Getty Images
MERYL STREEP

I u osmom desetljeću uloge samo stižu: 'S 40 godina mislila sam da sam gotova'

Američka glumica, koja je nedavno proslavila sedamdeseti rođendan, za razliku od većine svojih kolegica i dalje neumorno snima, jednako je uspješna i u privatnom životu: već je više od četiri desetljeća u sretnom braku.

Dok ostale glumice njezinih godina uglavnom ostaju bez posla, ona radi punom parom, glasio je podnaslov članka o Meryl Streep, objavljenog u britanskom Guardianu kad je zvijezdi bilo točno 60 godina. Sad, desetljeće poslije, navršila je 70, ali ono što je tad pisalo u novinama i danas stoji: za razliku od većine svojih kolegica u Hollywoodu, čije su karijere praktički završile čim su zagazile u zreliju dob, Streep i dalje mnogo radi. Ovih se dana, naime, na HBO-u prikazuje druga sezona hit serije “Male laži” u kojoj se trostruka oskarovka pojavljuje u velikoj i važnoj ulozi: glumi Mary Louise, majku zlostavljača Perryja čijom je nasilnom smrću završila prva sezona. Mary Louise dolazi u Monterey naizgled kako bi pomogla udovici pokojnog sina koju glumi Nicole Kidman, ali zapravo pokušava otkriti pravu istinu o tome kako je Perry poginuo. Uvjerene da je Streep idealna za tu ulogu, producentice i zvijezde serije, Reese Witherspoon i Nicole Kidman, liku Perryjeve majke dale su ime Mary Louise, kako se Meryl Streep zapravo zove, kako bi je dodatno privukle. No mamac nije bio potreban; Streep je priznala da je ugovor potpisala a da nije pročitala scenarij, prvi put u karijeri.

- Inače uvijek pročitam scenarij i tek potom odlučim hoću li prihvatiti ulogu ili ne, ali ovaj put to uistinu nije bilo potrebno. Ta je serija lani bila nešto najbolje na televiziji. Pa tko ne bi želio sudjelovati? - skromno je rekla Streep, glumica za koju često kažu da je najbolja na svijetu. Rekordnih 21 put nominirana za Oscara, koji je osvojila jednom za sporednu ulogu u drami “Kramer protiv Kramera” te dvaput za glavnu, u potresnom “Sofijinom izboru” i u biografskom filmu “Željezna lady” u kojem je tumačila britansku premijerku Margaret Thatcher. Streep je u dugoj karijeri nanizala mnoštvo vrlo raznolikih uloga za koje je čudesno vješto mijenjala izgled, karakter i naglaske, a ni u jednoj nije glumila sebe, nego potpuno i do kraja utjelovila lik koji glumi. Tako je u filmu “Ženska francuskog poručnika”, u kojem su ona i partner Jeremy Irons i moderan i viktorijanski ljubavni par, odigrala dvije različite žene iz dvaju različitih doba, za romantične “Mostove okruga Madison” s Clintom Eastwoodom udebljala se gotovo 10 kilograma kako bi podsjećala na bujne talijanske ljepotice poput Sophije Loren. A u filmu “Vrag nosi Pradu”, jednom od svojih najkomercijalnijih uradaka koji je donio zaradu od gotovo 350 milijuna dolara, tako je uvjerljivo odglumila moćnu, ali i ranjivu modnu urednicu da su mnogi u njoj prepoznali Annu Wintour iz Voguea.

Clint Eastwood kissing Meryl Streep on the cheek as she nestles into him in a scene from the film 'The Bridges of Madison County', 1975. (Photo by Warner Brothers/Getty Images)
Getty Images
S Clintom Eastwoodom glumila je u ‘Mostovima okruga Madison’

THE DEVIL WEARS PRADA, Meryl Streep, 2006, TM & Copyright (c) 20th Century Fox Film Corp. All rights reserved.
©20thCentFox/Courtesy Everett C
Kao modna urednica u filmu ‘Vrag nosi Pradu'

U veselim mjuziklima kao što su prvi i drugi “Mamma Mia!” pokazala je da zna sasvim pristojno pjevati, dok je u dirljivoj pripovijesti o Florence Foster Jenkins, bogatoj nasljednici koja je unatoč manjku sluha postala operna pjevačica, morala glumiti da ne zna pjevati. Za “Sofijin izbor” tako je dobro svladala poljski da su neki u ekipi pomislili da je Poljakinja, a za film “Glazba srca” o Roberti Guarneri naučila je svirati violinu - vježbala je dva mjeseca šest sati na dan. Ali ne samo da za uloge često stječe razne vještine, nego i prenosi svoja znanja drugima: dok je snimala “Sumnju” s Amy Adams i Violom Davis naučila je kolegice - plesti. A opet, unatoč toj impresivnoj karijeri, Streep nije zvijezda u uobičajenom smislu.

