Opet osuđena

Glumica koja se proslavila u Melrose Placeu mora opet u zatvor jer je pijana skrivila smrt žene

Iako se pokušavala iskupiti odsluživši dio kazne, Amy Locane puštena je na uvjetnu slobodu, no sud je na kraju žalbenog procesa odlučio da to nije bilo dovoljno i da njezini pokušaju iskupljenja nisu bili iskreni već promišljena kampanja za pozitivan PR

Umjesto da svojom pričom dokaže kako se osuđenici mogu rehabilitirati nakon što otplate dug društvu, američka glumica Amy Locane (49) mora se vratiti u zatvor nakon što je odslužila kaznu za isti zločin. Nesvakidašnji obrat kojim je ponovno osuđena na izmaku uvjetne kazne, prijeti postati presedan koji ruši povjerenje građana u američki pravni sustav i otvara mogućnost da se i drugim rehabilitiranim zatvorenicima dogodi isto, piše Guardian. Njezin odvjetnik i partner, nekolicina prijatelja te majka pitaju se što će se postići drugim služenjem kazne jer time neće nadomjestiti život koji je oduzela zbog vožnje u pijanom stanju, samo će trauma njezinih kćeri Paige (14) i Avery (12), otprije pogođenih njezinim prvim odlaskom u zatvor 2012., biti još veća. Nitko ne osporava da je Amy Locane počinila težak zločin. Fatalna prometna nesreća dogodila se u lipnju 2010., nakon što je glumica poznata po glavnoj ženskoj ulozi u glazbenom filmu „Plačljivko” (tumačila je djevojku Johnnyja Deppa) te ulozi u seriji Melrose Place, završila predstavu u mjesnom kazalištu u gradiću Hopewell, New Jersey. Preodjenula se, skinula šminku i uputila na party za glumce. Popila je nekoliko pića i otišla na zabavu s roštiljem u dom obiteljskih prijatelja gdje su se nalazili njezin tadašnji suprug, poduzetnik Mark Bovenizer i njihove kćeri. Ondje je opet posegnula za pićem.

image
Amy na saslušanju kada je prvi put morala u zatvor
FOTOGRAFIJE: PATTI SAPONE/POOL/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA PATTI SAPONE/POOL/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

Kobna vožnja

Na sudu je kasnije ispričala da se nadala kako će je suprug odvesti, ali on je otišao ranije, vodeći djecu. Odlučila se vratiti kući u svom SUV-u. Bila je svjesna da ne smije voziti ali je naposljetku zaključila „ da je to samo 15 minuta vožnje”. Najprije se na semaforu, dok je bilo upaljeno crveno, zabila u stražnji dio Honde ispred svog automobila. Vozačica joj prišla kako bi razmijenile podatke o osiguranju, a kad je shvatila koliko je glumica pijana – jedva je mogla govoriti dok su joj oči bile staklaste – pokušala joj je oduzeti ključeve vozila uz riječi da je policija na putu. No Amy Locane nekako je uspjela upaliti automobil i odjuriti, a vozačica Honde krenula je za njom. Glumica je stisnula gas dostigavši brzinu od 85 kilometara na sat, premda je u naseljenom području bilo dopušteno voziti najviše 56 km/h. U isto vrijeme, njezin sugrađanin Fred Seeman, odvjetnik za nekretnine koji vodi vlastitu tvrtku i njegova supruga Helene, 60-godišnja povjesničarka umjetnosti, vraćali su se automobilom kući. Odvjetnik je usporio kako bi skrenuo lijevo na prilaz njihove kuće i u tom trenutku pojavilo se vozilo Amy Locane te zabilo u njih. Odvjetnikova supruga Helene poginula je gotovo na mjestu dok je Seeman teško ozlijeđen. Glumica je, pak, završila u obližnjem jarku gotovo bez ogrebotine. Tvrdila je da je popila četiri čaše vina i pivo, a kad su joj izvadili krv, pokazalo se da ima triput više promila alkohola u krvi od dopuštenog. Nije shvaćala što se dogodilo, hihotala se na mjestu nesreće ...

