gubitak s kojim se teško pomiriti

Godina dana bez neprežaljenog glumca: ‘Naši životi trajno su obilježeni tragedijom. Bol i praznina su sve jače‘

Sena Krupić, udovica pokojnog osječkog glumca Aleksandra Bogdanovića, govori o prvoj godini života bez svog voljenog. Bogdanović je poginuo u tragičnoj prometnoj nesreći, svega 20-ak metara od kućnog praga. U domu su ga čekali Sena i njihov sinčić - koji se još uče živjeti bez voljenog partnera i oca.

"Naši životi trajno su obilježeni prevelikom tragedijom koju je teško opisivati riječima. Bol i praznina koje ostaju nakon Aleksandrovog odlaska, vremenom postaju jače. Najgore je misliti o budućnosti kakva je mogla biti. Imamo blagoslov da je baš Aleksandar kao čovjek kakav je bio sa svim svojim kvalitetama, bio dijelom naših života i Lav će, sigurna sam, s ponosom na svoga tatu ići kroz život. A ja s ponosom na svoju najveću ljubav", priča u ispovijesti za Gloria.hr udovica osječkog glumca Aleksandra Bogdanovića godinu dana nakon njegovog odlaska.

Vrijeme nije zaliječilo rane, one su ovih dana skoro pa opipljive, pogotovo nakon što se Sena morala suočiti sa završetkom suđenja mladiću koji je skrivio prometnu nesreću koja je za Aleksandra Bogdanovića bila kobna.

Naime, Vrhovni sud u siječnju je potvrdio presudu Branislavu Smiljaniću, mladiću koji je na Božić 2019. automobilom udario osječkog glumca, ostavivši ga s teškim ozljedama. Četiri dana borio se Bogdanović za život, no spasa nije bilo. Podlegao je ozljedama, a njegovi organi donirani su kako bi spasio neke druge živote. Slaba je to utjeha, jer gubitak koji su doživjeli, Seni Krupić i njezinom sinu Ianu Lavu je prevelik.

Čitajte i: Oglasila se udovica Aleksandra Bogdanovića: 'Čula sam zvuk koji je uništio moj život, čula sam silinu udarca'

image
S gubitkom voljenog čovjeka teško se nosi. Cijeli život čekala je, kaže, na osobu kao što je Aleksandar.

VLADO KOS/CROPIX

Pozdravila sam odluku o odbijanju žalbe, svaka druga odluka bila bi poraz morala i minimuma bilo kakve pravde. Istaknula sam žaljenje jer hrvatski sudovi još uvijek ne cijene dovoljno živote građana i ne kažnjavaju primjereno ovakve primjere bahatosti i bešćutnosti.

"Sedam i pol godina zatvora za ubojstvo automobilom, na pješačkom prijelazu, u suprotnoj traci, bez vozačke dozvole i položenog ispita, s poviješću bahatog, neodgovornog i ubojitog ponašanja u prometu, s izazvanim teškim prometnim nesrećama - nikada nijednoj obitelji ni prijateljima bilo koje žrtve, ali ni pravednom društvu, neće biti pravedna kazna. Lav i ja kažnjeni smo doživotnom kaznom i tugom smrću našeg Aleksandra. Njegov život ne može se vratiti i smatram da je kazna zatvora od 7,5 godina (od mogućih 18), premala za njegov život i sve što smo njegovim odlaskom izgubili. Oduzeto je Aleksandru najmanje 30 godina života - i to nam nitko ne može vratiti", jasna je fizioterapeutkinja Sena Krupić.

Čitajte i: Ispovijest udovice glumca Aleksandra Bogdanovića: 'Sinu Ianu sam morala reći da su po tatu došli anđeli'

Svjesna je, govori nam u razgovoru, da sustav Aleksandrov život promatra 'pod rednim brojem', no njoj i Lavu on je bio sve.

"Naša muka započela je njegovim odlaskom. U ovako velikoj tragediji ne postoji riječ olakšanja. Bez obzira na to što je pravna borba završila, naš život bez tate tek je započeo".

image
I dalje se teško nosi s činjenicom da je njezin voljeni zauvijek otišao.

VLADO KOS/CROPIX

Vrijeme prolazi, ali ne donosi utjehu. Aleksandar Bogdanović bio je ljubav njezinog života, i znala je to otkako su se 27. prosinca 2014. upoznali u osječkom kafiću Valentino. Nerazdvojni i presretni, započeli su vrlo brzo zajednički život, dobili sina i izgradili malu tvrđavu sreće i ljubavi. Konačno je tada veliki glumac dobio sve - u Osijeku je pronašao poslovnu i privatni sreću. Naprasito je sve prekinuto pet godina kasnije, tragedijom koja se nije smjela dogoditi. U njoj je Aleksandar Bogdanović poginuo, i to svega 20-ak metara od ulaza u svoj dom.

Vrijeme je relativan pojam. Ja sam još na mjestu gdje se dogodila nesreća. Još uvijek sam tamo i mislim da se to nije smjelo dogoditi.