Meryl Streep and Amanda Seyfried
as they appear in 'Mamma Mia!' (2008) directed by Phyllida Lloyd
USA - 2008

Featuring: Meryl Streep and Amanda Seyfried
Where: United States
When: 23 Jul 2007
Credit: WENN.com

**WENN does not claim any ownership including but not limited to Copyright or License in the attached material. Fees charged by WENN are for WENN's services only, and do not, nor are they intended to, convey to the user any ownership of Copyright or License in the material. By publishing this material you expressly agree to indemnify and to hold WENN and its directors, shareholders and employees harmless from any loss, claims, damages, demands, expenses (including legal fees), or any causes of action or allegation against WENN arising out of or connected in any way with publication of the material.**
WENN.com
S Amandom Seyfried u mjuziklu ‘Mamma Mia!’

U braku već 40 godina s istim muškarcem, s kojim ima četvero sad već odrasle djece, živi sasvim običan život, osim naravno pred kamerama kad se pretvara u nekog drugog. Privatno, daleko je od Hollywooda i po svjetonazoru i doslovce - s obitelji živi na Istočnoj obali, djelomice u New Yorku, a uglavnom na farmi u Connecticutu, dok je u Los Angelesu provela samo četiri godine.

- Hollywood meni nije ono što je ostalim glumcima. Različit je od mene, ja sam nekako izvan Hollywooda - izjavila je jednom, a objašnjenje ima i za stalni priljev rola koje, tvrdi, postaju sve zanimljivije što je starija.

- Mislim da su uloge za žene mojih godina ekstremnije, šašavije. Šablonske junakinje u romantičnim komedijama uvijek su mlade žene. A ja sebe smatram karakternom glumicom koja može izvesti široki repertoar. Čak i dok sam bila mlađa, prihvaćala sam čudnovate uloge - kaže Streep, navodeći kao primjer “Krik u tami” iz 1988. u kojem je glumila majku optuženu da je ubila vlastitu kćer. Prvu ulogu u karijeri Streep je odigrala u srednjoj školi i to - samu sebe.

Meryl Streep as a cheerleader at Bernards High School, New Jersey 1967

When: 15 Aug 2005
Credit: WENN
WENN
U srednjoj školi u New Jerseyju bila je navijačica

Do tada neugledna i neupadljiva djevojčica svjesno je odlučila promijeniti izgled i postati popularna pa se, prema savjetima iz časopisa kao što su Cosmo i Seventeen i uz pomoć limuna i peroksida, pretvorila u plavušu, umjesto naočala stavila kontaktne leće, izvježbala zavodljiv smiješak, pridružila se navijačicama, nastupala u mjuziklima i sudjelovala u radu učeničkog vijeća, tako da su je u četvrtom razredu izabrali za kraljicu škole. Bila je to njezina prva potpuna transformacija po kakvima će poslije postati poznata.

Actress Meryl Streep photographed in January 1978. (Photo by Jack Mitchell/Getty Images)
Getty Images
Na početku karijere potkraj sedamdesetih

Nakon studija i magisterija iz glume, Streep se 1975. preselila u New York gdje je u samo godinu dana nastupila u pet vrhunskih kazališnih predstava, uključujući i Shakespeareovu “Mjeru za mjeru”, u ljeto 1976., u kojoj joj je partner bio John Cazale. Talentirani glumac visokog čela i tužnih očiju koji se proslavio ulogom Freda Corleonea u “Kumu”, tad 41-godišnji Cazale volio je piti, pušiti kubanske cigare i izlaziti s lijepim ženama i umnogome je bio sušta suprotnost Streep: on potomak siromašnih doseljenika sa Sicilije bez formalne naobrazbe, ona rođena u New Jerseyju kao najstarija od troje djece umjetnice Mary Wolf Wilkinson i farmaceuta Harryja Streepa, školovana na najboljim fakultetima, Vassaru i Yaleu, gdje je stekla zvjezdani status jer se u svaku vježbu potpuno unosila, s mnogo imaginacije. Kad su studenti morali izvesti prizor umiranja, uglavnom su glumili smrt od metka ili otrova, dok je Streep prikazala kako sama sebi radi abortus - prizor koji su njezini kolege poslije opisali kao “nevjerojatno snažan”. Ipak, ljubav im se dogodila gotovo na prvi pogled, samo što je sreća kratko trajala: nekoliko mjeseci nakon što su počeli živjeti zajedno Cazaleu su dijagnosticirali rak kostiju koji se već proširio i znalo se da su mu dani odbrojani. Kad je već nasmrt bolestan Cazale dobio ulogu u “Lovcu na jelene”, potresnoj drami o trojici prijatelja koji iz radničkog gradića odlaze u rat u Vijetnamu, i Streep se pridružila glumačkoj postavi da bude uz njega. U dogovoru s redateljem Michaelom Ciminom, svi prizori u kojima se pojavljuje Cazale snimali su se prvi i glumac je uspio obaviti svoj dio posla, ali nikad nije vidio dovršeni film, koji je osvojio čak pet Oscara, jer je umro nekoliko tjedana prije premijere, u proljeće 1978., u dobi od samo 42 godine.

