MERCI ALBER

Hollywood u šoku! Kim Kardashian i Sarah Jessica Parker se slomljenog srca opraštaju od svog omiljenog dizajnera

Dizajner Alber Elbaz u Parizu je preminuo od posljedica Covid-a 19, premda se protiv korone - cijepio.

Vijest o smrti proslavljenog izraelskog modnog dizajnera Albera Elbaza, dugogodišnjeg kreativnog direktora luksuzne pariške kuće Lanvin, koji je u 60. godini preminuo od posljedica koronavirusa u Američkoj bolnici - potresla je Hollywood dan uoči dodjele Oscara.

Priča je tim šokantnija što je Elbaza dokrajčila južnoafrička mutacija virusa protiv kojeg se ranije cijepio, a vijest je objavila grupacija Richemont koja je financirala Elbazov ženski modni brend AZ Factory, čija je prva kolekcija javnosti predstavljena u siječnju.

image
FRANCOIS GUILLOT AFP

- To je moja najjednostavnija kolekcija u karijeri: ugodna je za nošenje i vrlo zabavna - izjavio je tada.

Neutješna Kim Kardashian (40) svog je prijatelja i modnog gurua u oproštajnoj poruci nazvala slatkom dušom. ‘Moje je srce slomljeno. Kad sam prvi put stigla u Pariz prijatelji su mi dogovorili ručak iznenađenja s Alberom, a ja sam se zamalo onesvijestila kad je prišao našem stolu‘, napisala je. Za svoje prvo snimanje za naslovnicu američkog Voguea 2014. Kim Kardashian odabrala je upravo Elbazovu kreaciju, a njegovu haljinu nosila je i na svojoj prvoj MET Gala zabavi.

Glumica Katie Holmes prisjetila se da je Elbaz obožavao njezinu kćer Suri Cruz, prema kojoj je uvijek iznimno ljubazan i pažljiv, a glumica Sarah Jessica Parker na svom je profilu na Instagramu objavila fotografiju kutije darova od Albera Elbaza.

Modnu dizajnericu Stellu McCartney oduševljavao je svojom nekonvencionalnošću i beskrajnim talentom, a glumica Julianne Moore prisjetila se kako je Alber obožavao stil njezine sestre Valerie i uvijek je nju isticao kao primjer kako se trebaju nositi njegove kreacije.

Jednu od najkraćih, ali i najupečatljivijih oproštajnih poruka objavila je modna kuća Lanvin, u kojoj je Elbaz 14 godina bio direktor, a iz koje je 2015. otišao jer se nije želio pokoriti zahtjevima pohlepne vlasnice. Šest godina kasnije od njega su se oprostili s dvije riječi zahvale "Merci Alber" (Hvala, Alber).

Rođen je 12. lipnja 1961. u Casablanci u obitelji marokanskih Židova, a kao 10-godišnjak se s roditeljima - ocem frizerom i majkom slikaricom - preselio u Izrael. U Tel Avivu je studirao i odslužio vojsku, a 1985. je trbuhom za kruhom otputovao u New York s majčinom ušteđevinom u džepu. U Ameriku je stigao s osamsto dolara, a ubrzo je tamo kreirao skupocjene vjenčanice za dame dubljeg džepa. Nakon prakse kod Geoffreya Beenea preselio se u Milano, gdje je dizajnirao za Kriziju, pa 1996. u Pariz gdje je prvi posao dobio u modnoj kući Guy Laroche. Ostalo je legenda: u Yves Saint Laurentu je tri godine bio zadužen za pret-a-porter kolekcije, a u Lanvinu je 2001. postao kreativni direktor s ciljem repozicioniranja legende u svijet suvremenog glamura i luksuza.

Eksplozija boja na crvenom tepihu: Glumice i glumci zablistali na Oscarima, donosimo pregled najupečatljivijih

Proslavio se koktel haljinama s metalnim zatvaračima, zaštitni znak bili su mu krojevi bez poruba, a inzistirao je na nakitu kao sastavnom dijelu kolekcije. Osim toga je popularizirao balerinke i tenisice s vezicama od pliša i satena, a neko vrijeme je osobno uređivao izloge pariškog butika iznad kojeg mu se nalazio ured.

image
STEVE WOOD/SHUTTERSTOCK

Njegove klijentice bile su Nicole Kidman, Meryl Streep, Kristin Scott Thomas, jordanska kraljica Rania, Michelle Obama te mnoge druge, a iz Lanvina je otišao jer se nije želio pokoriti želji vlasnice koja je inzistirala na desetak kolekcija na godinu.

image
PIERRE VERDY AFP

- U takvom ritmu nema vremena za razmišljanje i opuštanje, dakle niti za kreaciju - izjavio je dizajner koji je u očima svijeta bio oličenje dobrodušnosti, pristojnosti i sramežljivosti. Možda zato jer je dugo patio zbog svoje pretilosti i bačvastog izgleda, sve dok 1993. nije upoznao životnog partnera Alexa Kooa, direktora prodaje, s kojim je proživio svoje najsretnije godine.

Najljepše oskarovske haljine svih vremena! Holivudske dive ovim su se izdanjima upisale u povijest

Linker
18. travanj 2024 14:04