Getty Images
Nešto je trulo u državi Alabami

Kad muškarci odlučuju o ženskom tijelu: Donosimo što poznati misle o zabrani pobačaja

Zahvaljujući Senatu u kojem odreda sjede muškarci jedna od najsiromašnijih američkih država donijela je rigorozan zakon o zabrani pobačaja i time oduzela ženama pravo na izbor, te potaknula slavne na intimne ispovijesti o tom bolnom iskustvu

Nema toga što žena neće poduzeti da dobije dijete, ali i nema toga što neće poduzeti da ga ne dobije, davno je govorio jedan zagrebački ginekolog, veliki zagovornik prava na sigurni i legalni pobačaj koji je u Hrvatskoj danas dostupan dijelom i njegovom zaslugom. Ugledni bi liječnik vjerojatno bio šokiran nedavnom odlukom američke savezne države Alabame da zakonski onemogući svim ženama, uključujući i žrtvama silovanja ili incesta, da prekinu neželjenu trudnoću.

Novi zakon izglasali su prošli tjedan u Senatu Alabame redom muškarci (ali potpisala ga je žena, guvernerka Kay Ivy) te, tvrdeći kako nove mjere jednostavno priznaju da je i nerođeno dijete dijete koje zaslužuje zaštitu, zapravo zabranili abortus, dopuštajući ga isključivo kad je majčin život ugrožen; da bude jasno da misle ozbiljno, uveli su i kazne do 99 godina zatvora za liječnike koji ipak obave pobačaj i 10 godina zatvora za one koji ga pokušaju obaviti. Tako se jedna od najsiromašnijih američkih država, ali i država poznata po prekrasnoj prirodi i srdačnim ljudima, ona o čijem plavom nebu sastav Lynyrd Skynyrd pjeva u hitu “Sweet Home Alabama”, našla na samom čelu pokreta koji prijeti oduzeti pravo ženama da odlučuju o vlastitom tijelu i trudnoći.

Pokret kao da se nezaustavljivo širi Sjedinjenim Državama, gdje od početka ove godine mnoge države na razne načine ograničavaju pobačaj. Kentucky, Mississippi, Georgia, Iowa, Ohio i Sjeverna Dakota uvele su takozvani “zakon otkucaja srca”, odnosno zakon koji dopušta ženi da pobaci isključivo u razdoblju prije nego što se čuje srce zametka, što je obično u šestom tjednu trudnoće, dakle prije nego što mnoge žene uopće shvate da su trudne; sličan zakon u pripremi je u još nekoliko država, dok je Missouri, primjerice, snizio granicu dopuštenog na osam tjedana.

Sve su to crvene države, gdje prevlast imaju Republikanci, koji se pak nadaju da bi Vrhovni sud u novom, konzervativnom sastavu mogao poništiti presedan iz 1973., kad je u postupku Roe protiv Wadea odlučeno da žena ima ustavno pravo na odabir te kako treba legalizirati pobačaj. Vjetar u leđa svemu je dao, naravno, Donald Trump, dvaput razvedeni milijarder čijem su useljenju u Bijelu kuću pridonijeli i glasovi zadrtih pripadnika pokreta za život, kojem i sam prema vlastitim riječima pripada.

Bianca Cameron-Schwiesow, from left,Kari Crowe and Margeaux Hardline, dressed as handmaids, take part in a protest against HB314, known as the abortion ban bill, at the Alabama Statehouse in Montgomery, Ala., on Wednesday April 17, 2019. Protest04, Image: 426573400, License: Rights-managed, Restrictions: *** World Rights ***, Model Release: no, Credit line: Profimedia, SIPA USA
Profimedia, SIPA USA
Prošlog vikenda održani su prosvjedi protiv novog zakona o pobačaju, a demonstrantice su nosile haljine koje smo viđali u serijalu ‘Sluškinjina priča’

