Mlada nada

Ispovijest Jure Brkljače: Otišao je u Legiju stranaca, no zbog zdravstvenih problema morao je odustati

Kako nije imao financijsku mogućnost unajmiti studio u kojem bi snimio autorske pjesme, prevladala je želja da postane vojnik u Legiji stranaca, pa je otputovao u Marseille gdje je morao proći svojevrsni prijemni. No, bez obzira na izvrsnu fizičku spremu, nije prošao na liječničkom pregledu i to zbog problema sa sluhom.

Nakon više od pet godina otkad se prvi put predstavio široj publici u hrvatskoj inačici talent showa "The Voice", zadarski glazbenik Jure Brkljača (26) nedavno je objavio album prvijenac "Ostani tajna moga života". Od 14 pjesama nekoliko ih je napisao još kao tinejdžer.

Malo ljudi zna da je put ovog mladog slavuja, koji je na "slijepoj audiciji" popularnog showa već prvim taktom Oliverove pjesme "Brod u boci" oduševio hrvatsku javnost, a mnogi ga i danas uspoređuju s našim slavnim pjevačem, bio vrlo neizvjestan. Po završetku srednje škole bio je na životnoj prekretnici - baviti se glazbom ili otići u Legiju stranaca.

Kako nije imao financijsku mogućnost unajmiti studio u kojem bi snimio autorske pjesme, prevladala je želja da postane vojnik u Legiji stranaca, pa je otputovao u Marseille gdje je morao proći svojevrsni prijemni. No, bez obzira na izvrsnu fizičku spremu, nije prošao na liječničkom pregledu i to zbog problema sa sluhom.

image
Jure nije primljen u Legiju stranaca jer ima velikih problema sa sluhom na desno uho.
JURE MISKOVIC/CROPIX

- Od djetinjstva sam imao stalne upale uha, zbog kojih danas ne čujem 50 posto na desno uho jer tijekom nekoliko operacija u djetinjstvu više nemam vrlo važnu kost, stremen. Iako su mi za vojsku ti problemi bili presudni, sluh je u muzici nešto drugo i ne smeta mi previše što ne čujem sto posto, to me samo ponekad učini malo nesigurnijim - kaže Jure koji je još prošle godine, taman pred početak pandemije dobio vijest da sluh ipak može vratiti, i to zahvaljujući operaciji koju će izvesti doc. dr. sc. Mihael Reis iz KBC "Sestre milosrdnice" u Zagrebu, specijalist otorinolaringologije i subspecijalist audiologije.

Čitajte i: Jure Brkljača novom pjesmom i spotom ‘Znao sam‘, ispunio želju Kristini iz Sos dječjeg sela Lekenik!

- On je odličan doktor i drago mi je što sam došao kod njega na pregled. Član je i kirurškog tima za ugradnju umjetne pužnice i stremena, kojeg će meni ugraditi - kaže Jure koji je operaciju već jednom odgodio zbog korone, a ovoga ju je puta zakazao za jesen jer se u suprotnom ne bi mogao kupati cijelo ljeto, što, šali se, ne bi preživio.

image
Mladi glazbenik na jesen bi trebao operirati desno uho i rješiti problem.
JURE MISKOVIC/CROPIX

Mladi Zadranin, glazbeni talent počeo je otkrivati još kao osnovnoškolac, sa sedam godina naučio je svirati gitaru, dok je ozbiljnije pjevačke korake napravio kao srednjoškolac.

- Veliki glazbeni utjecaj na mene imao je otac Mirko, koji je cijelu obitelj othranio muzikom jer godinama svira gitaru i pjeva po svadbama. S njim sam u bendu Amadeus i ja odradio svoje prve glazbene nastupe, još kao 15-godišnjak po lokalnim dalmatinskim feštama. S 19 godina sam imao i vlastiti bend Loco, ljeti smo bili dosta bukirani, a svirali smo pravi rock and roll - priča Jure, čiji sedam godina stariji brat Marino svira bas, a jedino majka Vera (53) nema veze s glazbom. Jure nema formalno glazbeno obrazovanje jer audiciju za glazbenu školu nije prošao zbog velike treme, koju je uspio pobijediti 2015., u godini kad se razočaran vratio iz Marseillea. Tada je, naime, prvi put stao na pozornicu HRT-a kao jedan od "Voice" kandidata.

- Imao sam ogromnu tremu, ali kada su mi se svi članovi žirija okrenuli, shvatio sam da to nije bez razloga. Tony Cetinski kojeg sam odabrao jer mi se najviše sviđao po karakteru i muzici, bio je izvrstan mentor ne samo tijekom već i poslije showa, zvao me na svoje koncerte u Arenu, a on me i doveo u današnju izdavačku kuću - priča Jure koji je s Tonyjem prošle godine snimio i duet "Ovo je istina", a volio bi ga snimiti i s Ninom Badrić s kojom je imao priliku pjevati u "A strani".

image
Ljubav prema glazbi Jure je naslijedio od svog oca.
JURE MISKOVIC/CROPIX

Unatoč odličnom glasu i činjenici da ga se nerijetko povezivalo s ljepoticama iz njegovih spotova, srce mu, tvrdi, još uvijek niti jedna djevojka nije osvojila.

Nema tip žene, nije bitno je li Dalmatinka, Slavonka, plavuša ili crnka, bitno mu je da je između njih "dobra vibra" i da je - ženstvena. Ovaj mladi glazbenik obožava tetovaže, a zasad ih ima tri od kojih jedna, ona najupečatljivija, predstavlja note Vivaldijeve skladbe "Četiri godišnja doba" jer je veliki zaljubljenik u klasiku.

Kada ne pjeva, sklada ili priča o glazbi, Jure odmara baveći se sportom, svakodnevno vježba u teretani, a rekreativno se bavi boksom i nogometom. U posljednje mu je vrijeme velika strast i šah, kojeg najviše igra s autorom nekoliko njegovih pjesama Miroslavom Rusom, a ta mu se igra posebno sviđa jer je u njoj nekada potrebno žrtvovati jaku figuru da bi kasnije profitirao - baš kao što je slučaj i u glazbi.

Čitajte i: Jure Brkljača promovirao album prvijenac: ‘Krenuo sam od nule, sljedeći svoj san i nekim dijelom sam ga ostvario‘

Linker
15. travanj 2024 23:17