanosti u privatnoj Seattle Lakeside School koju pohađaju njena i Bezosova djeca. Bivši joj je među prvima poželio sreću. To ne čudi imajući na umu da se tijekom brakorazvodne parnice odrekla udjela u Washington Postu, Blue Originu te u Amazonu...

image
KEYSTONE PICTURES/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

Sve se vraća

Razvod Anne Murdoch Mann, nekadašnje škotske novinarke (76) i Ruperta Murdocha (90) jedna je od najintrigantnijih u priči o unosnim brakorazvodnim sporazumima. Riječ je o drugoj od četiri supruge medijskog magnata koja se 1998. našla u sličnoj situaciji kao i MacKenzie Scott. Suprug joj se nakon 32 godine braka zaljubio u drugu, a njezina suparnica bila je svim mastima premazana Wendi Deng (52). Kako je Anna Murdoch svojedobno bila magnatova ljubavnica i uspjela ga je toliko očarati da je nakon deset zajedničkih godina zatražio razvod od prve supruge, stjuardese Patricije Booker s kojom se vjenčao 1956., znala je što može očekivati. Smatra se da nisu imali predbračni ugovor stoga je imala adut kojim je mogla tražiti značajne financijske ustupke. U pregovore oko isplate bračne stečevine Anni bila su uključena njihova djeca: kćer Elisabeth (52) i sinovi Lachlan (49) i James (48), nasljednici medijskog imperija koji su pomažući majci osigurali i svoje pozicije. Očekivali su da će Wendi Deng htjeti postati majka (to se i dogodilo, rodila je kćeri Grace i Chloe), pa su se tako navodno osigurali od mogućeg „dinastičkog prevrata”. Detalji o nagodbi nisu objavljeni, no rezultat je impresivan: Anna je 1998. dobila 1,7 milijarde dolara, „sitnicu” u odnosu na bogatstvo medijskog mogula procijenjeno na 13,4 milijarde dolara. Godinu dana nakon razvoda odbačena supruga udala za financijaša Williama Manna i otvorila sretnije životno poglavlje.

Čitajte i: Osebujni milijarder postat će otac u 90. godini. Ecclestone se u treću suprugu zaljubio na Jadranu

image
PAOLO DELLA BELLA/LAPRESSE/PROFIMEDIA

Brakorazvodni rekord

Iako nije financijski najuspješniji u povijesti, razvod Slavice Ecclestone (62) od nekadašnjeg čelnika Formule 1, Bernieja Ecclestonea (90), brakorazvodni je „blitzkrieg”. Dobila je oko 1,2 milijarde dolara, a sucu u Londonu trebalo je 2009. samo 58 sekundi da razvrge njihov 24-godišnji brak. Prihvatio je sve argumente nekadašnje manekenke rođene u Rijeci koja je kao glavni razlog navela „nerazumno ponašanje” svog supruga. Nikad nije pričala zbog čega je, konkretno, u studenom 2008. donijela odluku napustiti supruga koji je isprva negirao da se odselila iz njihovog doma u Londonu. Slavicu je zastupala poznata odvjetnica Liz Vernon zahvaljujući kojoj je bivša supruga Arsenalova igrača Raya Parloura stekla pravo bogatstvo. Bernie je, pak, angažirao slavnu odvjetnicu Helen Ward i odvjetnički tim koji je zastupao Guya Ritchieja u razvodu od Madonne. Za to je imao dobar razlog: vrijednost imetka Ecclestoneovih tada se procjenjivala na 2,4 milijarde funta od čega je Bernie većinu prepisao na svoju 28 godina mlađu suprugu. Naime, Slavica kao nedomicilna Britanka, ne podliježe istim poreznim zakonima kao Bernie pa je on oko 1,9 milijardi funta prebacio u off-shore zakladu kojom je upravljala ona. Pretpostavlja se da je to bio razlog zbog kojeg su se brzo dogovorili o financijama i zatvorili off-shore poglavlje. Njihove kćeri Tamara (36) i Petra (32) nisu se miješale premda su kasnije dale do znanja da razumiju mamu.

Čitajte i: Razvod na brzaka

Nagrada za kraj

Slavica Ecclestone do danas nije progovorila o detaljima razvoda. Poznato je samo se nagradila jahtom vrijednom 36 milijuna funta i privatnim mlažnjakom Gulfstream G550 (koji može letjeti od Londona do Singapura bez dodatnog ulijevanja goriva) te vilom u okolici Dubrovnika. Kad je u Engleskoj, živi u otmjenoj londonskoj četvrti Knightsbridgeu u kući koja ima samo dvije spavaće sobe, ali tako je navodno odlučila jer mnogo putuje. Bivšem je poželjela sreću kad je lanjskog srpnja, u 90. godini života, dobio sina Acea sa 45 godina mlađom suprugom Fabianom Flosi. Vjenčali su se 2012., tri godine poslije razvoda od Slavice, koja se nije preudala.

Čitajte i: Ispovijest prve supruge Elona Muska! Ostavio ju je s petero djece, bez novčića - nakon mučnog braka

image
Justine Musk sa svojim partnerom Mattom Petersonom.
JASON MERRITT/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA

Izigrana supruga

Poslije žena koje bi, da žele, imale literarne hitove kad bi iskustvo iz unosnih razvoda htjele pretočiti u knjigu, slijedi primjer što ne treba činiti. Justine Musk (48), prva žena tehnološkog mogula Elona Muska, suosnivača Tesle te svemirske kompanije SpaceX, školski je primjer 'starter' supruge kojoj je brak najvažniji 'projekt' sve dok je muž ne ostavi bez novčića. To se dogodilo kanadskoj spisateljici i majci njihovo šestero djece (jedno je podleglo sindromu iznenadne dojenačke smrti) zbog 'sporazuma' što ga je nesmotreno potpisala uoči njihovog vjenčanja 2000.godine. Vjerovala je da potpisuje 'financijski sporazum' na kojem su kako joj je on objasnio, inzistirali u njegovoj tek osnovanoj tvrtki. Tvrdio je da se ne radi o predbračnom ugovoru, a ona nije angažirala odvjetnika koji bi joj rastumačio o čemu je riječ. Kad je 2008. tehnološki mogul zatražio razvod poslije osam godina braka zbog britanske glumice Talulah Riley, pokazalo se da se ipak radilo o predbračnom sporazumu prema kojem se Justine Musk odrekla bračne stečevine. Ostala joj je samo obiteljska vila u Los Angelesu koju će naslijediti njihovi blizanci Griffin i Xavier te trojke Damian, Saxon i Kai kad postanu punoljetni.U sporazum je ubačena i klauzula o tajnosti prema kojoj niti jedan događaj ili bilo što izrečeno tijekom njihovog braka ne smije koristiti u bilo kakvom sudskom procesu protiv njega. Elon Musk danas "teži" nešto više od 187 milijardi dolara, izmjenjuje se na čelnoj poziciji Bloombergove ljestvice milijardera s Jeffom Bezosom, dok njegova prva supruga skromno živi od svojih knjiga. Najzanimljivije štivo, detalje iz života s tehnološkim mogulom čini se da nikad neće smjeti ispričati.

Linker
20. travanj 2024 12:31