Drama u domu zvijezde serija 'Melrose Place' i 'Dinastija': Glumica prevezena na psihijatriju

Dvije godine kasnije, glumica je osuđena za ubojstvo drugog stupnja automobilom te za napad automobilom. Minimalna kazna bila je pet godina, no Amy Locane je zahvaljujući olakotnim okolnostima dobila tri – imala je čist dosje, smatralo se da će najveću cijenu platiti njezina djeca ostane li dulje u zatvoru, a jedna kćer tada je imala ozbiljan problem sa zdravljem. Uz to, glumičina obrana ustvrdila je kako je Fred Seeman prešao na suprotnu, njezinu traku pokušavajući skrenuti kući, a ona je imala prvenstvo prolaza. Na kraju suđenja, obitelj Seeman bila je užasnuta. Suprug poginule izgubio je vlast nad sobom. Vikao je na glumicu kako joj „bolesno dijete ne daje opravdanje ubiti njegovu ženu" i rekao sucu da je proces bio "lakrdija" prije nego što je izjurio u suzama sa suda.

image
FOTOGRAFIJE: PATTI SAPONE/POOL/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA PATTI SAPONE/POOL/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

Opet osuđena

Znakovita rečenica sutkinje kako država zadržava pravo na povećanje kazne kao da je ostala visiti u zraku, gotovo nezamijećena... Kasnije se pokazalo da je bila ključna tijekom žalbenog procesa na presudu sve dok u srpnju 2020. Amy Locane nije osuđena na osam godina zatvora za ubojstvo drugog stupnja. To je pet dodatnih godina jer je već odslužila tri, a pravo na uvjetni otpust imat će nakon tri godine ispuni li uvjete i ako se obitelj tragično stradale sugrađanke ne usprotivi.

U priči o glumici koja je zbog pijanstva usmrtila ženu, u oči upada razdoblje između njezina dva odlaska u zatvor. Naime, nakon što je uvjetno je puštena 2015., bolno svjesna svega što je učinila, suprug se smjesta razveo od nje, a dobio je puno skrbništvo nad kćerima koje joj isprva nisu htjele dati priliku iskupiti se. Bila je izopćena u malom gradu od 1900 stanovnika, bez djece, doma, posla, novca i vozačke dozvole. Barbara Pauley, volonterka u Prezbiterijanskoj crkvi u Hopewellu i psihoterapeutkinja koju je glumica zamolila za pomoć, otkriva koliko je teško živjeti bez automobila u malom gradu u kojem nema javnog prijevoza i u kojem baš nisi omiljeni lik.

- Na sastanke Anonimnih alkoholičara odlazila je pješice, kao i na susrete s djecom, razgovore za posao, predavanja na fakultetu kako bi se osposobila za zahtjevnije radno mjesto od prodavačice u antikvarijatu. I priuštila si bolji smještaj od skromnog dvosobnog stana, gdje se smjestila nakon razvoda. A u slobodno vrijeme pomagala je liječenim ovisnicima i ženama nedavno puštenim iz zatvora te volontirala u školama pričajući srednjoškolcima o naličju provoda s puno alkohola – ispričala je Barbara Pauley za Guardian. Prema njezinim riječima, glumica je davala je sve od sebe ne bi li se iskupila za učinjeno. Malo po malo, kćeri su je opet prihvatile, osovila se na noge, stekla je nekoliko novih prijatelja, a odvjetnik James Wronko koji ju je branio tijekom žalbenog procesa, postao joj je novi partner.

image
Amy snimljena prije dvadesetak godina
FOTOGRAFIJE: HUTCHINS/FACE TO FACE/KATHY HUTCHINS/PROFIMEDIA HUTCHINS/FACE TO FACE/KATHY HUTCHINS/PROFIMEDIA

Uzaludno iskupljenje

Činilo se da započinje život iznova kao osoba koja više nema problem s alkoholom, sve dok sud 2020. u presudi nije ustvrdio da je sve to bio trik ne bi li si stvorila pozitivan PR jer naposljetku, ona je glumica... Njeno iskupljene ocijenjeno je kao neiskreno.

Budući da je za očekivati kako će njezina majka, partner te prijatelji imati samo lijepe riječi za nju, u javnosti je odjeknula izjava Johna Watersa redatelja filma „Plačljivko” kojim se 1990. proslavila. Kako je volontirao u zatvorima na programima podrške zatvorenicima, vjerovao je da njezin slučaj, prije nego li je opet završila u zatvoru, mogao postati model za uzoran rehabilitacijski sustav.

- Amy je ostavila djecu i otišla u zatvor. Odslužila je kaznu i dobro je to odradila. Izašla je, počela ispočetka i pokušala od sebe napraviti bolju osobu. Otada je trijezna i svjedočila je o svojem iskustvu svakome tko ju je htio slušati. Kad sam čuo da je opet osuđena, bio sam u potpunom šoku – rekao je.

Njezini najbliži ne odustaju od pravne borbe na saveznoj razini. Prikupljaju novac za odvjetnički tim, senzibiliziraju javnost, prikupljaju se potpisi za peticiju, daju intervjui... Nadaju se kako će pravda na kraju biti zadovoljena, a glumica ponovno biti sa svojom djecom kad se noćna mora završi. Nitko nije odgovorio na pitanje što će biti s dvoje djece koju je iza sebe ostavila tragično stradala žena? I ona je bila mama.

Linker
20. travanj 2024 17:09