Dobro došli u Zimopark

Idila riječke pjevačice! Kreativni suprug izradio blagdansko selo, a kćerkica Salomé dala mu je ime

Dom riječke glazbenice Nikoline Tomljanović ovih je blagdana posebno raskošan: njezin suprug Jakob Patekar izradio je božićno selo čije minijature prikazuju situacije iz stvarnog života, a ime mu je odabrala njihova kćerkica Salome.

Riječku glazbenicu Nikolinu Tomljanović (42) i njezina supruga, sveučilišnog profesora Jakoba Patekara (37), epidemiološka ograničenja nisu zaustavila u putovanjima. S kćerkicom Salomé, koja će uskoro proslaviti peti rođendan, božićne blagdane provode u idiličnim selima Zimopark i Gornji Mrazovci, sagrađenima u ­ njihovom stanu.

Glavni projektant je Jakob, ljubitelj minijatura i malenih čarobnih svjetova, a nakon što mu je šogorica Nataša uoči lanjskog Božića otkrila internetsku stranicu za prodaju "građevinskog materijala", napokon je krenuo u realizaciju onoga o čemu je dugo godina maštao.

image
Salomé je pomogla tati u slaganju figurica.
Jakob Patekar

Oblikovanje krajolika zahtijeva mnogo posla, a uključuje rezanje, lijepljenje i bojenje.

­- Najteže je bilo napraviti lijep, a funkcionalan i stabilan krajolik te sakriti žice i kabele jer su sve kućice i drugi predmeti osvijetljeni. Krajolik sam napravio tako što sam stiropor oblikovao posebnim alatom ­ vrućom žicom i vrućim nožem ­ i onda "oživio" mahovinom, kamenčićima, jezercem, potočićem... Kućice, figurice, stabalca te posebnu vrstu snijega naručio sam putem interneta iz Nizozemske, Njemačke i Sjedinjenih Država tako da je riječ o skupom sportu ­ objašnjava Jakob, koji je krajolik od stiropora počeo izrađivati još tijekom prvog lockdowna, a s prekidima je sve trajalo dvadesetak dana, dnevno i po nekoliko sati.

image
Dio materijala za Zimograd Jakovu je stigao iz Nizozemske, Njemačke i SAD-a.
Jakob Patekar

Sela imaju oko 400 dijelova, smještena su u nekoliko četvornih metara jer Zimopark ima više razina, a dodatnu draž daju im animirani i zvučni efekti, među kojima su i božićne pjesme.

- Izgleda impresivno, pogotovo kad se upale lampice i sve pokrene te selo oživi. Jer tu su djeca koja se klackaju i grudaju, klizači, dječak što radi anđela u snijegu, vrijedni pomoćnik Djeda Mraza s darovima... U selu ima i mnogo romantike jer se mnogi parovi drže za ruke, ljube i druže. Oduševljavaju me i neumorni vlak što prolazi kroz tunel, stara vjetrenjača, mlinski kotač koji pokreće prava voda te koliba iz koje izlazi dim. Trebalo nam je nekoliko dana da sve to sagledamo i doživimo, a i dalje otkrivamo neke dijelove, primjerice lisicu skrivenu u šumi ili medvjeđi brlog ­ govori Nikolina, kojoj je fora i što figurice predstavljaju stvarne ljude (poput članova obitelji) i njihov život.

A što nam je ova kreativna riječka obitelj još otkrila o blagdanima, životu u pandemiji, ali i poslovnim planovima, otkrijte u novom broju magazina Gloria.

image
Gloria produkcija

U novom broju magazina Gloria čitajte i ove teme:

TOM CRUISE I HAYLEY ATWELL Nova ljubav na setu

LADA ŠTEFEK I LANA ILJADICA Splićanke u lancu dobrote

AVRIL HAINES Američka Mata Hari

STIL ŽIVOTA Modna božićna čestitka

KUHINJA: ANA I LUCIJA ZANINOVIĆ Ništa nas neće razdvojiti

PUTOVANJE: MATEA PARLOV KOŠTRO Valencija: fantastičan spoj starog i novog

FELJTON: GILLIAN ANDERSON Od pankerice do premijerke

Linker
18. travanj 2024 07:32