KAKVA BIOGRAFIJA

Holivudska diva, Hitchcockova muza i modna ikona koja živi u kući s lavovima i tigrovima slavi 92. rođendan

Američka glumica Tippi Hedren, zvijezda filma ‘Ptice‘, majka je Melanie Griffith i baka Dakote Johnson, a smatra se jednod od najgorljivijih aktivistica za zaštitu prava životinja.

OČEVA LJUBIMICA

Nahtalie Kay Hedren rođena je 19. siječnja 1930. u New Ulmu u Minnesoti: otac Bernard Carl, vlasnik dućana i trgovac, svoju je ljubimicu odmila prozvao Tippi, a taj nadimak iz ranog djetinjstva kasnije joj je postao umjetničko ime. Po ocu je podrijetlom Šveđanka, a po majci je njemačkog i norveškog podrijetla.

KAD JE ZAPRAVO ROĐENA

Sve do 2004. godine kad je u jednom razgovoru otkrila svoj stvarni datum rođenja, mediji su je smatrali pet godina mlađom nego što je uistinu bila: za glumice tog vremena je, naime, bilo uobičajeno da kriju svoju pravu dob.

NA MODNOJ PISTI

Karijeru u show biznisu započela je na modnoj pisti: kao 20-godišnjakinja je kupila kartu za New York i pokucala na vrata agencije Eileen Ford. Paralelno s revijama koje je nosila (bilo je to vrijeme davno prije pojave topmodela) dobila je i debitantsku ulogu Miss Ice Box na filmu u mjuziklu The Petty Girl, na čijoj špici nije potpisana (što je tada isto tako bilo uobičajeno).

REKLAMA KOJA JOJ JE PROMIJENILA ŽIVOT

Pedesetih i ranih šezdesetih godina prošlog stoljeća dobila je naslovnice časopisa Life, Glamour, McCall's i Saturday Evening Posta, a karijeru joj je odredila televizijska reklama za dijetni napitak Sego u kojoj ju je zapazio redatelj Alfred Hitchcock gledajući emisiju The Today Show. Na prvom susretu ponudio joj je sedmogodišnji ugovor, a razgovarali su o svemu osim o ulozi koju joj je namijenio.

UTJELOVLJENJE STILA

- Bila je utjelovljenje stila, prave dame kakve su bile Grace Kelly, Claudette Colbert, Irene Dunne i druge, a s vremenom su nestale s filmskog platna - izjavio je Alfred Hitchcock, objasnivši zašto je angažirao Tippi Hedren. Idućih dana impresionirala ga je naučivši točno sve scene iz njegovih prethodnih filmova, što su joj bile prve glumačke probe. Osim toga za Tippi je naručio dizajnersku odjeću Edith Head​ koju se obvezala nositi i u privatnom životu, a osobno ju je podučavao i kako se vino sljubljuje s hranom.

image

Tippi Hedren i Alfred Hitchcock na snimanju 1964.

SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

PTICE

Glavnu ulogu u "Pticama" ponudio joj je na ručku u svom restoranu Chasen's, kojem su osim njih prisustvovali Hichcockova supruga Alma i i Lew Wasserman, šef holivudskog studija Universal. - Zaplakala sam od iznenađenja i uzbuđenja, nikad nisam mogla zamisliti da ću dobiti glavnu ulogu u velikoj holivudskoj produkciji - izjavila je Hedren.

Čitajte i: Tko je zapravo Nicolas Cage? Sva lica glumca, četverostrukog djeda i trostrukog oca koji je spiskao 150 milijuna dolara

PRIVATNI UČITELJ

Alfred Hitchcock bio je njezin privatni učitelj glume, dramaturgije, glazbe i fotografije. - U tri godine od njega sam naučila koliko od drugih ne bih u petnaest. I uvijek je točno znao što želi od mene, mjesta za improvizaciju nije bilo - izjavila je Hedren koja je slobodno imala samo jedno poslijepodne u tjednu.