Samo nekoliko tjedana poslije, u nevjerojatnom obratu, slomljena Streep morala se iseliti iz Cazaleova stana pa ju je brat smjestio u stan prijatelja koji je bio na putu. Kad se prijatelj, kipar Don Gummer, vratio s puta, rekao je Meryl neka slobodno ostane u stanu.

- Nisam preboljela Johna i znala sam da ga možda nikad neću preboljeti, ali morala sam živjeti dalje. Don mi je pokazao kako - rekla je Streep. Već u rujnu te iste godine su se vjenčali i otada su zajedno, što je veliko postignuće i za obične smrtnike, a gotovo nevjerojatan uspjeh za filmsku zvijezdu. Streep tvrdi da je tajna dugovječnog braka u tome da partneri moraju dati jedno drugome prostora da svatko živi kako želi.

Meryl Streep, Husband Donald Gummer, and Son Henry Gummer (Photo by Ron Galella/WireImage)
WireImage
U braku s kiparom Donom Gummerom ima i sina Henryja

- Moj muž igra golf. Ja volim ići u kazalište. Njemu je to tlaka, ali ja mu ne predbacujem. Jednostavno smo različiti - kaže Streep, koja je uzela po godinu odmora od posla za svako dijete. Sin Henry, danas glazbenik, rodio se 1979., 1983. rođena je Mamie, danas glumica poznata po ulogama u TV serijama “Dobra žena” i “Dobra borba”, glumica je i njezina tri godine mlađa sestra Grace, dok najmlađa 28-godišnja Louisa radi kao model; nepotrebno je i napominjati da su svi završili fakultete i nisu umiješani ni u kakve skandale. Možda zato što je za Streep obitelj bila uvijek na prvome mjestu pa je redovito odbijala uloge koje bi je predugo odvajale od muža i djece.

Meryl Streep and guests
'The Devil Wears Prada' premiere at the AMC Loews Lincoln Square

Featuring: Meryl Streep and guests
Where: New York City, New York, United States
When: 19 Jun 2006
Credit: Patti Ouderkirk / WENN
Patti Ouderkirk / WENN
Na filmskoj premijeri u Los Angelesu s kćerima Louisom, Grace i Mamie

I dok je u obiteljskom životu očito našla sreću, profesionalno nije uvijek sve teklo glatko. Nakon uspjeha s “Kramerom protiv Kramera” i “Sofijinim izborom”, kad se činilo da je na vrhu svijeta, odjednom su dobre uloge presušile, Streep je povukla i nekoliko krivih poteza s komedijama poput “She-Devil” koje su neslavno podbacile, a dodatno je pogriješila kad je počela napadati Hollywood jer “starijim glumicama nudi samo uloge vještica”.

1979, American actors Meryl Streep, Dustin Hoffman and Justin Henry embrace outdoors in the film 'Kramer vs Kramer', directed by Robert Benton. (Photo by Express/Getty Images)
Getty Images
U filmu ‘Kramer protiv Kramera’ s Dustinom Hoffmanom i Justinom Henryjem

- S 40 godina mislila sam da sam gotova - izjavila je u jednom intervjuu i priznala da ju je potpuno porazilo kad nije prošla na audiciji za ulogu u mjuziklu “Evita”, koja je na kraju pripala Madonni. Istina je da nisu uvijek svi imali samo riječi pohvale za njezinu glumu. Dustin Hoffman, koji joj je glumio muža u “Krameru protiv Kramera”, rekao je da je opsesivna i sebična glumica, slavna kritičarka Pauline Kael jednom je napisala kako glumi samo “od vrata naviše”, što je Streep po vlastitom priznanju ubilo u pojam, a čak i njezina velika ljubav Cazale rekao joj je da glumi kao “slatki robot”, bez ikakvih emocija. Katharine Hepburn, koja je nije mogla podnijeti, govorila je da je podsjeća na igračku na navijanje.