"Najteže je čovjeku prihvatiti apsurd života. A takav život po prirodi jest. Hodaš i odjednom te nema. Zauvijek. Nestane čovjek s velikim planovima, obitelji koju obožava, ljudima koji ga obožavaju, ženom koja ga čeka... svojim snovima, planovima, vrijednostima, mislima... Razorena obitelj u sekundi iz apsurda, gluposti, bahatosti. Lako je nositi se s problemima i apsurdom života ako imaš oslonac. Moj oslonac je bio Aleksandar tako da teško nosim cijelu situaciju, ali nosim...i znam da je ponosan na mene", priča tužno Sena.

image
Ljubavna priča ovog para bila je iznimno dirljiva.
Privatni album/Sena Krupić

Aleksandar Bogdanović imao je veliko značenje u njezinoj osobnoj, životnoj priči. Onoj u kojoj svi mi čekamo sreću. Ona je svoju čekala dugo.

"To je priča o stvarnoj ljubavi koji svi mi čekamo, kojoj svi težimo. A čekala sam ga dugo. 33 godine, dok se nije pojavio. Susret u jednoj večeri - i više se nikada nismo razdvojili. Onda je na svijet došao Ian Lav Bogdanović i postali smo mala obitelj. Super obitelj. Sve je bilo savršeno posloženo. I onda odjednom krah... Teško je nositi se sa situacijom i nastaviti dalje prikazujući Lavu da je smrt jedna od opcija života i da smo ostali bez tate iz apsurda. Pokušavamo zadržati normalan život odlascima u vrtić i na posao, iako Lav shvaća da tate više nema i da ga više nikad nećemo vidjeti".

Neko vrijeme nije se mogla vratiti u stan koji je dijelila sa suprugom i sinom, puno snage još uvijek Sena mora naći da bi sama vodila svog sina kroz život. Ne trudi se puno približavati Lavu Aleksandra, jer maleni je s ocem ostvario zaista jaku vezu.

"Nazivam to svemirskom vezom. I dan danas postoje momenti u kojima se iznenadim. Šetamo se i Lav mi kaže: 'Tu sam prolazio s tatom'. Poznaje puteve kojima su šetali, pekare u kojima su jeli kiflice, poznaje parkove gdje su bacali kamenčiće i teniske terene gdje su bacali loptice. Svaki dan barem dvaput kaže da je jako tužan što tate nema. 'Nisam htio da bude na zvjezdicama, hajde da ga vratimo, sad odmah. Jako sam tužan što nije s nama'", govori maleni Lav o svom tati svakog dana, iako je tek dječak vrtićke dobi. Kada je Aleksandar otišao, Sena je, naime, sinu objasnila da je tata među zvjezdicama - i otad s njima Lav razgovara svake večeri.

image
Šest godina bili su kao jedno, a tijekom tog perioda stigao im je i njihov sin Ian Lav.
Privatni album/Sena Krupić

Nije se trudila, kaže, sakriti od malenog istinu, Lav zna kada je i kako tata stradao. "Aleksandra spominjemo svaki dan, kroz razne situacije. Nekada osjeti tugu pa krene plakati jer mu nedostaje tata. Njegovo sjećanje ekvivalentno je snazi koju je Aleksandar ulagao u njihov odnos, tako da se ja tu ne miješam. Nema straha da će Lav zaboraviti tatu jer mi svaku večer pričamo sa zvjezdicama i tako izvještavamo tatu što smo novo naučili i svladali".

Čitajte i: Oproštajno pismo za neprežaljenog osječkog glumca: 'Aco moj, zauvijek ćemo te voljeti'

Sena je odlučna u namjeri da njezin sin bude sretno dijete sa živim sjećanjem na tatu, s kojim nije imao prilike odrastati.

"Aleksandar nas je zadužio svojom dobrotom i veličinom, a potom i skromnošću. Pamtim ga kao svoju najveću ljubav i ostat će to zauvijek. Fizičku prisutnost nikada nećemo imati, ali odsutnost ne osjećamo jer Lav i mama znaju da tata s neba pazi na nas i da nas čuva".

image
Sena kaže da su Aleksandrovi kolege i dalje tu za sina i nju kao velika podrška tijekom važnih dana i datuma.
EMICA ELVEDJI/CROPIX

Iza sebe je Aleksandar Bogdanović, kaže Sena, ostavio dobru energiju i dobre ljude koji u važnim situacijama paze na Lava i nju. Velika je to podrška, ističe, no svjesna je da su na kraju dana samo ona i njezin sin. "Gubitak njegovog života je ostavio preveliki trag na našoj obitelji. On je bio naša sigurnost i zaštitnik, tako da naravno da u situacijama kada se ljudi povlače s obiteljima nama je još teže, jer smo prepušteni sami sebi. To su situacije kada moram biti jaka, sve kako bi Lav znao da su mama i tata sa zvjezdica njegovi najhrabriji heroji", zaključila je Sena u bolnom sjećanju na ljubav svog života. Aleksandar je svakog dana, u svakom koraku tu za njih - do vječnosti.

Linker
19. travanj 2024 12:45