SCENA ZA PAMĆENJE

Na snimanju jedne od ključnih scena - napada ptica - jedan gavran ju je ugrizao za obraz, u neposrednoj blizini oka, zbog čega je doktor na snimanju zatražio stanku od sedam dana da se Hedren oporavi od šoka. Ipak, sve se isplatilo, jer je njezina Melanie Daniels proglašena jednim od najboljih ženskih filmskih likova svih vremena.

image

Sean Connery i Tippi Hedren u flmu 'Marnie' redatelja Alfreda Hitchcocka 1964.

SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

BURAN RAZLAZ SA SEKSUALNIM PREDATOROM

- Bio je isuviše posesivan, njegovi zahtjevi su s vremenom postajali sve veći i nemogućiji. Čak je plaćao ljude da me uhode izvan snimanja i proba, a ja nisam željela biti ničije vlasništvo. Zato smo se razišli - izjavila je Hedren, koja je s Hitchcockom snimila svega dva filma. Drugi je bila "Marnie" romantična drama s elementima psihološkog trilera iz 1964. Redatelj se nadao da će Hedren za njega dobiti Oscara, ali za tu ulogu nije bila niti nominirana za Akademijinu nagradu. Mnogo kasnije priznala je i da je redatelj od nje tražio da mu seksualno stalno bude na raspolaganju, a kad je od njega pobjegla zaprijetio joj je kako će uništiti njezinu karijeru - što je i činio dokle god je njihov ugovor bio važeći.

NA SETU S MARLONOM BRANDOM

Uništio mi je karijeru, ali ne i život, to mu nisam dopustila. Nakon svega i dalje mu se divim kako umjetniku. Bez njega filmska industrija ne bi bila ista - izjavila je Hedren, kojoj je iduću ulogu u filmu "Grofica iz Hong Konga" ponudio Charlie Chaplin. No, tek na setu s Marlonom Brandom i Sophiom Loren u Engleskoj je shvatila da njezina uloga nije ništa više od epizode. Do danas njezina filmografija broji više od 85 naslova.

TRI BRAKA I ZARUKE

Kćer Melaniju Griffith dobila je u braku s marketinškim stručnjakom Peterom Griffithom - zajedno su izdržali devet godina. Nakon njega udala se za svog agenta Noela Marshalla, koji je kasnije producirao i tri njezina filma, a razveli su se nakon 18 godina. Posljednji suprug bio joj je indutrijski magnat Luis Barrenechea s kojim je izdržala sedam godina, a šest godina bila je zaručena za veterinara Martina Dinnesa s kojim se razišla 2008. U intervjuu Sunday Timesu iste godine izjavila je da sad čeka da novog muškarca koji će je oboriti s nogu.

Čitajte i: Pucamo od smijeha svaki put kad ga vidimo, ali slavni komičar svoj 60. rođendan dočekuje - usamljen

RIKA LAVOVA

Na svom ranču u Actonu, na rubu pustinje Mojave u Kalifirniji i danas drži tigrove i lavove. Neko vrijeme ondje je bilo više od 150 divljih životinja - lavova, tigrova, leoparda, slonova i ostalih beštija koje je sa suprugom Noelom Marshallom koristila na snimanju filma "Rika". Na rub pustinje su se preselili iz Sherman Oaksa, jer su susjedi poludjeli od užasa i brige kad su shvatili koga sve Tippi Hedren drži u svom domu.

SNIMANJE OPASNO PO ŽIVOT

Snimanje filma potrajalo je pet godina, a više od sedamdeset članova ekipe na setu je ozlijeđeno. Tippi Hedren je, primjerice, pala sa slona kojeg je jahala i zadobila ozljedu noge i glave, a pretrpjela je lavlji ugriz u predjelu vrata. Njezina kći Melanie Griffith je također napadnuta - zaradila je 50 šavova na licu i umalo ostala bez oka. Nakon premijere filma 1981. pokrenula je neprofitnu zakladu The Roar čiji je glavni cilj zaštita divljih mačaka.

FILM 'DJEVOJKA'

O njezinom životu i odnosu s Alfredom Hitchcockom snimljen je 2012. film "Djevojka" (The Girl) u kojem je redatelj Julian Jarrold naslovnu ulogu dodijelio Sienni Miller, a njenim je izborom i izvedbom na filmskom platnu Tippi Hedren bila oduševljena.

Linker
18. travanj 2024 18:58