Superbake u akciji

Hrvatskoj glumici unuka je u dom vratila radost i smijeh: ‘Slične smo po temperamentu, obožava me, kao i ja nju‘

Glumica Elizabeta Kukić, koja je prije 15 mjeseci postala baka, otkriva kako joj je unučica promijenila i oplemenila život te da su njih dvije savršeni tandem.

Neopisiv je osjećaj biti bakom. Puno dajete, još više primate. I tako u beskraj - kaže hrvatska glumica Elizabeta Kukić (63), priznajući da joj je 15-mjesečna unučica Luna promijenila život. Naime, posve neplanirano intenzivno je sudjelovala u unukinoj prvoj godini života, zbog čega je jako sretna, a pomogla je i kćeri Ani Hadžić i njezinom suprugu fotografu Anti Magzanu.

"To je jedina dobra stvar koja se dogodila u koroni. U mojem matičnom kazalištu Kerempuh nismo igrali predstave, nisam prihvaćala ni druge angažmane. Lunini su roditelji radili pa sam tako, srećom, iako neplanirano, imala vremena čuvati je. Pravi baka-servis, ubrzo nakon rođenja", kaže udovica komediografa i redatelja Fadila Hadžića, osnivača Dana satire, čije je 46. izdanje upravo završilo.

Glumica, koja je tijekom karijere osvojila brojne nagrade, nikada nije voljela živjeti sama. Stoga se ni nakon suprugove smrti 2011. nikada nije do kraja pomirila sa samoćom. Malena Luna u njezin je dom vratila radost i smijeh, a Elizabeta Kukić sjajno se osjeća u ulozi bake.

image

Glumica je u koroni mnogo vremena provela s unučicom Lunom, koju naprosto obožava.

ANTO MAGZAN

"Luna nikada nije bila zahtjevno i cendravo dijete. Dapače, spava bez problema, pomno prati što se oko nje zbiva, sluša baku, znatiželjna je, voli muziku, a sada već i komunicira iako još ne govori puno. Igra se i s bakom, ali i sama - nikad joj nije dosadno. Voli se šaliti na svoj način i daje do znanja da je to što je napravila njezin 'štos'", kaže.

"Iz Francuske je dobila medvjedića po imenu Jean Jacques. I jedan dan kaže: "Žanžak-taktak" i, slatko se tome smijući, ponavljala je dok se i ja nisam počela smijati. Po okicama i izrazu lica shvatila sam da je sretna što je uspjela nasmijati me", govori Elizabeta Kukić, dodajući da Luna, uz slaganje Lego kocki i crtanje, najviše voli kad joj baka čita slikovnice.

Sve ih donese i po pola sata mirno sjedi u bakinu krilu i prstićem okreće stranice. Kad je doznala da će postati baka, poželjela je da njezina kćer rodi djevojčicu. Naravno da bi, kaže, isto bilo i da je dječačić, ali, nekako se više vidjela s unučicom.

"Dok smo pili kavu, majstor koji mi je maljao stan pokazivao mi je slike svog nedavno rođenog sinčića. Ne znam zašto, rekla sam da mi je jedna od rijetkih, velikih životnih želja da postanem baka djevojčici. I nekoliko dana kasnije kći mi javlja sretnu vijest, a kad je dodala da nosi curicu, vrištala sam od sreće", nastavlja Elizabeta, ističući da jedva čeka da je malena počne zvati baka. Tu je riječ, kaže, izgovorila samo jednom.

"Rekla bih joj - reci mama, ponovila bi, pa tata, pa tako sve redom, no kad kažem baka, pogleda me u oči, nasmije se i veli "ne". I nastavi se smijati jer joj je i to štos", otkriva glumica.

"Samo jednom, kad sam joj strogo rekla: 'Ne, to ne možeš dobiti', podigla je prstić u zrak i, tonom strogim poput mog, rekla 'baka'. A zašto se uopće čudim? Dosta mi nalikuje, svi nam to govore. Primjećujem neke svoje pokrete, izraze lica. Slične smo po temperamentu, obožava me, kao i ja nju. Ma dočekat ću ja i taj dan!", dodaje Elizabeta Kukić.

image

Tončica Čeljuska s unukom.

