Nadmudrivanje na sudu

Hoće li se izvući? Ghislaine Maxwell preko svog odvjetničkog tima želi iznuditi ponavljanje suđenja

Među porotom koja ju je proglasila krivom postoje osobe koje su iskusile seksualno zlostavljanje u djetinjstvu i nisu to prijavile prije suđenja, a zbog tog propusta slučaj bi se mogao srušiti kao kula od karata

Nedugo nakon što ju je porota proglasila krivom po više točaka optužnice, među kojima je i povođenje maloljetnica radi seksualnog zlostavljanja, odvjetnički tim Ghislaine Maxwell (60) pronašao je način kako pravnim začkoljicama oboriti presudu i iznuditi novo suđenje. Za obrat je zaslužan porotnik br. 50., Scotty David (35), jer je ovlaš “preletio” upitnik što ga trebaju ispuniti američki građani pozvani na sud u svojstvu porotnika, piše Daily Mail. Čini se da nije odgovorio potvrdno na upit da li je bio seksualno zlostavljan, a pokazalo se kako je, ispričavši svoje gorko iskustvo, utjecao na porotnike koji su desnu ruku u pedofilskom lancu osuđenog zlostavljača Jeffreyja Epsteina, proglasili krivom. Sada je na redu izricanje presude, a iščekivanje kad će to sutkinja Alison J. Nathan objaviti - prema anglosaksonskom pravu moglo bi potrajati. Ukratko,Ghislaine Maxwell mogla bi, zbog težine djela koja joj se stavljaju na teret, ostatak života provesti u zatvoru.

image

Obrana Ghislaine Maxwell radi na ponavljanju suđenja.

SHUTTERSTOCK

Zaboravni porotnici

Čini se da Scotty David nije bio jedini među porotnicima s tim strašnim iskustvom, piše The New York Times. Pojavio se još jedan: rekao je kako je i on bio zlostavljan u djetinjstvu.

"Rekli su da su razgovarali o tom iskustvu tijekom vijećanja. Činilo se da je to otkriće pomoglo oblikovati stav porote", rekao je izvor The New York Timesu. Odvjetnici Ghislaine Maxwell potom su, promptno pronašli trećeg porotnika koji uoči suđenju za trgovinu seksualnim robljem nije otkrio da je bio zlostavljan. Navodno postoji i četvrti. Ukratko, to je najsnažnija "poluga" kojom obrana "gura" svoj zahtjev za ponovnim suđenjem.

Čitajte i: Ghislaine Maxwell proglašena krivom: Prijeti joj dugogodišnji zatvor za seksualnu trgovinu maloljetnica za zloglasnog Epsteina

Računajući da im je ono praktički u džepu, za svoju stranku traže jedan ustupak. Naime, prije izricanja zatvorske kazne priprema se izvješće o istrazi u kojem sudjeluje i okrivljenik. Odvjetnici pouzdanice Jeffreya Epsteina zahtijevaju da se ona izuzme. Stvar je u tome da bi se sve što kaže i potpiše u spomenutom izvješću, moglo iskoristiti protiv nje na ponovljenom suđenju.

image

Zbog težine djela koja joj se stavljaju na teret, ostatak života provesti u zatvoru.

JOHANNES EISELE AFP

Prijatelji u sjeni

Osim toga "obrana zahtijeva da sud odgodi određivanje izricanja kazne jer postoji uvjerljiva osnova da se poništi presuda Ghislaine Maxwell i odobri joj novo suđenje", stoji u sudskim dokumentima. Čini se da prijateljica pokojnog pedofila ima moćne prijatelje "u sjeni". Jer, ovakav obrat u dugo pripremanom postupku - trebao je to biti uvod u razotkrivanje cijele mreže koja je bogatima i moćnima dostavljala maloljetnice - teško da je slučajan. Ona, pak, do sada nije otkrila ni jedno ime. Kako se sada čini, u slučaju da manevri njezinih odvjetnika ne uspiju, radije će ostati iza rešetaka do kraja života nego "propjevati". Treba spomenuti i da je Jeffrey Epstein u kolovozu 2019. pronađen obješen u svojoj ćeliji u istražnom zatvoru.

Čitajte i: Prva svjedokinja protiv Ghislaine Maxwell sa samo 14 godina imala seksualni kontakt s njom i zloglasnim Epsteinom

S druge strane, tužitelji obrani nude dogovor. Traže da povuku zahtjev za ponavljanjem suđenja zbog žrtvi Ghislaine Maxwell koje će opet morati svjedočiti, u mislima prolaziti kroz zlostavljanje te izdržati unakrsno ispitivanje obrane. Žele ih poštedjeti još jednog mučnog iskustva i s druge strane biti sigurni da svjedokinje neće odustati. A obrana, čini se, baš na to cilja. Dakle, tužiteljstvo nudi odbacivanje dviju točki optužnice za krivokletstvo: Maxwell je uhvaćena u laži prilikom davanja iskaza 2016., tijekom odvojenog građanskog postupka koji je protiv nje pokrenula tužiteljica princa Andrewa, Virginia Giuffre. Zauzvrat traže da se postupak privede kraju kako je planirano. Čiji će argumenti pobijediti, vidjet će se uskoro.

Linker
18. travanj 2024 15:38