Odlazak na vrhuncu slave

Hitchcockova muza otkriva zašto je napustila Hollywood te u čemu je pronašla utjehu nakon smrti supruga

U zlatnim godimama glumica je pronašla svoj mir, posvetila se slikanju, a sjećanja sa snimanja filmova postala su motivi njezinih platna. Najbolje od svega je to što je tek sad otkrila pravo značenje krilatice svojeg mentora, filmskog maga kojeg i danas poštuje. Upute za pojedine scene svodio je na riječi: "To je misterij", što ju je izluđivalo, a sad shvaća da su film, umjetnost i život upravo ono što je govorio - misterij.

Otkako je napustila Hollywood 1966., mnogi su se pitali zašto je otišla, gdje je i što radi Kim Novak (87), muza Alfreda Hitchcocka. Ona je, pak, zaključila kako je nakon tolikih godina došlo vrijeme utažiti znatiželju poklonika koji su u njoj vidjeli nasljednicu Marilyn Monroe i pišu joj do danas, kao da nije zalupila vrata filmskoj karijeri na vrhuncu slave. Odgovor na ta pitanja holivudska ikona, koja je glumila s Jamesom Stewartom, Frankom Sinatrom, Williamom Holdenom i Jackom Lemmonom, otkriva u novoj knjizi “Kim Novak: Her Art and Life”, a tim je povodom, ekskluzivno za Fox News, otvorila vrata svog doma u južnom Oregonu i dopustila medijima zaviriti u njezin svijet. Riječ je o slikarskom ateljeu i intimnom prostoru koji je dijelila s nedavno preminulim suprugom, veterinarom Robertom Malloyem (80). Živjeli su povučeno, okruženi prirodom i životinjama, a nakon smrti muškarca s kojim je dijelila život pune 44 godine, od 1976. do prosinca 2020., utjehu je pronašla, koliko je to uopće moguće, u štafelaju i bojama, svojoj drugoj najvećoj ljubavi.

image
Kim Novak sa suprugom Robertom Malloyjem snimljena u Canesu 2013. Nakon 44 godine braka, od prosinca 2020. Kim je udovica.
PROFIMEDIA

- Dugo su me nagovarali napisati holivudsku priču. Nije da nisam imala potrebu podijeliti s drugima ono što mi je važno, ali htjela sam to učiniti vlastitim riječima i na svoj način - započela je ispovijest glumica češkog podrijetla pravog imena Marilyn Pauline Novak.

Prvi pokušaj da ispiše takvo štivo osujetio je požar prije 21 godinu, uništivši cijelu drvenu kuću u Eagle Pointu u Oregonu, koju je dijelila sa suprugom. Srećom, prošli su bez ozljeda, ali rukopis knjige i zajedničke uspomene nestale su u vatri izazvanoj kvarom na električnim instalacijama.


Klizište kao znak

No, ovaj put ju je dovršila, a predbilježbe se primaju na stranici "Instituta američke umjetnosti Butler", u Youngstownu, Ohio, prvom muzeju posvećenom isključivo američkoj umjetnosti koji djeluje od osnutka, 1919. godine.

- Zašto sam napustila Hollywood? Osjećala sam se kao da se gubim, postajalo je opasno biti dio te scene. Baš tada mi je klizište proguralo nedavno kupljenu kuću u Bel Airu, što sam protumačila kao znak. Rekla sam sebi: 'Ovo mi je prilika da povučem dugo čekani potez' - otkriva zvijezda filma "Vrtoglavica" u kojem je igrala s legendarnim Jamesom Stewartom.

image
Kim Novak i James Stewart zauvijek će ostati zapamćeni po ulogama u Hitchcockovu filmu Vrtoglavica.
PROFIMEDIA

Scene iz tog filma postale su motiv na njezinim platnima i bolno iskren uvid u ono što je tada osjećala.

Borila se, kaže, sa svojevrsnom podvojenošću: dio nje je bio glumica, a drugi dio je silno htio slikati i živjeti u vlastitom, umjetničkom svijetu.

- Likovnost me zaokuplja još od djetinjstva. Bila sam loša učenica, a likovni je bio praktički jedini predmet koji mi je išao. Godinama kasnije umjetnost me sve više privlačila. Pripremajući se za uloge, svoje likove skicirala bih na papiru. Prva stvar koju sam učinila prvog jutra kad sam se nakon odlaska probudila, bilo je postaviti štafelaj i uživati u pogledu kroz prozor. Hollywood vam nudi novac i prestiž, ali ništa se ne može usporediti s onim osjećajem koji sam imala prvog jutra svojeg novog životnog poglavlja - otkriva zvijezda filma "Zvono, knjiga i svijeća" u kojem je također glumila s Jamesom Stewartom.

image
U filmu 'The Legend of Lylah Clare' mamila je uzdahe scenama s Peterom Finchom.
PROFIMEDIA

- Bio je on najdivnija osoba koju sam ikad upoznala. Jako mi je pomagao. Potrudio se da se radeći s njim osjećam potpuno smireno i dobrodošlo.

Podrška prijatelja

Ulio mi je samopouzdanje, ali i ohrabrivao da nastavim slikati - govori glumica koja se nikad nije osjećala ugodno u ulozi seks simbola. Isprva je bilo uzbudljivo odijevati svu tu glamuroznu odjeću i diviti se svom odrazu u zrcalu, kaže. Ali bilo je i zastrašujuće.

image
Alfred Hitchcock i Kim Novak 1958. godine.
PROFIMEDIA

S vremenom se prestala sviđati sebi. Nije htjela biti samo lijepa, htjela je biti svoja.

- Sada sam mirnija. Više nisam mlada i glamurozna - kaže, otkrivši kako je riječi filmskog velikana Alfreda Hitchcocka, redatelja trilera "Vrtoglavica" shvatila tek u svojim "zlatnim godinama". Kad ga je svojedobno pitala da joj nešto pojasni na setu, odvratio joj je: "To je misterija." Nije ga puštala na miru dok joj ne odgovori, no filmski mag ustrajao je u svojem tumačenju filma.

- Bio je u pravu. Naučila sam cijeniti misterij. Život je misterij, a postao je i dio mojih slika - zaključuje Kim Novak.

Linker
25. travanj 2024 06:42