PRIVATNI ALBUM

Tončica Čeljuska (53), voditeljica i urednica na HRT-u

"Nisam od onih koji pogledavaju svako slatko dijete u kolicima. No, kad sam prije tri i pol godine dobila unučicu Amelie, bila mi je apsolutno neodoljiva. Pa sad recite da krv nije voda", kaže Tončica Čeljuska, koja se najviše raduje odlasku u Zürich gdje živi njezina kći. Amelie je uvijek dočeka s mamom na aerodromu i trči joj u naručje. Iako je Zürich od Zagreba udaljen tek sat i pol leta avionom, unučicu ne može vidjeti onoliko često koliko bi htjela.

"Hvala bogu na tehnologiji, svakodnevno komuniciramo i gledamo se putem videopoziva. Budući da Amelie živi u drugoj državi i nemam je priliku svakodnevno voditi u park, već se vidimo jednom mjesečno, pokušavam nadomjestiti ono što realno ne mogu dati jer sam daleko", kaže Tončica Čeljuska, dodajući da njezina unučica govori simpatičnu kombinaciju hrvatskog i njemačkog, a uskoro kreće u francuski vrtić pa će biti prava mala poliglotica.

image

Vanja Horvat s unukom.

PRIVATNI ALBUM

Vanja Horvat (50), poduzetnica i stomatologinja

Jedna od velikih strasti uspješne poslovne žene Vanje Horvat je jahanje, sport u kojem je osvojila brojne medalje. Stoga joj je i danas najdraži trenutak kad unuka Vita Jakopec bez imalo straha s bakom jaše kobilu Zasju zagrebačkim hipodromom.

"Kad je prvi put sjela na konja, bila sam jako sretna, ali sam se malo i bojala. No, Vita je toliko uživala da i sada često dođemo na hipodrom. Zasigurno je tu ljubav prema konjima naslijedila od mene i voljela bih da se i ona jednog dana bavi jahanjem", kaže mlada baka koju je unučica isprva oslovljavala s "baka Ko", misleći na konja, no sad je zove samo - baka.

A biti baka je poseban osjećaj i unučicu voli, kaže, kao i svoju djecu - beskrajno.

"Jedina je razlika što s njom uživam bez stresa jer nismo 24 sata zajedno pa kad dođe, maksimalno joj se posvetim. Puno radim pa Viticu ne stignem uzeti preko tjedna, no vikende često provodimo zajedno. Igramo se, kuhamo i pravimo kolače, šetamo, vodim je na engleski... I radujem se ljetu da ga provedemo zajedno", kaže Vanja Horvat.

image

Suzy Josipović Redžepagić s unucima.

PRIVATNI ALBUM

Suzy Josipović Redžepagić (54), modna agentica i autorica kuharica

"Najdraži trenuci su mi oni provedeni s trogodišnjim unukom Makom i godinu i pol starom Leni. Oni su jednostavno lijek, napune me ljubavlju i srećom", kaže Suzy Josipović Redžepagić, dodajući da su njezini unuci vrlo različiti. Leni je preslatka, izmišljena, dobra, prepametna, još ne priča puno, osim ono što mora. Obožava baku i najviše želi biti s njom.

"Najgore mi je kad odlazim, a ona svaki put plače. Kako imam tri kćeri, Mak je naš mali vragolasti Denis. Puno priča, sve razumije, brz je i spretan, osjećajan, jako radoznao, ne znam je li u tome više na mamu ili tatu. Idemo skupa u kino, park, igraonice... A kad mi sto puta u minuti kaže 'baka', srce mi se topi... Voli kuhati i rezuckati povrće pa smo i tortu za njegov 3. rođendan radili zajedno", kaže Suzy, dodajući da je Leni još ne zove nikako, dok Mak ima cijeli spektar - od baka i bakanica Suzica do bakas, bakica, ponekad i mama. A onda se ispravi i kaže: "Ti si isto mama, mama si Sari, Hani i Tari, je l' da?" Majka triju kćeri kaže da su one sav njezin svijet i cijeli se život vrti oko njih, no unuci su nešto drugo, a glavna je bakina uloga da ih razmazi i voli do neba.

Linker
19. travanj 2024 12:22