- Točno čuješ kako joj se kotačići okreću u glavi, klik, klik, klik - rekla je Hepburn. No nakon tog ne baš sjajnog razdoblja Streep je prebrodila krizu i uspjela se vratiti na ekran u punom sjaju, opet s raznolikim ulogama u kojima je njezin kameleonski talent došao do izražaja. Glumila je u filmovima kao što su “Adaptacija” redatelja Spikea Jonesa za koju je dobila četvrti Zlatni globus, “Sati” u kojima ženske likove povezuje roman Virginije Woolf, komedija “Niz nesretnih događaja”, “Julie i Julia” u kojem igra slavnu kuharicu Juliju Child. U Disneyjevoj adaptaciji mjuzikla “Into the Woods” pojavljuje se kao vještica, a u drami “Novine”, o aferi Watergate, utjelovila je Katharine Graham, vlasnicu lista Washington Post. Tu su, naravno, i mjuzikli “Mamma Mia!”, od kojih je prvi njezin rekorder po zaradi na blagajnama - s više od 600 milijuna dolara.

Meryl Streep
84th Annual Academy Awards (Oscars) held at the Kodak Theatre - Arrivals
Los Angeles, California - 26.02.12

Featuring: Meryl Streep
Where: CA, United States
When: 26 Feb 2012
Credit: WENN
WENN

Te silne uloge donijele su Streep i financijsku sigurnost, osobito nakon što se pregovarajući o honoraru za “Vrag nosi Pradu” naučila izboriti za veću zaradu. Imutak koji se procjenjuje na 90 milijuna dolara omogućio joj je da s lakoćom osigura udoban dom za obitelj, kao i da uplaćuje velikodušne donacije u razne dobrotvorne svrhe, posebno za ustanove i akcije koje se bore za žensku ravnopravnost. Otvoreno je podržala pokret MeToo, politički se opredijelila za Obamu, zatim za Hillary Clinton, a protiv Trumpa, koji ju je osvetoljubivo nazvao “najprecjenjenijom glumicom na svijetu”. No Streep, prema vlastitim riječima, nije feministica, nego humanistica koja se zalaže za “ugodnu ravnotežu”, a sama je u jednom govoru otvoreno rekla da ne može zamisliti život bez muškaraca.

- Kako volim muškarce! Znam da je ovo godina žena, ali, Bože moj, ti muškarci! Svi moji mentori bili su muškarci - izjavila je lani na svečanoj dodjeli nagrada Nacionalnog odbora za film, primajući nagradu za najbo lju glumicu za “Novine”. A ovih je dana prilično razdražila feminističke i osviještene krugove kad je, govoreći o seriji “Male laži”, izjavila da se ne smijemo usredotočiti samo na “otrovnu muškost”.

- Nisu samo muškarci toksični. I žene mogu biti itekako destruktivne - rekla je glumica, koja je tijekom duge karijere zasigurno upoznala najtamnije strane ljudske prirode. I lik Mary Louise koju Streep glumi u seriji brzo pokaže svoje pravo, ne baš umiljato lice, što je veselo prokomentirala: - Zahvalna sam što sam našla profesiju koja mi omogućava da izrazim sve loše dijelove svoje osobnosti. Ovako ih ispucam na poslu pa se ne moram iskaljivati na djeci i prijateljima!

Koliko će dugo još trajati profesionalna sreća, nitko ne zna, ali Streep je sigurna u jedno: kakve god tragove godine ostavljale na njezinu licu i tijelu, neće posegnuti za kirurškim zahvatima.

- Prije sam imala bujnu kosu i savršenu porculansku put. Sad toga više nema. Ali namjeravam se pridržavati pravila Catherine Deneuve koja je rekla: “Nakon određenih godina žena može imati ili lice ili guzicu, ili jedno ili drugo. Ja biram lice, a na ovom drugom ću sjediti” - rekla je Streep. Ne zna se još što su joj muž i djeca darovali za 70. rođendan, ali poznato je da je za okruglih 60 od njih dobila toster i stolicu za ljuljanje. No za ljuljanje u stolici teško da nalazi vremena jer je otada snimila još petnaestak filmova, a sad je čekaju nove uloge - u novoj verziji američkog klasika “Male žene” u režiji Grete Gerwig u kojoj su joj partnerice Emma Watson, Saoirse Ronan i Laura Dern, kao i u političkom trileru “Laudromat” Stevena Soderbergha. Stolica će morati još pričekati.

Na setu filma ‘Male žene’ s redateljicom Gretom Gerwig

Linker
20. travanj 2024 05:23