Ipak, čak se i Trump malo ogradio od drakonskog zakona Alabame pa je prošle subote na Twitteru objavio: - Za većinu koja dobro zna, a i za one koji bi voljeli doznati, ja sam odlučno za život, uz tri iznimke - silovanje, incest i zaštita majčina ži­­vota - imam isti stav kao i Ronald Reagan. I dok se predsjednik tek ogradio, javnost je eksplodirala pa su se, među ostalim, ispred senata u Alabami okupile prosvjednice odjevene kao likovi iz serije “Sluškinjina priča”, koja sve manje djeluje kao distopija, a sve više kao zastrašujuća stvarnost, a pjevačica Pink objavila je na Twitteru sliku 25 senatora koji su glasali za zakon, uz potpis: - Dobrodošli u stvarnu “Sluškinjinu priču”!

Oglasile su se brojne zvijezde koje su svjetonazorski na suprotnoj strani od Trumpa. - Skandalozno je zabraniti pobačaj u Alabami, a još je strašnije to što se ne isključuju žene koje su silovane ili su doživjele incestuozan odnos. A liječnici koji rade te zahvate bit će strože kažnjeni od silovatelja? To je travestija i molim se za sve žene i djevojke koje će zbog toga patiti - napisala je Lady Gaga na Twitteru na kojem ima gotovo 80 milijuna pratitelja.

LOS ANGELES, CALIFORNIA - FEBRUARY 10: Lady Gaga arrives at the 61st Annual GRAMMY Awards at Staples Center on February 10, 2019 in Los Angeles, California. (Photo by Steve Granitz/WireImage)
WireImage

Pjevačica Rihanna objavila je fotografije senatora, uz objašnjenje: - Ovo su idioti koji odlučuju za žene u Americi. Miley Cyrus izjavila je kako nijedan muškarac ne bi smio donositi zakone vezane uz žensko tijelo, ali upravo se to dogodilo, primijetila je komičarka Sarah Silverman koja je napisala: - 27 bijelih muškaraca upravo je odlučilo što žene u Alabami smiju, a što ne smiju sa svojim vlastitim tijelom i životom - te duhovito dodala: - 100 posto neželjenih trudnoća uzrokuju muškarci.

New York, NY  - *EXCLUSIVE* - Pop Superstar, Rihanna steps out for late night dinner with boyfriend Hassan Jameel at Perry Street restaurant in New York. The sultry songstress does not disappoint as she keeps it simple yet sexy in a silk black blouse and black pants.

Pictured: Rihanna



*UK Clients - Pictures Containing Children
Please Pixelate Face Prior To Publication*, Image: 426020292, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Backgrid USA
Profimedia, Backgrid USA
Rihanna je na društvenim mrežama napala senatore koji odlučuju u ime žena

The Women's Cancer Research Fund's An Unforgettable Evening Benefit Gala held at Beverly Wilshire Four Seasons Hotel. Photo Credit: Birdie Thompson/AdMedia

Pictured: Liam Hemsworth,Miley Cyrus, Image: 416619525, License: Rights-managed, Restrictions: -ALLCOUNTRY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Splash - aktivní
Profimedia, Splash - aktivní
Miley Cyrus kaže da većinu neželjenih trudnoća prouzroče muškarci

No nisu svi muškarci isti, pokazali su brojni glumci i zabavljači koji su se također ogorčeno oglasili u povodu zabrane pobačaja.

- Ovo je apsolutno nevjerojatno. Ako niste zabrinuti za Row vs Wade, niste u tijeku. Zato je važno izići na izbore! - objavio je na Twitteru glumac Chris Evans, zvijezda filma “Kapetan Amerika”, a pridružio mu se i Jesse Tyler Ferguson, gay član “Moderne obitelji”, koji je napisao: - Nisam mislio da bi me bilo tko mogao tako razočarati kao Donald Trump, ali onda je došlo ovih 25 seronja.

