impresivan životni put

Jadran Lazić ima život vrijedan filma! Brando mu je pozirao pripit, a od jedne fotografije kupio si je kuću

Krajem svibnja izlazi monografija proslavljenog splitskog fotografa čiju je karijeru obilježila suradnja s najvećim glumačkim i pjevačkim zvijezdama 20. stoljeća. Jadran Lazić ima nevjerojatnu priču.

Johnny Depp, David Bowie, Brigitte Bardot, Sofia Loren, Robert de Niro, Mila Jovovich, Richard Gere... samo se neka od imena iz svijeta slavnih i uspješnih koje su pozirale jednom od naših najpoznatijih fotografa - Jadranu Laziću.

- Naravno, bilo je tu i političara, modela... Odabrao sam oko tisuću fotografija koje će biti sabrane u dvije zasebne knjige pod nazivom "Jadran Lazić: 50 godina fotografije" – najavio nam je Splićanin. Monografiju će preliminarno predstaviti u svibnju u sklopu Croatia Boat Showa u Splitu, a do kraja godine planira organizirati još desetak promocija i to u Zagrebu, Beogradu, Ljubljani, u Crnoj Gori, na Braču i Hvaru te u Sarajevu, kao specijalan gost Sarajevo Film Festivala.

image
Charlotte Rampling u Francuskoj je pozirala Laziću. Označila je prekretnicu u njegovoj karijeri.
Jadran Lazić

- Predstavljanja će pratiti i izložbe pa mi je tako domaćin u Zagrebu Hrvatski glazbeni zavod – otkrio nam je Lazić, koji monografiju izdaje u povodu njegovih pola stoljeća karijere te 45 godina kako je započeo njegov američki san.

- Bio sam još gimnazijalac kad sam počeo surađivati s nekadašnjim dnevnim listom Vjesnikom, a u svijet sam se otisnuo polovinom sedamdesetih – prisjetio se Jadran. U monografiji će se, dakako, naći i fotografija koja mu je otvorila vrata slavnih. Riječ je o portretu britanske glumice Charlotte Rampling, zvijezde kultnog filma „Noćni portir” iz 1974. Laziću je pozirala u jednom hotelu u Parizu, gdje je započela njegova svjetska karijera.

image
Marlona Branda sedam je dana pratio da bi ga uspio fotografirati.
Jadran Lazić

- Snimanje sam dogovorio sam. Tada sam radio za francusku agenciju SIPA Press i urednik je očekivao da ću mu donjeti paparazzo fotke jer je Rampling tih godina bila jedna od najvećih zvijezda. No, ja sam nazvao hotel gdje je odsjela, osobno s njom razgovarao i odradio pravi foto-session. Danas je tako nešto nemoguće – ispričao nam je Jadran.

image
Jadran Lazić bisko se družio s glumicom Jodie Foster.
Jadran Lazić
image
Davida Bowieja uhvatio je svojedobno u izlasku sa suprugom Micka Jaggera.
Jadran Lazić

Osim nevjerojatnog opusa fotografija, Lazićeva monografija bit će protkana i zanimljivim zapisima jer Charlotte Rampling nije jedina zvijezda koju je pridobio na njegov splitski "šarm". Kao što Mila Jovovich nije jedina koja se pred njegovim objektivom razgolitila kad je već bila poznati model.

- Da u meni nema splitskog dišpeta, ništa ne bih napravio. Marlona Branda sam , primjerice, pratio sedam dana i sedam noći po Parizu dok mi nije pristao pozirati. Bio je "veseo" više nego što je trebao jer se taman vraćao s nekog partyja, a ta moja fotografija je prva koju je itko napravio nakon što je snimio film "Posljednji tango u Parizu". Na prepad sam zaskočio i Davida Bowieja. Taj dan sam radio fotosession s Biancom Jagger, tada suprugom Micka Jaggera. Tijekom snimanja ju je nazvao Bowie s kojim je nešto muljala u to vrijeme. Naravno da nisam mogao propustiti da ih uhvatim u zajedničkom izlasku, iako sam znao da će se ona naljutiti – ispričao nam je Lazić, koji je u karijeri najviše snimao holivudske glumce. No, najveću zaradu donijela mu je fotografija političara.

image
Fotografija sa sahrane Leonida Brežnjeva osigurala mu je nekretninu na otoku Hvaru, gdje boravi 6 mjeseci svake godine.
Jadran Lazić

- Kuću na Hvaru sam kupio od honorara za fotografije sahrane pokojnog političkog moćnika bivšeg Sovjetskog Saveza Leonida Brežnjeva - pohvalio nam se Lazić. Posljednje stranice njegove monografije posvećene su seksipilnoj rusko-američkoj pijanistici Loli Astanovoj koju se prije par godina povezivalo s našim violončelistom Stjepanom Hauserom. Lolu je Lazić snimao u Los Anglesu gdje već godinama živi s obitelji, a glavnina fotografija nastala je tijekom karantene zbog covida.

image
Mila Jovovich bez problema je odradila provokativno snimanje pred Jadranom.
Jadran Lazić
image
Lola Astanova s Jadranom se povezala preko direktora teniskog turnira u Bolu, Feliksa Lukasa.
Jadran Lazić

- Imao sam priliku snimiti Sean Penna kako mrtav pijan spava u kadi kad je još bio na početku karijere. Za te bih fotke zacijelo dobio malo bogastvo. No, nikada nisam igrao prljavo. Zbog toga imam i vrlo malo paparazzo fotografija pokojne princeze Diane. Vrlo brzo sam shvatio da mi to neće pomoći u karijeri - ponosan je Jadran Lazić.

Linker
17. travanj 2024 09:12