LOS ANGELES, CA - APRIL 11: Chris Evans is seen at 'Jimmy Kimmel Live' on April 11, 2016 in Los Angeles, California.  (Photo by RB/Bauer-Griffin/GC Images)
GC Images
Glumac Chris Evans jedan je u nizu muškaraca koji je osudio zakon o pobačaju

Da je pravo na izbor i ozbiljno medicinsko pitanje naglasila je glumica Sophia Bush, poznata iz serije “One Tree Hill”, koja je napisala na Instagramu: - Zdravstvena zaštita je ljudsko pravo. Zaštita reproduktivnog zdravlja je ljudsko pravo. Ustajem protiv ovog novog napada na reproduktivno zdravlje. Slično misli i njezina kolegica Emma Watson, koja je napisala kako zakoni neće spriječiti žene da pobace. - Samo će ih prisiliti da se izlažu opasnostima i sramu - izjavila je glumica.

PARIS, FRANCE - JUNE 22:  Actress Emma Watson attends 'The Circle' Paris Photocall at Hotel Le Bristol on June 22, 2017 in Paris, France.  (Photo by Laurent Viteur/WireImage)
WireImage
Britanska glumica Emma Watson smatra kako zakoni neće spriječiti žene da pobace

S tim se slažu mnogi stručnjaci pa je tako Jen Gunter, ginekologinja i opstetričarka koja piše za New York Times, u novoj kolumni neuvijeno izjavila kako će žene umirati budu li zakoni koji su izglasani u Alabami i Georgiji doista stupili na snagu. - Pobačaj je katkad medicinski nužan, a žene će ići na zahvat bio on siguran i legalan ili ne. Zakoni koji se pretvaraju da to nije tako ne mijenjaju činjenično stanje - oštro je napisala Gunter.

Što će, doista, raditi žene u Alabami ako ostanu trudne, a ne žele dijete? Isto ono što rade žene u onim zemljama gdje je pobačaj zabranjen osim ako trudnoća ne ugrožava majčin život - kao u Sjevernoj Irskoj, Bruneju, Gvatemali, Siriji, Libiji ili Kataru - ili je potpuno zabranjen bez obzira na sve, kao u Malti, El Salvadoru ili Nikaragvi, jer, kako tvrdi Svjetska zdravstvena organizacija, broj pobačaja se nakon zabrane ne smanjuje, samo se mijenja postupak. Žene putuju u najbližu zemlju gdje se takav zahvat može izvesti legalno, naravno, ako si to mogu priuštiti, a ako ne mogu, napravit će upravo ono što je rekao ginekolog s početka teksta: opet će poduzeti sve da ne dobiju dijete, a to često znači zahvat nestručno obavljen kod kuće, u neadekvatnim higijenskim uvjetima, priborom kao što su žičana vješalica ili drvena kuhača. I žene će umirati. Možda bi to netko ipak trebao reći Hodu za život, koji će se u Zagrebu održati ove subote jer, ako se bolje pogleda, izgleda da zapravo hodaju za smrt.

RODNA GRUDA

- Volim Alabamu i ponosna sam što je to moj dom. Ali danas sam zgrožena i prestravljena. Ne smijemo ići unatrag! Molim vas, pomozite u borbi protiv ovog zakona donacijom u @yellowfund! - obratila se glumica Courteney Cox svojim pratiteljima na Instagramu, a ima ih dva milijuna. Monica iz “Prijatelja”, Cox je rođena i odrasla u Birminghamu u Alabami.

LOS ANGELES, CA - JANUARY 31: Courteney Cox is seen at Los Angeles International Airport on January 31, 2019 in Los Angeles, California.  (Photo by BG023/Bauer-Griffin/GC Images)
GC Images
Courteney Cox razočarana je zabranom pobačaja u rodnom kraju

AMERIČKI PRESEDAN

Odluka Vrhovnog suda iz 1973. poznata kao slučaj Roe protiv Wadea utjecala je na donošenje novog nacionalnog zakona o pobačaju. Naime, sudski je proces započeo tri godine prije, kad je Jane Roe (što je pseudonim za Normu McCorvey) pokrenula postupak protiv Henryja Wadea, okružnog tužitelja pokrajine Dallas u državi Teksas. Roe je izjavila kako je kao neudana trudnica u državi svojeg prebivališta spriječena napraviti pobačaj. Zahtijevala je objavu pravorijeka da je teksaški zakon o pobačaju, kojim se postupak zabranjuje, osim u slučaju ugroženosti ženina života, neustavan te da se okružni tužitelj spriječi u provođenju tog zakona. Teksaški zakon joj je zabranjivao da obavi legalan pobačaj zato što daljnja trudnoća nije ugrožavala njezin život. Tvrdila je kako je tim zakonom ograničeno njezino pravo osobne privatnosti zajamčeno 14. amandmanom Ustava SAD-a. Vrhovni sud na temelju toga proglasio je pobačaj ustavnim pravom.

NEW YORK CITY - APRIL 9:   Activist Jane Roe (Norma McCorvey) attends the National Organization for Women's
WireImage
Norma McCorvey tužbom je izborila pred Vrhovnim sudom legalizaciju pobačaja u SAD-u

NE SMIJEMO I ODBIJAMO IĆI NATRAG

- Prije gotovo 60 godina moja je majka imala ilegalni abortus. Bilo joj je prebolno o tome govoriti, ali htjela je da znam što se dogodilo. Moja je supruga 2010. imala legalni pobačaj kad smo otkrili da trudnoća ne može opstati. Ne smijemo i ne želimo natrag - napisala je glumica Cynthia Nixon, Miranda iz “Seksa i grada”, koja je već sedam godina u braku s partnericom Christine Marinoni.

NEW YORK, NY SEPTEMBER 20: (EXCLUSIVE COVERAGE)Christine Marinoni and wife Cynthia Nixon pose at the opening night after party for The New Group Theater production of
Bruce Glikas/WireImage
Cynthia Nixon sa suprugom, koja je pobacila nakon što je doznala da se plod ne razvija

IZ VLASTITOG ISKUSTVA

Nakon pokreta #metoo, u kojem su se oglasile silovane i seksualno zlostavljane žene koje su predugo šutjele i zbog kojeg su reputacije mnogih donedavnih veličina dovedene u pitanje, javio se i novi pokret s hashtagom #youknowme. Potaknuo ga je trend ograničavanja prava na pobačaj, dok je začetnica bila glumica Busy Philipps (39) koja je u svojoj TV emisiji opisala kako je pobacila u dobi od 15 godina, a zatim ohrabrila i druge da govore o tome. - Pobačaj je napravila jedna od četiri žene. Mnogi misle da ne poznaju nikoga tko je imao pobačaj, ali #znatemene. Ajmo onda ovako: ako si i ti jedna od četiri, ispričaj svoju priču da dokinemo sram. Upotrijebi hashtag #youknowme i podijeli svoju istinu - napisala je glumica Busy Philipps na Twitteru.

BEVERLY HILLS, CA - APRIL 16:  Busy Philipps attends Sakara Life + Rothy's Celebrate
Getty Images for Sakara Life + R
Glumica Busy Philipps u TV emisiji je opisala svoje iskustvo pobačaja koji je imala s 15 godina

Odaziv je bio golem. Uz poznate osobe kao što su spisateljica Miranda July, manekenka Tess Holliday, glumice Lena Headey, Cersei iz “Igre prijestolja”, Amber Tamblyn, Milla Jovovich i Ashley Judd, koja je napisala: “Silovana sa 30, napravila sam abortus. Inače bi danas silovatelj imao roditeljska prava”. Javile su se i tisuće običnih žena koje su progovorile o tome zašto su odlučile prekinuti neželjenu trudnoću i zašto je to bila dobra odluka, smatrajući važnim da o tome progovore baš sad kad se čini da bi mnogim ženama pravo na takvu odluku moglo biti oduzeto.

Linker
20. travanj 2024 07:41